Teorija Sigmunda Freuda

Freud je bio u krivu: Evo što znanstvenici kažu za žene koje doživljavaju klitoralne orgazme

Piše: Vlatka Ernečić / Vrijeme: 09:23 12.10.2016 / Rubrika:
0

Čini se da nova studija pobija tvrdnju Sigmunda Freuda da klitoralni orgazam nije baš normalna stvar

Još ranih 1900-ih Sigmund Freud, kojeg znamo kao oca psihoanalize, odlučio je obznaniti javnosti kako je klitoralni orgazam znak seksualne i psihološke nezrelosti, a u nekim slučajevima čak i psihičke bolesti.

Na svu sreću, to nitko odavno ne vjeruje, a znanstvenica Nicole Prause i njezini kolege ovaj su tjedan objavili detaljno istraživanje na temu klitoralnog orgazma.

Studije koje vrijeđaju žene


Naime, njihova najnovija studija, objavljena u časopisu Journal of Sexual Medicine, pokazala je kako žene koje prakticiraju klitoralnu stimulaciju i tako doživljavaju orgazme u nekim slučajevima imaju i veću seksualnu želju od onih koje orgazme doživljavaju samo vaginalnim seksom.

“Mnoge dosad objavljene studije iznijele su prilično šokantne optužbe – u njima se, naime, tvrdi kako su žene koje doživljavaju orgazme stimulacijom klitorisa psihički nestabilne (na različite načine). A to je šokantno upravo zato što znamo da većina žena baš uz pomoć stimulacije klitorisa i doživljava orgazme, što znači da te studije doslovno vrijeđaju sve te žene”, tvrdi Prause.

Bilježile razine uzbuđenja

U njezinoj je studiji sudjelovalo 88 žena između 18 i 53 godine, a za početak su dobile zadatak ispuniti upitnike o svom mentalnom i seksualnom zdravlju te su prošle prilično detaljne intervjue.

Nakon toga, morale su pogledati nekoliko filmova, od kojih su neki bili klasični, a neki seksualne tematike. A kad su gledale filmove, istodobno su morale bilježiti razine uzbuđenja.

Kasnije se svaka od sudionica morala izjasniti na koji je način doživjela svoj posljednji, i uobičajeni, orgazam. I da, najviše ih se izjasnilo da se radilo o kombinaciji vaginalne stimulacije i stimulacije klitorisa.

Muškarci ohrabreni Freudovom teorijom

No pitanje klitoralnih orgazama povlači se već predugo. A to je zato što većina heteroseksualnih muškaraca stoljećima nije shvaćala zašto bi ženi trebalo išta drugo da doživi orgazam od onoga što je njima potrebno – a to je penetracija.

A zatim su bili i dodatno ohrabreni Freudovom teorijom kojom je tvrdio da je ženama, kako odrastaju te se psihički i fizički razvijaju, sve lakše doživjeti orgazam isključivo vaginalnom stimulacijom.

No, žene ne doživljavaju orgazme isto kako ih doživljavaju muškarci. Zapravo, postoji cijeli niz načina na koji žene dolaze do orgazma, prema rezultatima studije objavljene u časopisu Archives of Sexual Behavior.

95 posto muškaraca i tek 57 posto žena redovito tijekom seksa doživljava orgazam

U nedavnoj anketi koju je na 2300 žena napravila ekipa časopisa Cosmopolitan, samo se 57 posto žena izjasnilo kako je doživjelo orgazam tijekom svakog dosadašnjeg seksa, dok orgazam tijekom seksa redovito doživljava čak 95 posto muškaraca. Što je još zanimljivije, čak je 38 posto ispitanica reklo kako nisu doživjele orgazam upravo zato što je bilo “premalo stimulacije klitorisa.”

Žene trebaju prestati brinuti i jednostavno – uživati

Također se pokazalo kako su žene koje ne doživljavaju orgazme tijekom vaginalnog seksa često sramežljive i neugodno im je u seks uključiti i stimulaciju klitorisa te jednostavno nisu dovoljno otvorene i iskrene po tom pitanju.

“Nadam se da će ova studija ženama dati potrebno samopouzdanje i pokazati im da ne moraju toliko brinuti o izvoru svojih orgazama – nego jednostavno uživati”,  dodaje Prause.

Piše: Vlatka Ernečić / Vrijeme: 09:23 12.10.2016 / Rubrika:

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr