Najsigurniji mobitel na svijetu ranjiv je na običnu SMS poruku

Mobitel koji se na tržištu predstavlja kao uređaj koji je otporan na priluškivanje američke Nacionalne sigurnosne agencije (NSA), zapravo je ranjiv na jednostavni SMS napad koji hakerima omogućuje da ukradu kontakte, dešifriraju poruke, pa čak i da u potpunosti preuzmu kontrolu nad uređajem.

Supersiguran smartphone dolazi s već instaliranim aplikacijama koje osiguravaju šifriranu komunikaciju, tekstualno dopisivanje, video konferencijske pozive kao i sigurnu online pohranu podataka. Propust je pronađen u aplikaciji Silent Text koja se brine o sigurnosti tekstualnih poruka, a koja dolazi uz BlackPhone. Ova apliakcija dostupna je za preuzimanje i za druge uređaje putem Google Playa.

“Ozbiljnu ranjivost” otkrio je Mark Dowd iz Australije iz tvrtke Azimut Security. Nakon što je ovaj analitičar otkrio ovaj propust u privatnom krugu programera, on je ispravljen, međutim prije nego je aplikacija “zakrpana” potencijalnom hakeru za napad nije trebalo ništa drugo osim telefonskog broja uređaja.

BlackPhone, za koji treba izdvojiti 629 dolara (oko 4.300 kn) pokreće modificirana i zaključana verzija Androida pod imenom PrivatOS. Prodavao se kao jedini mobitel za kojega se mislilo da ima “end-to-end” šifriranu komunikaciju i kojemu je “privatnost i sigurnost iznad svega ostalog”. Mark Dowd je uzdrmao to mišljenje.

Povratak na Net.hr