PRIČA O NASTANKU

Prvo ih je pohvalio Vogue, a sada o Startasicama piše i prestižni New York Times

Piše: Vlatka Ernečić / Vrijeme: 15:29 26.10.2016 / Rubrika:
Foto: Startas/Facebook
0

Nakon što je prestižni modni časopis Vogue na svoje stranice uvrstio Startasice kao idealnu obuću za djevojke koje obožavaju retro modu, sad u svom članku o njima piše i New York Times.

Poznate Startasice, kao što svi dobro znamo, proizvod su vukovarske tvrtke Borovo, a u svom članku NYT priča priču o tome kako su Startasice nastale.

Borovo je Startasice počelo proizvoditi 1976. godine, a uskoro su svi u bivšoj Jugoslaviji poludjeli za ovim udobnim i praktičnim hrvatskim tenisicama.

Brend je do 1987. godine narastao do te mjere da je postao sponzor Univerzijade u Zagrebu, a za NYT cijelu je priču ispričao poduzetnik Robert Gregurev, trenutačni predstavnik Borova u SAD-u.

Svi cool klinci htjeli su imati barem jedan par

“Svaki cool klinac i svaki student imao je barem jedan par (Startasica)”, ispričao je Robert, a spomenuo je i najteže razdoblje s kojim se naša zemlja susrela 90-ih, kada je i proizvodnja ovih hit tenisica u okupiranom Vukovaru morala potpuno stati.

“Nekad izuzetno napredan, Vukovar je nakon rata ostao tek postapokaliptični grad duhova. Ali 40 godina nakon što su nastale prve Startasice, sad su se ponovno vratile u život”, piše NYT te navodi kako se Startasice i dan danas ručno proizvode u istoj tvornici te ih se odnedavno (konačno) može kupiti i u SAD-u.

Simbol ponovnog buđenja Vukovara

startasice

“Šarene i ukrašene motivima kao što su jednorozi ili licitarska srca… one su u istom trenutku podsjetnik na slatke dane mladosti i simbol besmrtnosti grada koji se ponovno vraća”, piše dalje NYT.

“Trebat će proći mnogo generacija prije nego što se grad ponovno u cijelosti oporavi, ali nadamo se da je ovaj povratak Startasica veliki prvi korak”, izjavio je Robert.

Piše: Vlatka Ernečić / Vrijeme: 15:29 26.10.2016 / Rubrika:

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr