Prozirna i savitljiva elektronika moći će se tiskati na ‘običnom’ printeru

Ako sanjari vrlog novog ‘high-tech’ svijeta dobro prognoziraju, doći će dan kad ćemo koristiti 3D pisače za izradu svega što nam je potrebno; od hranjivih obroka do dijelova za letjelice. Nova tekuća legura obećava svijet vrlo uzbudljivih mogućnosti.

Elektronika se pokazala da je teška za proizvodnju kod kuće, ponajviše zbog zahtjeva za krutim sklopovima i integriranim komponentama.

Na taj problem nedavno se osvrnulo troje kineskih znanstvenika koji su objavili znanstveni članak u kojem tvrde da su demonstrirali ponašanje jedne legure metala koja je tekuća na sobnoj temperaturi i time ju je moguće ispisivati uz pomoć nečega sličnom konvencionalnom, standardnom inkjet pisaču.

Ta tekuća mješavina galija i indija može biti tiskana na gotovo bilo kojoj podlozi – čime “uradi sam” entuzijasti dobivaju priliku da sami printaju elektroničke sklopove na prilično mnogo stvari – na majice, papir, plastiku, gumu, pa čak i na list.

GALIJ + INDIJ = REVOLUCIJA

Iako sada lako možete zamisliti kako će ova tehnologija pomoći u kreiranju atraktivnije i raznovrsnije nosive elektronike (wearable electronics), postoji još uzbudljivije obećanje koje nam ona donosi.

Jing Liu, jedan od autora znanstvenog rada, kaže da je moguće prilagoditi ovu leguru na način da generira proziran vodljivi film koji omogućuje da 47 posto svjetlosti može proći kroz njega.

Ukoliko se to zaista pokaže održivim, prozirni smartphonei udaljeni su od stvarnosti samo još nekoliko koraka.

Sve to možda zvuči predobro da bi bilo istinito, ali istraživački tim opisao je glavne prednosti ove tekuće legure što će ostalim znanstvenicima pomoći da se ubrza izrada prototipova i prelazak s koncepta na komercijalno dostupne proizvode.

Ukoliko uspiju, ne sumnjamo da će naši uređaji u budućnosti biti kudikamo savitljiviji i prozirniji nego što su to danas.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr