'NUMA, NUMA'

SJEĆATE LI SE NJEGA? Prvi viralni video proslavio 12. rođendan

Bilo je to vrijeme prije YouTubea, dok je internet još bio mlad, kada je mladi web dizajner iz New Jerseya uključio svoju web-kameru i stvorio hit.

Gary Brolsma otpjevao je svoj prepjev pjesme ‘Dragostea Din Tei‘ moldavskog boy-banda O-Zone, piše Daily Dot.

HRVATSKA NARODNA ZABAVA POSTALA VIRALNI HIT: Ludi Hrvati lansiraju bačve, a internet im se smije

Oduševio sve gledatelje

Nakon što se snimio kako s puno strasti pjeva i pleše na spomenuti hit, svoj je video uradak prebacio na Newgrounds, platformu za dijeljenje kreativnog sadržaja. U to su vrijeme viralni bili samo gifovi, a Brolsmin ‘Numa Numa’ video bio je upravo ona vrsta bezopasne pozitivnosti koja je trebala bučnom, nefokusiranom internetu.

Dogodilo se to dana 6. prosinca 2004., kada je Brolsmi bilo samo 18 godina te je uglavnom istraživao internet u potrazi za zabavom. Toliko je bio odlučan podijeliti svoj video uradak sa svijetom da je konvertirao svoj video u Flash format kako bi ga stavio on-line.

Nažalost, originalni je video uklonjen s Newgroundsa, jer su uklonjene sve video snimke koje sadrže materijal zastićen autorskim pravima. No dvije godine nakon prvog pojavljivanja na internetu pojavio se na tada još mladom YouTubeu, te je tako pomogao rastu popularnosti ovog kanala za dijeljenje video zapisa.

Brolsmin viralni video pomogao je i popularnosti moldavskog benda, iako su se dečki raspali slijedeće godine.

Prava internet zvijezda

Video je imao stotine milijuna pregleda, što je dovelo Brolsmu na Good Morning America, The Tonight Show, kao i na broj 1 top liste Top 40 Internet Superstars kanala VH1.

“Ne volim tražiti slavu, jer to nije ono što sam ja”, objasnio je Brolsma. Uživam u mirnom životu, i ne sramim se niti sam ikada zažalio objavljivanje ‘Numa, Numa’ videa. Jednostavno sam želio napraviti zabavan video te sam se iznenadio kada je postao tako popularan.”

Povratak na Net.hr