TEORETIČARI ZAVJERA LUDUJU / Našli crtić i tvrde da je on davno najavio porobljavanje pomoću pandemije. Crtić je nastao 2021.

Autor crtića otvara rečenicom: Ovo je njihov plan kako preuzeti svijet

21.7.2021.
12:13
Screenshot

Društvenim mrežama zadnjih dana kruži crtić "Plan" uz tvrdnju da je još prije devedesetak godina prikazao kako će "vlade u sjeni" pomoću pandemije pokušati preuzeti kontrolu nad svijetom.

Pojavio se upravo i na TikToku, i to uz opaske na hrvatskom jeziku, a teoretičari zavjera dočekali su ga kao "as na desetku", kao najnoviju potvrdu da je sve ovo što nam se događa osmišljeno davnih dana.

Uz crtić stiže napomena da je snimljen tridesetih godina prošloga stoljeća, a autor ga otvara rečenicom: Ovo je njihov plan kako preuzeti svijet.

Prvi kadrovi prikazuju vragove kako za sobom vuku "gripu", zatim govori da je ideja preplaviti novinske stupce i radijske emisije mrtvima, dočarava zatvorene crkve i trgovine, ističe vladine zakone u službi ušutkavanja neposlušnih, pa naposljetku kroz animaciju prenosi prizore vragova kako cijepe ljude.

Mnogi su ga uzeli zdravo za gotovo, u komentarima doživjeli kao svojevrsno proročanstvo, pa i unatoč tome što taj crtić niti u jednom trenutku nigdje ne prikazuje kada je doista snimljen, tko je zapravo njegov autor i je li ikad i bilo gdje prikazan osim upravo na društvenim mrežama.

A razlog zašto je tome tako je jednostavan - crtić je napravljen 2021. godine, te plasiran kao čisti propagandni materijal teoretičara zavjere.

'Naravno da ovo nije crtić iz davnina'

Dokaza je koliko hoćete, a prvi previd njegova autora je riječ "weaponized" (oružan) koju koristi, piše portal Snopes. Ta riječ nije bila u uporabi tridesetih godina prošloga stoljeća, pojavila se tek dvadesetak godina kasnije kao terminologija američke vojske, a oxfordski rječnik prvi put je spominje 1957. godine.

Nadalje, stručnjaci su odmah primijetili da animacija koristi "mesh warping" tehniku za koju ljudi prije 90 godina nisu ni čuli, a i da jesu, nisu je mogli koristiti jer nisu imali moderna računala ili takve alate za digitalnu obradu.

"Naravno da ovo nije crtić iz davnina. Istina, netko se silno potrudio da tako izgleda, da jedna obična flash animacija djeluje kao da je izuzetno stara.

Povrh toga, brojni kadrovi su inspirirani animiranim filmovima iz tog doba, pa tako i vragovi koje vidite. Izvorno pripadaju crtiću "Red Hot Mamma" iz 1934. godine", pojasnio je za portal Snopes povjesničar animacije Jerry Beck, čovjek koji predaje animaciju likova pri Umjetničkoj akademiji Santa Clariti.

Portal HoaxEye čak je uspio utvrditi i da je glazba ukradena iz crtića "Betty Boop u Snjeguljici" iz 1933. godine, odnosno da je crtić na društvene mreže stigao preko platforme BitChute potkraj svibnja 2021. godine.

Zaključno, ugledate li ga, sjetite se da je čista obmana i da objavama na društvenim mrežama treba pristupiti uz kritičko razmišljanje bez obzira koju stranu zastupali.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali

Yasenka Skinage Collagen Elegance 10.000 - 500 ml
199kn285kn
Uspješno smanjuje bore te nadoknađuje izgubljeni kolagen