KAKAV BISERKO / Htio je 'ući u povijest' pa urezao ime na zid zgrade u Pompejima. Sad će ga proslaviti paprena kazna

Image
Foto: Shutterstock

Ljubav nekad tjera pojedince na "lude" pothvate, a ovi muškarci bi svoje egzibicije mogli platiti i 40.000 eura

30.6.2024.
13:22
Shutterstock
VOYO logo

U lipnju 2023. se jedan zaljubljeni bugarski turist, koji živi u Bristolu, odlučio na romantičan potez pa je urezao svoje i ime svoje djevojke na zidove rimskog amfiteatra, vjerujući da će ostati vječno.

Sličan incident se dogodio i godinu dana kasnije, 22. lipnja 2024., ali u Pompejima, gdje su zidovi kuće Casa dei Ceil postali platno za nepromišljeno urezivanje, piše Povijest.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Političko oglašavanje na zidovima

Turist iz Kazahstana, za razliku od prošlogodišnjeg, odlučio je egoistično ovjekovječiti svoje ime, "ALI", na zidu kuće Ceii, koja nosi ime po poznatom političaru Luciju Ceju Sekundu, koji je vjerojatno bio vlasnik kuće na čijem je zidu nađen njegov predizborni natpis.

Image
BOMBASTIČNOG LI PREVIDA /

Gospođa 20 godina ručnom granatom tucala orahe i zabijala čavle, mislila je da je čekić

Image
BOMBASTIČNOG LI PREVIDA /

Gospođa 20 godina ručnom granatom tucala orahe i zabijala čavle, mislila je da je čekić

Stari Rimljani imali su običaj oglašavati svoje predizborne kampanje na zidovima kuća pa se vjeruje da su oglasi bili istaknuti upravo tamo gdje su političari živjeli. Bilo to istina ili ne, suvremeni političari koriste javne prostore za promociju, ali ne i svoje kućne adrese. Ova kuća, koja datira iz 2. stoljeća prije Krista, ima atrij, peristil i brojne sačuvane freske, što je čini jednom od rijetkih i vrijednih kuća u Pompejima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia

Cijena gluposti

Nakon što je otkriveno urezano ime na zidu, na scenu su dramatično stupili karabinjeri i priveli počinitelja. Ljuti ministar kulture, Gennaro Sangiuliano, odmah se oglasio i obećao strogo procesuiranje vandala. Muškarac je pušten na slobodu nakon što je policija završila sve formalnosti, ali slijedi mu paprena kazna.

Naime, poslije prošlogodišnjih incidenata, Talijani su se odlučili oštro obračunati s nekulturnim turistima pa su podigli kazne za vandaliziranje baštine s 15.000 na 40.000 eura. Reakcija talijanskog ministra nije iznenađujuća jer su Pompeji jedan od najvećih turističkih aduta Italije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo