Predobro da bi bilo istinito

LASERSKA BRIJAČINA: Britvice koje briju bez posjekotina ispale velika prijevara

Zamislite svijet u kojem su porezotine na licu zbog brijanja stvar prošlosti. Ako skočite do ožujka 2016. to bi mogla biti stvarnost. Ili tako barem tvrdi švedska grupa Skarp koja je rasturila Kikckstarter svojom najavom laserske britvice.

Iako izgleda poput normalne britvice, omjesto oštrice Skarp (švedski za oštro) britvica bi trebala koristiti laser za rezanje neželjenih dlačica. I to bez potrebe za sapunom ili vodom, samo mahnite britvicom preko bilo kojeg dijela tijela i on će biti gladak.

BEZ POSJEKOTINA: Zaboravite na žilete, dolazi laserska britvica!

U svom radu koristi lasersku tehnologiju intenzivnog pulsirajućeg svjetla (IPL), koju je skarpovac Morgaan Gustavsson izumio još krajem osamdesetih i koja je još uvijek najpopularnija tehnologija za lasersko uklanjanje dlaka.

IPL može uspješno otkloniti tamne dlake, ali nikada nije radio pretjerano dobro na svijetlijim nijansama.

Jedna od najuspješnijih Kickstarter kampanja

Za svoj najnoviji Kickstarter, Gustavsson i njegov partner Paul Binun tvrdili su da su pronašli specifičnu molekuku koja se nalazi u dlakama svih boja te da su razvili laser koji reže kroz njih.

Kao cilj svoje kickstarter kampanje naveli su sakupljanje 160.000 dolara (1.070.000 kuna), ali su ukupno skupili preko 4 milijuna (27 milijuna kuna), čime su postali jedna od najuspješnijih kampanja u povjesti te crowfunding stranice.

Ali izgleda da s laserskom britvicom za čiju uporabu ne trebaju voda ni sapun te koja je uza sve to još i ekološki prihvatljiva nije baš sve kako treba. Naime, Kickstarter je suspendirao njihov stranicu za skupljanje novca navodeći kao razlog činjenicu da su Skarp prekršili pravila jer još ne postoji funkcionalni prototip.

Nakon što ih je Kickstarter izbacio, Šveđani su prešli na drugi crowdfunding sajt IndieGoGo.

Hoće li od svega toga nešto ipak biti, ili ćemo se brijati na isti način kao i prije tisuću godina, pokazat će vrijeme.

i100.independent/Tehnoklik

Povratak na Net.hr