zanimljiva priča /

Poduzetni zatvorenici iz Lepoglave: na tržištu će se uskoro pojaviti vino koje sami proizvode

Ondje odslužuju kazne za razna nedjela koja su počinili, a rad u vinogradu pomaže im prebroditi teške trenutke

6.10.2016.
18:23
VOYO logo

Na zaradu može računati i uprava kaznionice u Lepoglavi jer uskoro će se na tržištu prvi put naći vino iz njihovih vinograda. Obrađuju ih zatvorenici kaznionice. Ondje odslužuju kazne za razna nedjela koja su počinili, a rad u vinogradu pomaže im prebroditi teške trenutke.

Predivan jesenski dan, idealan za berbu. Jedino što beračima kvari ugođaj je to što pogled s brda puca baš na kaznionicu u koju se nakon obavljena posla moraju vratiti. Moj sugovornik, kojemu zbog zaštite identiteta neću navesti ime, u Lepoglavi je zbog teških krađa već više od dvije godine. Nada se da bi za najviše godinu dana treba ići doma. Vladanje mu je dobro, pa mu je u otvorenom odjelu rad u vinogradu, pod vedrim nebom, prijelazna faza do konačne slobode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tijekom cijele sezone ja sam na vanjskom dijelu i ja sam baš kao vinogradar ovdje. Čitavu godinu. Zaperci, berba, znači konstantno se nešto radi", kaže nam.

Ono što se danas radi je berba rajnskog rizlinga koji je odlično rodio. On je jedna od 11 sorti koje se uzgajaju na pet i pol hektara vinograda. Uspijeva se od njih proizvesti kvalitetno vrhunsko vino. Baš uskoro će se jedine zatvorske butelje naći i u prodaji daleko izvan zatvorskih krugova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jesmo malo raritetni s obzirom da smo jedina kaznionica u Hrvatskoj koja se bavi podrumarstvom i vinogradarstvom, a to smo pokušali onda i prikazati putem etiketa koje nam se nalaze na bocama u kojima plasiramo vino, gdje smo dodali jedan dio rešetaka kako bi to asociralo na podrijetlo vina", ističe Ivan Druško, voditelj Odjela za rad i strukovnu izobrazbu zatvorenika.

Novi vrijedni strojevi u lepoglavski podrum stigli su prije nekoliko tjedana i već rade na razdvajanju peteljki i prešanju. Čovjek koji strojeve puni grožđem dvije je godine u zatvoru zbog, uljepšao je to što se dogodilo, problema sa ženom. Van bi trebao za četiri mjeseca. A dok radi, mašta samo o jednome.  

Što ćete prvo učiniti kad izađete odavde?

"Otići svojoj djeci. To mi je jedino što me drži. Zato i jesam ovdje. Da riješimo to i da odem svojoj obitelji", poručuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogled u podrum otkriva svu raskoš. Butelja do butelje lijepo i u miru odleževa i natpisi otkrivaju da tu ima stvarno svega. Od rakije do vrhunskog vina iz ledene berbe. 

"Svi traže da to probaju jer nitko ne očekuje da se u kaznionici u Lepoglavi proizvodi vino i onda dolaze pitati da li mogu kupiti butelju na kojoj piše da je kaznionica u Lepoglavi proizvođač", tvrdi Stjepan Biškup, voditelj radionice poljoprivrede u Kaznionici u Lepoglavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uskoro će i to moći. Kupiti i kušati vino lepoglavskih zatvorenika. No najzanimljivije od svega je to što oni koji oko vina marljivo rade, nikad nisu kušali ni kap. 0,0 promila ovdje je najstrože pravilo.

Hoćete si kupiti za uspomenu na ove dane butelju kad dođe na slobodno tršište?

"To bi bilo lijepo da probamo kakvo je to što radimo jer mi možemo samo sok probati. Ništa drugo nam ne daju" kaže.

Stigao je trenutak da probamo vino umjesto njega. Traminac je solidan, sauvignon već jako dobar. Jednom kad se butelje prodaju, zarada će se uglavnom uložiti u to da zatvorenicima bude ugodnije. Vino je stvarno dobro, ali malo mi je neugodno jer zatvorenici rade cijele godine i ne smiju niti kušati vino, a ja sam ovdje tek došao i već imam tu privilegiju. Ali, što ću? Jer ja sam, za razliku od njih, bio dobar. A dečkima koji vrijedno rade želim da, kad uskoro iziđu van, više nikad ne dođu u priliku proizvoditi lepoglavsko vino. Bez obzira na to koliko ono dobro bilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 20 PROPUŠTENE
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo