Tipkanje na mobitel vam može uništiti kralježnicu

Spustite svoj mobitel i podignite glavu. Tipkanje vam može ozbiljno oštetiti leđa.

20.11.2014.
9:28
VOYO logo

Kada nagnete glavu prema naprijed za 60 stupnjeva kako biste gledali u mobitel, vi zapravo opterećujete vrat težinom od oko 27 kilograma, navodi se u novoj studiji koju je objavio newyorški kirurg specijaliziran za kralježnice Kenneth Hansraj. Hansraova studija upravo je objavljena u 25. izdanju Surgical Technology International.

Kada savijete glavu prema dolje kako bi gledali u mobitel, pritisak na vaš vrat postaje sve veći i veći, kao što je to prikazano na Hansrajovoj ilustraciji gore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hansraj je pomoću računala kreirao model kralježnice te je na njemu sagnuo glavu za 0 stupnjeva, 15 stupnjeva, 30 stupnjeva, 45 stupnjeva i 90 stupnjeva, mjereći pritom pritisak na kralježnicu.

"To je vrlo sofisticirana procjena napora koji snosi vrat kada se glava nalazi u raznim položajima," rekao je Hansraj u telefonskom razgovoru za Huffington Post.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, što trebate učiniti kako biste se zaštitili?

"Preporučujemo da ljudi i dalje nastave uživati u svojim pametnim uređajima, ali da obrate posebnu pozornost na to gdje se njihova glava nalazi u prostoru", rekao je Hansraj, dodajući da bi glavu trebalo držati što je moguće ravnije, odnosno uspravnije dok koristimo mobilni uređaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Želite li da vam kralježnica što dulje traje, sada znate što vam je činiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo