Izvanredna presica HNS-a / Vrbanović: 'Dobili smo šamarčinu od huligana, cijela Hrvatska'

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Povodom incidenta na Poljudu, HNS je sazvao izvanrednu presicu na kojoj se osvrnuo na isrctani kukasti križ nasred travnjaka

13.6.2015.
12:36
Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

Sinoćnji remi Hrvatske i Italije zasjenila je svastika na poljudskom travnjaku. Prava klasična 'ljepotica' za udaljavanje s Europskog prvenstva. Uz sve to, dobili smo nove epitete diljem svijeta jer su svi svjetski mediji prenijeli novu hrvatsku sramotu.

Povodom toga incidenta, HNS je danas poslao priopćenje za izvanrednu presicu u podne, gdje su se novinarima obratili predsjednik HNS-a Davor Šuker, izvršni direktor Damir Vrbanović i povjerenik za sigurnost Zoran Cvrk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornik Tomislav Pacak je jučer samo prenio da je kukasti križ na travnjaku sabotaža koja sramoti cijelu državu. A to je ponovio i na početku današnje presice.

"Ponavljam što sam rekao jučer: radi se o očitoj sabotaži, tražit ćemo od policije da istraži ovo kriminalno djelo. Ispričavamo se svima još jednom."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nogomet je najvažnija sporedna stvar na svijetu, svi se u njoj nalazimo. Vidjeli ste što se jučer dogodilo. Ogorčen sam Davor Šuker

Davor Šuker jučer nije htio komentirati huliganski izgred iako je dao izjavu za talijanski RAI.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Krivo mi je što spetkakl nije protekao kako je trebao. Žao mi je igrača, trenera. Ono sto tražim od svih relevenatnih institucija je da naprave svoj posao i da pomognu nogometu. Nogomet je najvažnija sporedna stvar na svijetu, svi se u njoj nalazimo. Vidjeli ste što se jučer dogodilo. Ogorčen sam, vidjeti lica disciplinaca u Nyonu i Ženevi. Nadam se da huligani neće pobijediti. Tražimo od svih da zaštite hrvatski nogomet, državu i grad Split", prokomentirao je Šuker dodavši kako u ponedjeljak imaju sjednicu Izvršnog odbora te da disciplinskoj komisiji Uefe prepušta da odradi svoj posao. Tako će čekati njihovu 'čestitku' i smišljati na što će se nakon toga žaliti.

Izvršni predsjednik HNS-a Damir Vrbanović tvrdi kako je ovo pojava koja izaziva sablaznost te da je država osramoćena. Dodaje kako sada sve prepušta pravosuđu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cijele noći emocije se nisu stišale, svi smo aktivni od ranog jutra. Teško je razumno objasniti što se dogodilo jučer. Jedna pojava koja izaziva sablaznost. Mi smo osramoćeni. Hrvatska država doživjela je šamarčinu. Utakmica koja je trebala proći bez incidenta, a doživjeli smo šokantno vrijeđanje. To je stvar pravosuđa, nadam se da će kamere i očevici pomoći da dođemo do počinitelja. Sramota ostaje prema Talijanima. Nedavno smo bili u Uefi, ponovno ćemo se sramotiti. U Milanu je mrvica falila da utakmica bude prekinuta".

Mi smo osramoćeni. Hrvatska država doživjela je šamarčinu. Utakmica koja je trebala proći bez incidenta, a doživjeli smo šokantno vrijeđanje Damir Vrbanović

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Netko je to jako pažljivo proračunao. To ništa slučajno nije. To sigurno nisu napravila dva mulca!" dodao je Vrbanović. On je jutros prošao terenom "i sve je bilo u redu". "To je pomno planirano i tako smo obavijestili Uefu", rekao je.

Potom je došao do 'otkrivenja'. "Kad bismo mi znali da će to prestati ako mi odemo, odlazimo odmah ujutro. Ali i prije nas se to događalo, puno prije naše garniture, pa i u Dinamu i Hajduku. Uvijek će postojati razlozi za smjenu bilo koga na vrhu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne možete vi ljudima zabraniti da ljudima koji dolaze pjevaju parole, ali pitanje kamo to vodi. Trebaju nam državne institucije koje imaju aparat za procesuiranje izgrednika, treba samo krenuti u akciju", prokomentirao je izvršni predsjednik HNS-a.

Povjerenik za sigurnost Zoran Cvrk na presici je nastavio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je jasan čin napada na nogomet, imat će posljedice u medijima diljem Europe i bit ćemo strogo kažnjeni. Tijekom večeri je MUP započeo očevid, ne sumnjamo da će utvrditi o kojoj se tvari radi. U suradnji s Hajdukom tražimo krivca."

"Nakon Milana, pravosuđe nije osudilo nijednog huligana i to je zabrinjavajuće. Pa nema HNS tolike ovlasti. Uefa je tri puta pisala Vladi RH i upozorila da ovo neće biti dobro i objasnila što sve ne valja. Nemamo toliku količinu mehanizama da popravimo stanje. To je fašizam", dodao je Cvrk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon svega ovoga, upitno je hoće li se utakmica Hrvatska - Bugarska igrati u Splitu, kako je HNS odlučio prije dva mjeseca.

Na pitanje novinara bi li njegova ostavka bila rješenje huliganizma, Šuker je u svom stilu samo pristojno odgovorio - "Hvala lijepa!".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje je li se već obratio forenzičarima, balističarima i sličnima, Šuker je također imao spreman odgovor - "CSI Horatio će doći iz Miamija". Pri tome ga je spasio Vrbanović rekavši: "Jesmo, obratili smo se. Radimo s njima".

"Ovo je jako proračunata akcija koja nije slučajna. Treba nam pomoć države. Ne možemo sve ograničiti na sport, reprezenatciju i nogomet. Dobili smo šamarčinu od huligana, cijela Hrvatska, i to na utakmici koja je trebala biti poput treninga. Dubokog smo uvjerenja da će kamere prepoznati počinitelje, ali sramota će ostati. Prema Talijanima, također. Borimo se da očistimo nogomet od ispada, a onda se opet osramotimo. Vidjet ćemo kako će se stvari razvijati u narednim danima", rekao je Vrbanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šamarčina Hrvatskoj. Po tko zna koji put. Je li korak do izbacivanja s Eura dovoljno upozorenje ili će se svi i dalje "žalostiti" i "tražiti institucije da rade svoj posao"?

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo