Mlada Ukrajinka nadimka Balamutka prometnula se u zvijezdu na TikToku zahvaljujući jednom njezinom neugodnom iskustvu u kuhinji. Naime, dok je ispred kamere pripremala šarana, riba je počela skakutati i otimati se baš kao da se još uvijek nada kako može izmaknuti kuhinjskom nožu i vratiti se u vodu.
Snimka bijega iz protvana skupila je u samo četiri dana gotovo 80 milijuna pregleda te je brojne tiktokere nagnala da pokušaju dokučiti kako je to naizgled mrtva riba iznenada oživjela i dala perajama vjetra.
Većina je ispravno zaključila da u pitanju bilo mišićno pamćenje, fenomen koji je znanost davno objasnila.
Naime, iako je riba definitivno bila mrtva, u njoj su i dalje bile aktivne stanice koje su još uvijek odgovarale na podražaje, u ovom slučaju najvjerojatnije na limun, sol i ostale dodane začine.
"Nakon smrti protok krvi prestaje, a time i opskrba kisikom. Međutim, to ne znači trenutnu smrt svih stanica u tijelu. Neuroni i mišićne stanice zadržavaju određenu količinu membranskog potencijala, odnosno razliku u naboju između unutrašnjosti i vanjske strane stanice, čak i neko vrijeme nakon smrti".
"Dodavanje soli, topline ili drugih podražaja na svježe očišćenu ribu može aktivirati preostale membranske potencijale u neuronima. Sol, odnosno natrijevi ioni, uzrokuju promjenu ionske ravnoteže, što pokreće lančanu reakciju otvaranja ionskih kanala i izaziva kontrakciju mišića. Sličan učinak može imati i kiselina. To je razlog zašto vidimo trzanje ribe, čak i ako je bez glave i iznutrica", rečeno je u jednom znanstvenom članku.
Bilo kako bilo, jednom nakon što se Balamutka pribrala nastavila je s kuhanjem te je u ponedjeljak prikazala kako je pripremila šarana prije nego što ga je zadesila neminovna sudbina.
---