ZPOI /

ZPOI - McKeever ušao u povijest, Pedersen najuspješniji u Pekingu

Image
Foto: Profimedia

Nakon što je osvojio tri zlatne medalje na Zimskim paraolimpijskim igrama u Pekingu, kanadski nordijac Brian McKeever (42) upisao se u povijest kao jedan od rekordera po broju osvojenih medalja u karijeri.

14.3.2022.
7:44
Profimedia
VOYO logo

McKeever je u Pekingu slavio u skijaškom trčanju osoba oštrećenog vida na 12.5 km, na 20 km, te u sprintu čime je došao do brojke od čak 16 zlatnih paraolimpijskih medalja. 

Kanađanin je tako izjednačio rekord njemačkog paraskijaša Gerda Schonfeldera koji je sa 16 zlatnih medalja do sada bio najuspješniji sportaš u povijesti Zimskih paraolimpijskih igara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukupni rekord i dalje drži norveška nordijka Ragnhild Myklebust sa 27 medalja pri čemu 22 zlata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da budem potpuno iskren, to nema neko posebno značenje. OK, ako sam izjednačio rekord, ali to nikada nije bio izvor moje motivacije. Rekordi nikada nisu bili u mojem fokusu," kazao je 42-godišnji McKeever.

Na paraolimpijskim igrama debitirao je u Salt Lake Cityju 2002. godine, a ZPOI u Pekingu posljednje su u njegovoj karijeri. 

U dobi od 19 godina dijagnosticirana mu je Stargardtova bolest, nasljedna bolest oka koja najčešće zahvaća centralni dio mrežnice nazvan makula, odgovoran za preciznost vida. Danas ima manje od 10% vida.

Nakon 20 godina natjecanja na Paraolimpijskim igrama kao sportaš, McKeever je najavio svoj oproštaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S godinama starimo. Puno je više sijede kose i puno je više bolova. Postaje sve teže. Vjerojatno ćemo se vratiti, ali siguran sam u više trenerskih uloga," dodao je.

Najuspješniji sportaš Zimskih paraolimpijskih igara u Pekingu je 22-godišnji norveški skijaš Jesper Pedersen koji je u konkurenciji sjedećih osvojio četiri zlata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mladi Norvežanin je pobijedio slalomu, veleslalomu, super-G i superkombinaciji, dok je u spustu bio drugi.

"Premašio sam sva očekivanja. Naravno da je to ono o čemu sam sanjao zadnjih par godina, ali nisam niti pomišljao da ću ostvariti ovakve rezultate," kazao je Pedersen koji je u siječnju na SP- u Lillehammeru osvojio tri zlata i dva srebra.

Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo