CROATIA INFILTRATION / Dragulj u centru Budimpešte: Posjetili smo groblje vlakova koje je svjedoči o turbulentnoj povijesti

Tijekom svog puta kroz Mađarsku, Croatia Infiltration snima putopise koji spajaju ljubav prema Urbanex-u i filmografiji

1.8.2021.
17:59
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ekipa iz Croatia Infiltration, koju čine Mihovil, Matija, Vjeko i Josip zadržali su se u Budimpešti. Tako istražuju napuštene lokacije i stvaraju predivne putopise. U ovoj epizodi, razgovaraju s gospodinom Norbertom Schvédom o povijesti ovoj muzeja na otvorenom i izloženim vlakovima.

U užem centru Budimpešte smjestio se željeznički kolodvor “Istvántelek”. Sagrađen je početkom dvadesetog stoljeća u, a danas se sastoji od Mađarskog parka povijesti željeznice i zapuštenih hangara u kojima trunu vagoni i lokomotive.

Hangar za popravke je nastao početkom 20. stoljeća i svjedočio je turbulentnoj Mađarskoj povijesti. U zadnjih 80 godina Mađarska je bila monarhija, okupirana od strane Nacista i transformirana u komunističku državu odanu Sovjetskom Savezu. Upravo iz tog zadnjeg perioda potječe lokomotiva po kojoj je cijeli kolodvor dobio nadimak “Groblje vlakova sa crvenom zvijezdom”.

Na "groblju" je nekoliko hrđavih dragulja, koji će sigurno ubrzati srce bilo kojem ljubitelju vlakova.

Nekoliko mađarskih parnih strojeva MAV 424 koji teže 137 tona i lokomotiva serije MAV 301, korištena od 1911. do 1914. godine, koja je jedna od rijetkih primjera u svijetu. Uz ovu lokomotivu povezano je nekoliko njemačkih teretnih vagona oko kojih kruže glasine da su prevozili stotine tisuća mađarskih Židova do njihove smrti tijekom nacističke okupacije.
Među novijim stavkama na groblju vlakova nalaze se i vagoni iz sovjetske ere, u čijoj se unutrašnjosti još uvijek mogu pronaći željezničke karte i pisma iz 1960-ih.

    Jedna zanimljiva pojava na izlazu je auto iz kojeg raste drvo.

Dečki iz Croatia Infiltration zaključili su kako su upravo svjedočili sudbini koja očekuje i vlakove. Priroda koja vraća svoj teritorij je čest prizor na većini napuštenih lokacija.

Površinom od 70.000 metara kvadratnih ovaj park je jedan od najvećih željezničkih muzeja u Srednjoj Europi. U njemu je izloženo oko 100 povijesnih željezničkih vozila. U planu je restauracija svih lokomotiva i vagona koji se nalaze na “groblju”, ali zbog financijske situacije to trenutno nije moguće.

U sljedećoj epizodi koju ćemo objaviti iduće nedjelje, Croatia Infiltration nastavlja dalje sa svojim istraživanjima. Možete ih pratiti na društvenim mrežama, Instagramu i Facebooku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali