London, SP: Kolak u finale /

Za povijest, Stipe Žunić: hrvatski bacač kugle svjetski brončani

Image
Foto: Martin Rickett/Press Association/PIXSELL

Hrvatsko čudo u Londonu već trećeg dana: Zadranin Stipe Žunić, koji se prije nekoliko godina borio za život zbog teške bolesti, a atletikom se počeo baviti znatno kasnije od uobičajenog, postao je treći najbolji na svijetu

6.8.2017.
23:08
Martin Rickett/Press Association/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatski rekorder u bacanju kugle 26-godišnji Zadranin Stipe Žunić hicem od 21,46 metara osvojio je brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu u Londonu te tako postao prvim hrvatskim atletičarom koji se popeo na pobjedničko postolje na svjetskim atletskim prvenstvima na otvorenom, a naslov svjetskog prvaka osvojio Novozelanđanin Tom Walsh (22,03 m).

Žunić je hitac za medalju, samo dva centimetra kraći od svog hrvatskog rekorda, izveo u drugoj seriji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prvoj seriji je Žunić bacio 21,01 m, u trećoj je njegova kugla poletjela na 21,04 m, a u četvrtoj 21,08 m. Žunić je u petoj seriji bacio vrlo daleko, možda i na daljinu novog osobnog rekorda, ali ga je silina hica povuka u prijestup. Naš je rekorder prestupio i u šestoj seriji, kad je već bilo jasno da mu nitko od konkurenta ne može oteti brončanu medalju, a nakon toga se u slavlju ispružio na bacalištu.

Novozelanđanin Tomas Walsh je do prvog naslova prvaka svijeta došao sa tri najdalja hica, a najduži je bio u posljednjoj seriji, u kojoj je bacio 22,03 m.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srebrnu medalju osvojio je Amerikanac Joe Kovacs (21,66 m) koji je branio naslov osvojen prije dvije godine u Pekingu.

Sara Kolak u finale

Olimpijska pobjednica u bacanju koplja 22-godišnja Ludbrežanka Sara Kolak plasirala se u finale u svom debitantskom nastupu na Svjetskom prvenstvu, nakon što je u nedjeljnim kvalifikacijama bacila 63,24 metra, što je bio osmi rezultat kvalifikacijskih natjecanja.

Vlasnica najboljeg rezultata ove sezone (68,43 m) s mitinga u Lausannei, nije uspjela prebaciti kvalifikacijsku normu koja je bila postavljena na 63,50 m, čime bi se izravno plasirala u finale, ali je njezin hitac bio dovoljno dalek da bi se prema rezultatu našla među 12 kopljašica koje će se u utorak, 8. kolovoza (20.20 sati), boriti za odličja na olimpijskom stadionu u Londonu.

Sedam bacačica je prebacilo zadanu normu, a najbolji rezultat kvalifikacija ostvarila je Kineskinja Huihui Lyu koja je sa 67,59 metara postavila novi azijski rekord. Drugu daljinu imala je slovenska rekorderka Martina Ratej (65,64), a treća je bila Njemica Kathrina Molitor (65,37 m). Kao posljednja se u finale probila Kineskinja Lingwei Li s daljinom 62,29 metara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo