KRIVA JE BIOLOGIJA

ZAŠTO SU DJEČACI U FIZICI BOLJI OD DJEVOJČICA? Znanstvenici napravili test i pronašli bizaran razlog

Tim znanstvenika – Anna Wilson, Kate Wilson i David Low tvrde kako su dječaci možda u prednosti kada je u pitanju fizika jer uriniraju stojeći.

Ovu tvrdnju argumentiraju time da, s obzirom da uriniraju stojeći, muškarci prirodno dobiju uvid u gibanje projektila, što je važan dio Newtonove mehanike, piše IFLScience.

Da li uriniranje stojeći dovoljno pomaže

U članku objavljenom u Times Educational Supplementu tvrdi se kako djevojčice postižu slabije rezultate u dijagnostičkim i kompetitivnim testovima fizike. Konkretno, tvrde kako u prosjeku samo jedna trećina djevojčica uspješno riješi test o gibanju projektila, za razliku od dvije trećine dječaka.

Ove razlike mogu se primjetiti i kod kod djevojčica koje igraju sportove kao što je nogomet.

LEGO BOLJI OD BARBIE: Djevojčice bi se trebale igrati kockicama, a ne lutkicama

“Prijenos ovog razumijevanja u tipična kontekstualizirana pitanja u kurikulumu mehanike vjerojatno nije težak. Najčešći scenariji za primjenu znanja o gibanju projektila su ciljanje lopte ili topa, i uključuju crtanje liniju putanje koja mora podsjećati na mlaz urina”, napisalo je troje autora u svom članku.

No ne slažu se svi s ovom tvrdnjom te kažu kako bi se po tome i činjenica da dječaci dobijaju pištolje igračke i slične sprave trebala uzeti u obzir.

Povratak na Net.hr