Armagedon

ZLU NE TREBALO: NASA objavila plan za slučaj da se otkrije veliki asteroid koji juri prema Zemlji

U današnje doba hitne službe su uvježbane i opremljene da uz pomoć tehnologije brzo pomažu unesrećenima. No može li se to primijeniti i na asteroide koji jure prema Zemlji?

To je ono na čemu NASA i američka Savezna agencija za upravljanje hitnim situacijama (FEMA) rade već neko vrijeme. A sada su objavile akcijski plan s korak po korak uputama za slučaj da se pojavi takav ‘ubitačan’ asteroid.

Spreman tim od 12 znanstvenika

Kao prvo takva situacija ima stvarno male šanse da se dogodi, jer se procjenjuje da takav asteroid udari Zemlju jednom u svakih milijun godina, navodi Science World Report. No ako bi se ‘asteroid ubojica’ ipak primjetio glavni tim od 12 znanstvenika bio bi odmah uzbunjen preko emaila ili SMS-a.

Za NASA-u, ključna stvar je pripremanje. “Pitanje nije ako, već kada ćemo se morati suočiti sa takvom situacijom” izjavio je Thomas Zurbuchen iz NASA-inog direktorata za znanstvene misije. “Ali za razliku od svakog drugog puta u Zemljinoj povijesti, sada smo u stanju odgovoriti na prijetnju udara pomoću konstantnog promatranja, predviđanja, planiranja odgovora i olakšanja posljedica.”

Kako bi se ‘borili’ protiv armagedonskog asteroida znanstvenici će nastaviti prikupljati podatke o toj svemirskoj stjeni, uključujući putanju i veličinu. Razne zvjezdarnoce i teleskopi, kako u svemiru tako i na Zemlji, prikupljati će podatke o asteroidu.

asteroid
Iako nije vjerojatno da će se dogoditi uskoro, udar asteroida ipak je manje-više neminovanFoto: Thinkstock

Paze zbog budućih generacija

NASA je u suradnji s FAMA-om nedavno izvršila provjeru procedura kada su u pitanju jureći asteroidi. “Jako je kritično uvježbavati se i za ove scenarije koji su malo vjerojatni, ali zato mogu imati katastrofalne posljedice”, izjavio je upravitelj FEMA-e Craig Furgate.

Iako su šanse da se tako nešto dogodi tijekom našeg života jako male, obje agencije već proučavaju putanje asteroida koji bi mogli u budućnosti udariti u naš planet kako bi što bolje pripremili slijedeće generacije.

Povratak na Net.hr