Pravi pravcati hoverboard! Može biti vaš za 60.000 kuna

Premda se oslanja na magnete, konačno smo dočekali da i u stvarnom životu vidimo hoverboard. Nije riječ o marketinškoj prijevari. ‘Lebdeća daska’ nazvana je Hendo i možete je unaprijed naručiti preko servisa Kickstarter za 10.000 dolara (oko 60.000 kuna).

Hendo se oslanja na jednostavni koncept; pomoću magneta lebdi nad metalnom površinom. Posebna vrst površine znači znači da s ovim hoverboardom u skorije vrijeme ipak nećete moći lebdjeti iznad vode ili betona.

Ova objava dolazi točno godinu dana prije dana “Povratka u budućnost” – koji pada na 21. listopada 2015. – prema kojem putuju Marty McFly i Doktor Emmett Brown u filmskom klasiku Roberta Zemeckisa.

Hoverboard Hendo napravila je kalifornijska tvrtka Arx Pax koju su osnovali Jill i Greg Henderson. Njihov “leteći skateboard” može lebdjeti 3 centimetra iznad tla, a najveća nosivost mu je 140 kilograma. Za levitaciju se koristi jako magnetsko polje, poput onog u supermodernim i suprebrzim lebdećim vlakovima.

//www.youtube.com/embed/plwX5NtF530

Sustav nazvan Magnetic Field Architecture koji podiže hoverboard iznad tla funkcionalan je samo na tlu napravljenom od aluminija ili bakra.

Prethodni pokušaji da se napravi hoverboard završili su neslavno jer su te “lebdjelice” koristile dva magneta za dizanje iznad tla što je kontrolu levitacije činilo gotovo nemogućom.

//www.youtube.com/embed/z1ZdMOMUgXE

Hendo hoverboard rješava ovaj problem na način da koristi četiri motora u obliku diska umjesto dva. Motori stvaraju posebno magnetsko polje koje “doslovno gura protiv sebe” i tako proizvodi potisak koji izdiže hoverboard iznad tla.

Kako bi upravljali ovim hoverboardom, potrebno se odgurnuti, slično kao na skateboardu, jer u suprotnom će daska samo lebdjeti. Osim zabave, primjena se očekuje i tamo gdje je potrebno prenositi teške terete, primjerice u skladištima.

Kampanja na Kickstarteru zasada je vrlo uspješna jer su osnivači već prikupili 200 od željenih 250 tisuća dolara. Osim prednarudžbe za hoverboard, putem Kickstartera možete naručiti i “kutiju” za developere, ako vas zanima da istražite i druge aspekte ove tehnologije.

Nadamo se da će do 21. listopada 2015. – na dan kada Marty i Doc Brown stižu u budućnost u svom DeLoreanu kojeg su preuredili u vremenski stroj – hoverboard biti poboljšan da se kreće, ako ne baš iznad vode, onda barem iznad betona.

Povratak na Net.hr