Play ponuda

RAZOTKRIVANJE ZAVJERE: / Koji se sve zlokobni simboli kriju na novčanici američkog dolara

Image
Foto: Thinkstock
24.11.2015.
13:01
Thinkstock
Play ponuda

Svakom simbolu se pridaju mistična značenja. A evo i analiza svakog od njih.

shimmer fallback
MASONI GRADE NOVU EUROPU SA SRBIJOM Poruka Velikog meštra: /

Mi ćemo vam pomoći!

shimmer fallback
MASONI GRADE NOVU EUROPU SA SRBIJOM Poruka Velikog meštra: /

Mi ćemo vam pomoći!

Image
ONLINE RAZOTKRIVANJE: /

Uskoro stiže lista masona. Među njima i Churchill, Oscar Wilde i Trbosjek?

Spodoba

shimmer fallback
shimmer fallback

Vidjeli su ju samo ono koji su jako pažljivo promotrili dolar, s povećalom. U gornjem desnom kutu, vidi se kako nešto izviruje iza "1". Neki tvrde kako je u pitnju sova. Drugi misle kako je u pitanju pauk – i tvrde kako to ima smisla obzirom na mrežasti uzorak iza jedinice. Treća teorija je kako ta spodoba psotaje lubanja te se lubanja i prekrižene kosti jasno vide kada se novčanica nagne. Ipak, vjerojatno je u pitanju tek zaštita od krivotvorenja.

Slovo

shimmer fallback
shimmer fallback

Vidjet ćete ga na svakom dolaru, a najčešće će biti drugačije. Slovo označava koja podružnica američke savezne banke je izdala novčanicu. G na ovoj slici označava Chicago. Ostala moguća slova su "A" za Boston, "B" za New York, "C" za Philadelphia, "D" za Cleveland, "E" za Richmond, "F" za Atlanta, "H" za St. Louis, "I" for Minneapolis, "J" za Kansas City, "K" za Dallas i "L" for San Francisco.

Orao i zlokobna 13-ica

shimmer fallback
shimmer fallback

Orao drži 13 strijela, maslinovu grančicu s 13 maslina. Štot na orlu ima 13 vodoravnih i 13 okomith pruga, a iznad glave je 13 zvijezda. Iako se i ovome pridaju mistična značenja – 13 kao nesretan, pa čak i zlokobnui broj. No objašnjenje je vrlo jednostavno: SAD je nastao od originalnih 13 kolonija. Zato i američka zastava ima 13 pruga. U prilog objašnjenju ide i latinski natpis E pluribus unum – mnogi čine jednoga.

Oko i masonska piramida

shimmer fallback
shimmer fallback

Oko koje kao da lebdi iznad piramide i isijava svjetlost mnogima je nepobitni dokaz masona. Za sve one koji osporavaju dodaju i natpise oko piramide "Annuit cœptis" ( On pazi na naše pothvate) "Novus ordo seclorum" ( novi poredak doba)

No s tom teorijom postoje nekoliko problema – svevideće oko je moćan simbol u sve tri bliskoistočne religije ( judaizam, kršćanstvo, islam) a starije je i od njih, ne samo od masona. Za razliku od masonskog trokuta, piramida na slici je krnja, a dizajner William Barton istaknuo je kako "simbolizira temelje na kojima je sagrađena naša nacija". Piramida ima 13 stepenica, što ponovo, simbolizira 13 originalnih kolonija. Odnosno kako je izgledalo kod prvih dolara...

shimmer fallback
shimmer fallback

Moto jasno objavljuje novi svjetski poredak

U konačnici, moto "pazi na sve naše pothvate" je u izravnoj koleraciji s poznatijim "U Boga vjerujemo". Tijekom osamostaljenja SAD-a Benjamin Franklin, Thomas Jefferson i John Adams simboliku su tražili u biblijskim tekstovima, koji se bave oslobođenjem Židova ili njihovim robstvom u Babilonu. Jedan od prijedloga za moto bio je "Otpor tiranima je poslušnost Bogu", a za vizualno rješenje Franklin je tražio scenu iz Knjige izlaska u kojoj Crveno more na Mojsijevu zapovijed briše faraona s krunom na glavi.

Drugi moto "novi poredak doba" (prijevod Novi svjetski poredak je sasvim pogrešan) referenca je na Virgilijevo djelo Bukolike:

Ultima Cumaei venit iam carminis aetas; Magnus ab integro saeclorum nascitur ordo. iam redit et Virgo, redeunt Saturnia regna, iam nova progenies caelo demittitur alto. Dolazi posljednja era Sibyline pjesme; Veliki poredak vjekova je rođen svjež. I sad se vraća pravda, časna pravila se vraćaju; Nova loza je poslana s visokih nebesa. Ukratko, tim motom SAD je nastojao istaknuti kako je gotovo doba monarha, jednako kao što su to učinili Deklaracijom neovisnosti ( Doduše, u to vrijeme se "Svi su ljudi rođeni jednaki, odnosilo samo na bijele muškarce, kršćane).

Play ponuda
Play ponuda