Pregled sporta u 2017. / Zimske 'političke' igre već počele; lažne vijesti 'preuzele' nogomet, hrvatski sport i dalje bez ikakve strateške agende

Image
Foto: David Davies/Press Association/PIXSELL

Sport (i politika) u 2017.: Zapad se hladnoratovski obračunao s Rusijom po pitanju dopinga, zataškavši probleme u vlastitom dvorištu. Hrvatski sport tradicionalno je tovario na plećima pojedinaca

31.12.2017.
16:25
David Davies/Press Association/PIXSELL
VOYO logo

Za "državno sponzorirani" doping zastava i himna Ruske Federacije te većina sportaša izbačeni su sa skorašnjih Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu. Obračun je to na najvišoj razini, Zapad je iskoristio priliku, pritom i dalje državši u tajnosti vlastite probleme s dopingom, koji je - dakle - postao političko sredstvo.

Hladni rat (ni)je završio

Prema službenoj istini, Hajo Seppelt, novinar njemačke javne televizije iz nekog je očito vlastitog razloga istraživao ruski doping. Prema neslužbenoj istini, kada je SAD shvatio da dotični ima dokaze o masovnom dopingu ruskih sportaša, jedina svjetska supersila ponudila mu je basnoslovnu cifru. Zatvorili su ga, naime, u osamu s jednim-jedinim zadatkom: "Dokaži ruski državni doping i dat ćemo ti sve što želiš".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Misija ispunjena. Nijemac je sa svojim timom objelodanio izvješće s predočenim dokazima o ruskom sustagvnom dopingu. Idealno za izbaciti Rusku Federaciju sa Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu, koje počinju za 39 dana. Nalik hladnoratovskim metodama, dok se isto u današnjici vodi tek drugim oruđima, oružjima i drukčijom energijom, koja može imati atomsku moć (novac), Zapad se osvetio Rusiji, koja je utjecala na lanjske američke predsjedničke izbore.

Jedna od tri najveće svjetske sile, za razliku od svih Igara zadnjih desetljeća, neće biti među najuspješnijim osvajačima medalja na Igrama u Pjongčangu. U isto vrijeme na Zapadu dopinški pada četverostruki osvajač Tour de Francea Chris Froome. Posljedica zasad nema. Jednom riječju - politika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nogometni 'transferi' majka svih lažnih vijesti

Cristiano Ronaldo više je puta u 2017. "napuštao Real Madrid", druge velike nogometne zvijezde "mijenjale" su klubove kao na traci. Sve od reda - jasno - nepotvrđene informacije koje su završile u medijima. Logično stoga što i medijski stručnjaci otvaraju problem lažnih vijesti glede nogometnih "transfera". Jedan je to od trendova koji je obilježio godinu na zalasku.

Cristialno Ronaldo je, eto, i dalje igrač Real Madrida. Svaka drukčija informacija od toga bila je lažna vijest. Što zato nije bio rekordan transfer Neymara. Iz Barcelone u PSG za dvije stotine dvasedeset i dva milijuna eura. Iznos kojim se na tri dana može riješiti svjetska glad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Katarski vlasnik i predsjednik kluba ne pita za cijenu, iako je zbog toga bio pod istragom jer je PSG takvim transferom prekršio Financijski fair-play.

Hrvatska i sportska zaostalost

Strateški interesi odavno nisu stanovali u ovoj zemlji. Stoga ni sportski oci nisu ništa napravili po tom pitanju u vlastitom području. Ulazak Janice Kostelić u sportsku politiku zasad donosi tek pozornost javnosti, dok za interes hrvatskog sporta i dalje nema strateške agende.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nedavno osnovana "Opatijska inicijativa" ionako će teško ući u čelično zatvorene strukture i ostvariti interes sporta u cjelini. Možda će time jedino pogurati onaj vlastiti.

Hrvatski klupski sport nemilice je nastavio propadati. Svaka vizija razvoja sporta tek je umrtvljeno mrtvo slovo na papiru. Fotelje postojećih struktura ionako su vrlo udobne. Sport u Hrvatskoj ostaje - doslovce - na pojedincima na terenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrhunci 2017.

Sandra Perković i Tin Srbić prvaci su svijeta u bazičnim sportovima, od kojih je jedan (atletika) izgubio spektakl, odnosno Usaina Bolta. Pad popularnosti tih sportova neizbježan je ne pojave li se nove zvijezde.

Roger Federer, Anthony Joshua, Marcel Hirscher, slovenski košarkaši, Golden State Warriorsi, Mo Farah, Lewis Hamilton... Djelić je popisa velikih svjetskih sportaša s veličanstvenim dostignućima u 2017.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iduća sportska godina u Hrvatskoj započinje Europskim rukometnim prvenstvom. U veljači su Zimske olimpijske igre u Pjongčangu, na ljeto Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji. Sportskih vrhunaca napretek. I političkih igara iza zatvorenih vrata.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo