Play ponuda

Ovo je kraj interneta kakav poznajemo, nova pravila pogodit će sve nas

shimmer fallback

Ovo bi mogao biti kraj interneta kakvog poznajemo. Znamo da ste slično upozorenje već više puta pročitali na stranicama Tehnoklika, ali ovoga puta je definitivno.

25.4.2014.
12:10
Play ponuda

Što ako vam je preostalo samo tri tjedna prije nego internet koji poznajete i koji volite zauvijek nestane?

To je pitanje koje danas mnogi postavljaju nakon što je američka Federalna komisija za komunikacije (FCC) u četvrtak najavila donošenje novih pravila koja reguliraju internetske usluge. Ta pravila nedvosmisleno upućuju na to da je gotovo s neutralnosti mreže (net neutrality), odnosno s idejom da sav web promet koji teče mrežom treba tretirati jednako.

"Definitivno, korisnici su gubitnici!", rekao je za Huffington Post Todd O'Boyle, programski direktor organizacije Common Cause.

Prema brojnim izvorima na internetu, prijedlog predsjednika FCC-a Toma Wheelera će omogućiti davateljima internet usluga kao što su Verizon i Time Warner Cable da naplaćuju dodatne naknade za sadržaje kompanija kao što su Google i Netflix. Drugim riječima, takvi sadržaji će imati "povlašteni tretman", što znači da će se određenim kompanijama jamčiti da će njihov sadržaj doseći do krajnjih korisnika mnogo prije nego sadržaj onih kompanija koje ne budu plaćale. Dakle, zbogom otvoreni internetu! Dobrodošao Schminternetu!

Kraj neutralnosti mreže

Naravno, veliki ISP-ovi kao što su AT&T i Comcast u Americi (ili možda sutra već T-Com, Iskon, VIPnet i drugi u Hrvatskoj), nemaju ništa protiv ideje da naplaćuju prioritiziranje sadržaja na internetu. Umjesto da ulažu u razvoj svojih mreža ili reagiraju na potrebe svojih korisnika, oni će sad moći profitirati od nepotrebne gužve u internet prometu i umjetno stvorene nestašice bandwitha. Razmislite o tome: Nitko neće plaćati za dodatnu cestovnu traku osim u slučaju ako na glavnoj cesti ne bude neprestano vladala gužva.

Takva pay-for-priority shema bit će katastrofa za start-up kompanije, neprofitne organizacije, nezavisne izdavače i svakodnevne korisnike interneta koji si neće moći priuštiti da plaćaju nepotrebne cestarine. Štoviše, prijedlog FCC-a omogućit će ISP-ovima da favoriziraju svoje vlastite sadržaje nauštrb sadržaja svih ostalih.

To nije neutralnost mreže. Tako zapravo izgleda kraj neutralnosti mreže.

Što to znači za korisnike?

"Neutralnost mreže", "sloboda interneta" ili "otvorenost interneta" je načelo prema kojem se svi pružatelji internetskih usluga trebaju ravnopravno i bez diskriminacije odnositi prema svim podacima koji putuju internetom, neovisno o lokaciji korisnika, sadržajima, platformama ili vrsti opreme.

Davatelji internetskih usluga sada će moći ograničiti neki sadržaj, primjerice tako da blokiraju ili uspore pristup pojedinim web-stranicama ili da naplate stranicama bržu isporuku njihovih sadržaja. Takvo gaženje načela neutralnosti mreže će imati dalekosežne posljedice.

Jedna od prvih je da će web uskoro biti skuplji. Utjecaj na prosječnog internet korisnika najvjerojatnije neće biti odmah vidljiv. Ipak, tijekom vremena web-stranice će biti prisiljene da troškove plaćanja za brzi pristup internetu prebace na svoje korisnike, kako smatra Harold Feld, viši potpredsjednik u organizaciji Public Knowledge.

Osim toga, pristup do određenih web-stranica koje si ne mogu priuštiti plaćanje pristupa brzom internetu, mogao bi biti otežan, kaže Feld. To bi u konačnici moglo dovesti do toga da korisnici počnu odabirati davatelje internetskih usluga na temelju toga koje web stranice žele posjećivati.

Play ponuda
Play ponuda