Traži se žena koja je u smeće bacila legendarno Apple-1 računalo vrijedno 200.000 dolara

Jedna žena iz Kalifornije u garaži je pronašla neki predmet koji joj je navodno vrlo sličio na staro računalo. Mislići da je bezvrijedno, bacila ga je u smeće.

1.6.2015.
9:59
Wikipedia
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Većina stare elektronike previše je jeftina da bi se prodala čak i na Craiglist ili nekom sličnom servisu. Ta kome trebaju stare "kante"? No, Apple-1 računalo nije samo stara "kanta", već i dio povijesti i za mnoge jedan od najtraženijih gadgeta ikada u povijesti.

Neidentificirana žena bacila je u smeće jedan od izvornih strojeva koje su u travnju 1976. godine projektirali i izgradili Steve Wozniak, Steve Jobs i Rob Wayne. Riječ je o jednom od prvih računala koje su Appleovci napravili, a koje je "proizvedeno" u samo 200-tinjak primjeraka.

Nesretna žena, inače udovica, bacila je tako u smeće ovaj raritetni i vrlo skupi Apple-1 koji predstavlja povijest kompanije i danas navrednijeg brenda na svijetu.

Kako pišu američki mediji, žena je čistila kuću nakon što joj je suprug umro. Kad je računalo došlo na reciklažu u tvryku CleanBayArea , netko je primjetio da je riječ o Appleu. Računalo je završilo na javnoj aukciji gdje je prodano privatnom kolekcionaru za iznos od 200.000 dolara.

Ova tvrtka sada želi podijeliti novac sa ženom koju pokušava pronaći. Namjeravaju joj dati pola od iznosa koji su dobili od prodaje Apple-1 računala tj. 100.000 dolara (50%).

Direktor tvrtke Victor Gichun kaže da bi ženu prepoznao da je ponovno vidi, no jedino što zasada zna je da vozi SUV, međutim nikakvi drugi podaci nisu mu poznati jer žena nije ostavila nikakve podatke o sebi.

Jedno od posljednjih preostalih Apple-1 računala prodano je prošle godine na aukciji za 900.000 dolara, a smatra se da je do danas ostalo samo 50-tak tih računala na cijelom svijetu, tako da je nevjerojatno kako je tako naglo moglo izroniti iz smeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Pazite što bacate iz starih tavana i podruma.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Izdvojeno

Regionalni portali