Ovo je važno

Mama je podijelila dvije fotke na Facebooku i poručila nešto jako važno o postporođajnoj depresiji

Piše: Vlatka Ernečić / Vrijeme: 13:00 11.05.2017 / Rubrika:
Foto: Kathy DiVincenzo/Facebook/Danielle Fantis
0

Ako se i vi borite sa sličnim problemima, nemojte se bojati potražiti pomoć. I budite svjesni da niste sami

Postporođajna depresija tema je o kojoj se još uvijek premalo govori, ponajviše zato što je ženama o tome teško govoriti, a teško im je govoriti zato što si to ne mogu ili ne žele priznati i zato što su svjesne da će ih okolina vjerojatno osuditi ako priznaju.

‘Pogledala sam svog liječnika i oči su mi se ispunile suzama’: Chrissy Teigen progovorila o postporođajnoj depresiji

No, sve se više žena ipak ohrabruje i svoje intimne priče dijeli javno, kako bi se konačno skinula stigma s ovog problema i kako bi se on mogao početi učinkovito rješavati. Tako je i Kathy DiVincenzo prije tjedan dana na svom Facebooku objavila dvije fotografije koje najbolje opisuju što vam radi i kako izgleda borba s postporođajnom depresijom, a uz fotografije je ispričala i svoju priču, piše Reedbook Magazine.

‘Izazivam vas da se odmaknete od neugodnosti koju je društvo povezalo s postporođajnom depresijom i poslušate me’

Velike su šanse da vam je trenutno prilično neugodno (vjerujte mi – i meni je). Ali izazivam vas da se odmaknete od neugodnosti koju je društvo povezalo s postporođajnom depresijom i poslušate me.

Svibanj je proglašen mjesecom podizanja svjesti o postporođajnoj depresiji, a kao netko kome je dijagnosticirana i postporođajna depresija i anksioznost i OKP osjećam obvezu pokazati vam kako borba sa svime time može izgledati, da ne gledate samo moju svijetlu stranu.

Istina je da obje fotografije reprezentiraju moj život, ovisno o tome kakav mi je dan. Ali uvijek mi je ugodno podijeliti samo jednu od tih svojih strana i u tome je zapravo problem. A jedino što je napornije od ovih bolesti je činjenica da se svakodnevno moram pretvarati kao da ne postoje. Zaista se jako trudim sakriti ovaj dio vlastite stvarnosti zato što se bojim da će vam zbog nje biti neugodno. Bojim se da ćete pomisliti kako sam slaba, luda, užasna majka ili nešto drugo u što sama sebe uvjeravam, ali znam da nisam jedina koja tako misli.

Ali moramo prestati pretpostavljati da je vrijeme nakon poroda iznimno euforično, jer kod jedne od sedam žena to nije tako. Moramo novopečene roditelje iskreno pitati kako se osjećaju, ali na onoj dubljoj razini, a ne jednostavnim pitanjem ‘Kako ide?’, na koji obično dobivamo odgovor: ‘Super!’ Moramo naučiti prepoznati znakove, simptome, rizične faktore i plan podrške onima koji pate od postporođajne depresije.

Moramo razbiti stigmu i prekinuti šutnju javno govoreći o vlastitim iskustvima i pokazujući drugima da nisu sami. Ako ste se i sami borili s postporođajnom depresijom molim vas – podijelite svoje priče ili jednostavno napišite ❤ u komentar kako biste pokazali da razumijete. Pokažimo drugima da ne moraju patiti sami u tajnosti.

Ako vam to nitko dosad nije rekao – odlično radite svoj posao. I zaslužujete ljubav i poštovanje. Niste sami. Sve informacije o dostupnoj podršci bit će u komentarima. I znam da je nevjerojatno teško potražiti pomoć, ali obećajem vam da će se isplatiti. Jer vi ste vrijedni toga.

Hvala mojoj dobroj prijateljici Danielle Fantis, mami koja se također bori s postporođajnom depresijom, što je uhvatila ove trenutke i potaknula me da ih podijelim s vama”, napisala je Kathy.

Ako ste i vi u sličnoj situaciji, nadamo se da će vas njena priča barem malo ohrabriti da i sami potražite pomoć. Jer možete i smijete – i toga se ne biste trebali sramiti. ❤

Piše: Vlatka Ernečić / Vrijeme: 13:00 11.05.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr