Play ponuda

10 najboljih albuma koji govore o drogama

shimmer fallback

Nitko ne može poreći činjenicu da su neki od najboljih albuma u povijesti glazbe nastali pod utjecajem narkotika.

24.3.2012.
9:29
Play ponuda

Katkad su stihovi dvosmisleni, pa je na nama da nagađamo radi li se zaista o drogama ili o nečemu sasvim drugom. Ali, nekada je sve potpuno jasno, od stihova do same glazbe.

Iako takvih albuma ima jako puno, mi smo izdvojili deset genijalnih koji se usko povezuju s drogama.

Cypress hill - Black Sunday

Album Cypress HillaBlack Sunday bio je omiljen među tinejdžerima te često prvi i zadnji album na kućnim tulumima. U cijelosti posvećen marihuani, album je bio uobičajna podloga za prva 'napušavanja'. Tko se sjeća ovog doba, neka digne dva prsta ;)

Chemical Brothers – Surrender

Ovaj album iz 1999. godine tematski nema veze s ilegalnim supstancama, ali ga se svojevremeno nazivalo 'ecstasy albumom', jer zvučno prikazuje proces djelovanja ove 'parti droge', s ubrzanim, hiperaktivnim početkom, dugom, 'blaženom' sredinom i sporijim, depresivnim krajem. Zanimljivo je da, unatoč njihovom aludirajućem imenu, Chemical Brothers nisu nikada bili poznati po učestaloj konzumaciji 'kemije'. Baš suprotno, često u medijima naglašavaju štetnost droga i kažu da "ne žele ovisiti o drogama kako bi stvarali glazbu."

Primal Scream – Screamadelica

Ovaj album iz 1991. je usko povezan s ecstasyjem. Ecstasy je tada bio potpuno nova droga, a članovi benda nisu krili oduševljenje prema njemu dok su radili ovaj album pun potpuno jasnih 'oda' ovoj supstanci.

Lou Reed – Berlin

Iako je Lou Reedov rad s bendom The Velvet Underground poznatiji po odabiru droga kao glavnih tema pjesama, njegov samostalan rad nije daleko od toga. Album je svojevrsni portret ovisnika, zbog čega se i smatra jednim od najdepresivnijih glazbenih uradaka ikad.

Sly and The Family Stone - There's A Riot Going On

Ovaj album iz 1971. je živopisni dokument osnivača ovog kultnog soul/funk benda. Sly je proveo godinu dana zatvoren u svojem stanu u L.A-u, s navodno sumnjivom 'ekipom' i zastrašujućim količinama kokaina i to u vrijeme kada se američki san 60-ih godina rušio cijeloj generaciji pred očima. Ovaj album je veliki pomak od uobičajene, vesele i pozitivne 'vibre' ovog benda, pa se zato smatra jednim od najmračnijih, ali i najutjecajnih albuma ikada napravljenih.

The Mountain Goats - We Shall All Be Healed

Sintetička droga zvana crystal meth je bila ovisnost i inspiracija autora stihova Johna Darniella i to u tinejdžerskim godinama. Likovi iz njegovih pjesama su slika i prilika života kojeg ovisnici usvajaju - taman, prazan i naizgled beskrajan. Bez senzacionalizma i 'napuhavanja', stihovi zorno prikazuju zlouporabu ove opasne droge, a rezultat toga je ovaj depresivan, ali neobično lijep album.

Sleep - Dopesmoker

Ime albuma govori samo za sebe, zar ne? Dopesmoker je nailazio na negodovanja sa svih strana, pa su dečki imali problema s objavljivanjem ovog albuma. Nije ni čudo, budući da se album sastoji od jedne jedine pjesme koja traje malo više od sat vremena. Kasnije im je ipak uspjelo izdati ga, što nam je vrlo drago jer, iako je prilično 'teška' glazba, neopisivo je privlačna.

David Bowie — Station to Station

Navodno se David Bowie niti ne sjeća snimanja ovog albuma, što je dovoljni razlog da ga uvrstimo među najboljih deset.

The Stooges — Fun House

Fun House je nazvan po (ne)slavnoj kući Iggy Popa u kojoj su se, navodno, događala zaista zastrašujuće i bizarne stvari. Neke priče dolaze od samog Iggyja, a neke od prestravljenih svjedoka. Jedna priča govori da su se sudionici tih suludih tuluma rezali i krvljom prskali zidove. Ali nekako je iz svega toga izašao genijalan album.

The Beatles - Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band

Ovaj antologijski album je pun aluzija na droge i sami Beatlesi su svojevremeno nijekali ikakvu povezanost s ilegalnim supstancama. BBC je zabranio tri pjesme s tog albuma jer 'potiču na konzumiranje droga'. Kasnije su dečki ipak priznali (očitu) aluziju na narkotike. Pjesma Lucy in the sky with diamonds je svojevrsna oda tada popularnom LSD-u.

Play ponuda
Play ponuda