Čak 120.000 vozača na hrvatskim cestama ne vidi dobro!

shimmer fallback

Od oko dva milijuna vozača na hrvatskim cestama, njih oko 120.000 vidi slabije od zakonski propisanog minimuma, koji iznosi 50 posto oštrine vida.

11.10.2013.
11:05
Play logo

Hrvatski autoklub, Essilor i Tifon obilježili su Svjetski dan vida objavom rezultata provjere kvalitete vida domaćih vozača. Riječ je o trećoj takvoj domaćoj provjeri, u kojoj je naglasak bio stavljen na vožnju noću, a pokazala je da mnogi domaći vozači imaju probleme s vidom. Čak 58 posto sudionika izjavilo je kako ima problema s vožnjom noću, a takvih je vozača u skupini starijoj od 40 godina čak 70 posto.

Rezultate provjere predstavio je Davor Mihaljević iz Essilora. "Prikupljeni podaci pokazuju da 27% naših vozača nema optimalan vid što je gore od prošlogodišnjeg rezultata i europskog prosjeka od 23%", rekao je Mihaljević dodavši kako je 6% sudionika imalo vid gori od zakonski propisanog, ili oko 120.000 vozača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokazalo se kako 22% muških sudionika provjere mlađih od 40 godina koji koriste naočale ili kontaktne leće nije imalo optimalan vid. Kod starijih od 40 godina taj je postotak bio 41% onih koji koriste neko pomagalo, a među njima 9% ima vid ispod zakonskog minimuma. Ovi su rezultati usporedivi sa prošlogodišnjim, kazao je Mihaljević te zaključio kako se pretpostavlja da predstavljaju objektivno stanje.

Kod vozačica koje su sudjelovale u provjeri, njih 13% mlađih od 40 godina koje ne koriste pomagala odnosno čak 56% starijih od 40 godina koje su koristile naočale ili leće - nije imalo optimalan vid. Rezultat za vozačice starije od 40 godina lošiji je od prošlogodišnjeg a čak 11% njih vozi sa vidnom oštrinom ispod zakonskog minimuma.

Ponovljeni su rezultati iz ranijih provjera jer 13% sudionika svoj vid uopće ne kontrolira, a 46% ne kontrolira ga dovoljno često.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Primarijus dr.sc. Igor Petriček, specijalist oftalmolog sa Klinike za očne bolesti KBC Zagreb u izlaganju je naglasio problem vožnje noću. Čak 58% ukupnog broja sudionika izjavilo je da ima problem s vožnjom noću, odnosno 56% muškaraca i 63% žena. Kod vozača starijih o 40 godina taj se postotak penje na 70% odnosno čak 82% žena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Veći broj muškaraca ne želi priznati da ima problem s vožnjom noću iako kontrola vida pokazuje izrazito loš vid" naglasio je Petriček.

Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
Darcey & Stacey
default_cta
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
Play logo