Pravilnik o upotrebi kolačića
Portal Net.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

Znate li što jedete?

Evo zašto biste trebali izbjegavati češnjak iz Kine

Češnjak povoljno djeluje na očuvanje cjelokupnog zdravlja, a još je bolje kada je domaće proizvodnje organskog podrijetla. No, porijeklo namirnica ponekada je teško utvrditi, pa tako jedan sasvim običan češnjak može postati prijetnja za naš organizam ako dolazi iz Kine

Veliki dio češnjaka koji se prodaje po svijetu dolazi iz Kine, čak 80 posto. Zato postoji velika šansa da jedete baš taj češnjak, pogotovo ako ne obraćate pažnju na čitanje deklaracije.

Vjerojatno ste već čuli kako je baš taj češnjak poželjno izbjegavati, a evo i zašto.  Kineski češnjak se šprica kemikalijama kako bi se spriječilo klijanje, izbjeljuje se klorom da bi postao bjelji i fumigiran je s metil bromidom kako bi se uništili insekti, piše Henry Bell iz udruge Australske industrije češnjaka, navodi Return To Now. 

Metil brumid koji se koristi može u visokim dozama uzrokovati oštećenja dišnog sustava i središnjeg živčanog susutava. Prema UN-u, metil brumid je čak 60 puta opasniji od klora.
Ali, to nije sve. “Neki uzgajivači češnjaka koriste otpadne vode iz kanalizacije kako bi oplodili svoje usjeve”, rekao je Bell. Zato, sljedeći put u trgovini prilikom kupnje češnjaka, pažljivo ga pogledajte i pročitajte deklaraciju kako ne biste pojeli češnjak koji je uvezen iz Kine.

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr