SPORT PARALIZIRAN: / Dinamo u vrlo neugodnoj situaciji. Sve se otkazuje, ali utakmica juniorske Lige prvaka morat će se odigrati

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Zbog pandemije koronavirusa odgađaju se brojni sportski događaji

12.3.2020.
21:58
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

ZVIJEZDA JUVEA POZITIVNA NA KORONAVIRUS: Hrvatski reprezentativac završio u karanteni, odgađaju se brojni sportski događaji

Image
ZVIJEZDA JUVEA POZITIVNA NA KORONAVIRUS: /

Hrvatski reprezentativac završio u karanteni, odgađaju se brojni sportski događaji

Image
ZVIJEZDA JUVEA POZITIVNA NA KORONAVIRUS: /

Hrvatski reprezentativac završio u karanteni, odgađaju se brojni sportski događaji

UŽIVO

Nema odgode s Benficom

Juniori Dinama u srijedu 18. ožujka igraju utakmicu četvrtfinala juniorske Lige prvaka protiv Benfice i kako sada stvari stoje odgode neće biti. Međutim, taj dan će UEFA donijeti važnu odluku o nastavljanju ili suspenziji svojih natjecanja zbog pandemije koronavirusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog toga se Dinamo oglasio priopćenjem u kojem navodi kako će se utakmica igrati na pomoćnom igralištu umjesto na Maksimiru. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Image

04.03.2020., FC Bayern Campus, Muenchen, Njemacka - UEFA Liga mladih, osmina finala, FC Bayern Muenchen - GNK Dinamo. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

"Dinamo ovim putem obavještava javnost o odluci da se utakmica Lige prvaka mladih GNK Dinamo – SL Benfica, koja je na rasporedu u srijedu 18. ožujka 2020., premjesti na stadion Hitrec – Kacijan s početkom u 14:00 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč velikim naporima da utakmica bude odigrana na glavnom travnjaku stadiona Maksimir te da se na taj način još jednom oda priznanje mladim igračima na velikim uspjesima, činjenica je da ne možemo ignorirati najnovija događanja oko širenja bolesti COVID-19, uzrokovane novim koronavirusom (SARS-CoV-2) te uputstva nadležnih državnih institucija.

GNK Dinamo je u stalnom kontaktu s nadležnim tijelima Republike Hrvatske, UEFA-om, HNS-om i Benficom te u ovom trenutku nije donesena odluka o otkazivanju utakmice ili igranju pred praznim tribinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slučaju bilo kakvih promjena, GNK Dinamo će na vrijeme obavijestiti javnost putem službenih komunikacijskih kanala kluba", poručili su iz Dinama.

Odgođene kvalifikacije u Južnoj Americi

Međunarodni nogometni savez (FIFA) odgodio je početak kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022 u zoni Južne Amerike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Južnoameričke kvalifikacije trebale su početi između 23. i 31. ožujka, a na njima sudjeluju Argentina, Bolivija, Brazil, Čile, Kolumbija, Ekvador, Paragvaj, Peru, Urugvaj i Venezuela.

Ukupno će biti odigrano 18 kola, a prva dva kola su odgođena do daljnjega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gasi se NHL

21:20 Zbog epidemije koronavirusa američko-kanadska hokejaška liga NHL u četvrtak je prekinula ovosezonsko natjecanje do daljnjega.

Prethodno je to učinila košarkaška NBA liga nakon što je utvrđeno da su dvojica igrača Utah Jazza, Rudy Gobert i Donovan Mitchell, zaraženi koronavirusom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog koronavirusa prekinuto je i natjecanje u američkoj nogometnoj ligi MLS. Također, očekuje se da će bejzbolska MLB liga odgoditi početak natjecanja, koje je trebalo startati 26. ožujka.

Nema nogometa u Hrvatskoj

19:52 Hrvatski nogometni savez, sukladno preporuci Središnjeg državnog ureda za šport, donio je odluku o prekidu svih nogometnih natjecanja do 31. ožujka 2020. godine, objavljeno je u četvrtak na internetskom portalu HNS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sukladno preporuci Središnjeg državnog ureda za šport o odgodi svih međunarodnih i nacionalnih sportskih natjecanja svih razina, a imajući u vidu preporuke stožera za civilnu zaštitu i novonastalu situaciju u Republici Hrvatskoj, odnosno porast broja zaraženih, Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza i nadležna tijela donijeli su odluku o prekidu svih nogometnih natjecanja u Hrvatskoj - muških, ženskih, malonogometnih, svih liga HNS-a, međužupanijskih i županijskih liga, Hrvatskog kupa, odnosno svih utakmica mladeži, seniora i veterana do 31. ožujka 2020. godine.

Za treninge se preporuča pridržavanje svih higijenskih i sigurnosnih uputa Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu, kako bi se odvijali u što sigurnijim uvjetima po zdravlje sportaša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao i do sada, HNS će pozorno pratiti razvoj situacije s epidemijom koronavirusa SARS-CoV-2 te će, prema preporukama javno-zdravstvenih institucija, po potrebi odrediti nove mjere imajući u vidu prije svega zdravlje nogometaša, gledatelja i svih drugih nogometnih aktera. O svim daljnjim mjerama nogometna će obitelj i javnost biti pravodobno obaviješteni", navodi se u priopćenju Hrvatskog nogometnog saveza.

Velika gesta talijanskih klubova

18:55 Talijanski nogometni klubovi Inter, Roma i AC Milan donacijama su se uključili u borbu protiv epidemije koronavirusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inter je donirao 300.000 kirurških maski talijanskoj Civilnoj zaštiti. Početkom ožujka Inter je donirao 100.000 eura milanskoj bolnici Luigi Sacco, koja je specijalizirana za zarazne bolesti, a još ranije poklonio je 300.000 maski kineskom gradu Wuhanu, epicentru koronavirusa.

AC Milan je donirao 250.000 eura lokalnim hitnim službama, a AS Roma je poklonila 50.000 eura Nacionalnom institutu za zarazne bolesti Lazzaro Spallanzani u Rimu, čiji su znanstvenici prvi u Europi izolirali genetski slijed koronavirusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi volimo sportske heroje, ali danas su istinski heroji liječnici i medicinske sestre koji rade dan i noć kako bi spasili živote", izjavio je predsjednik Rome James Pallotta.

Italija se bori s najtežom epidemijom koronavirusa nakon Kine, zaraženo je 12.426 ljudi, a umrlo ih je 827. Vlada je uvela stroge mjere za suzbijanje epidemije, pa su, među ostalim, zatvorene sve prodavaonice, osim ljekarni i trgovina s hranom i osnovnim potrepštinama, dok se barovi i restorani mogu samo baviti dostavom hrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia

February 12, 2020, Milan, United Kingdom: Marcelo Brozovic of Inter reacts during the Coppa Italia match at Giuseppe Meazza, Milan. Picture date: 12th February 2020. Picture credit should read: Jonathan Moscrop/Sportimage, Image: 498293529, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Jonathan Moscrop / Zuma Press / Profimedia

HKS i HRS prekinuli natjecanja

18:50 Hrvatski rukometni savez (HRS) i Hrvatski košarkaši savez (HKS) objavili su kako odgađaju sva natjecanja do 1. travnja zbog epidemije koronavirusa.

"Sukladno aktualnoj epidemiološkoj situaciji u Republici Hrvatskoj i proglašenoj pandemiji bolesti korona virusa (COVID 19), od strane Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), a u interesu zaštite sportaša pod okriljem Hrvatskog rukometnog saveza (HRS-a), te naših vjernih navijača, HRS po preporuci Središnjeg državnog ureda (SDUŠ) i Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), od danas, 12. ožujka do 1. travnja 2020. godine obustavlja sva natjecanja, u svim kategorijama u nacionalnim ligama, kao i u svim natjecanjima u kojima bi hrvatski klubovi ili nacionalne reprezentacije bili domaćini," objavio je HRS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slično priopćenje objavio je i HKS.

"Upravni odbor Hrvatskog košarkaškog saveza donio je odluku o odgađanju svih košarkaških natjecanja na teritoriju Republike Hrvatske do 1. travnja 2020. Odluka je donesena sukladno preporuci Središnjeg državnog ureda za šport sastavljenoj nakon današnjeg sastanka s krovnim sportskim udruženjima i predstavnicima najvećih sportskih saveza te prema odluci međunarodne košarkaške federacije FIBA-e do daljnjega suspendira sva natjecanja koja se igraju pod njenom ingerencijom," poručili su iz HKS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ovom trenutku moramo postaviti zdravlje igrača, trenera, službenih osoba i navijača iznad sportskog htijenja. Hrvatski košarkaški savez će i dalje svakodnevno pratiti situaciju i upute Stožera za civilnu zaštitu te o nastavku natjecanja obavijestiti sve klubove i službene osobe," dodali su iz Hrvatskog košarkaškog saveza.

Središnji državni ured za šport (SDUŠ) je nakon današnjeg sastanka s čelnicima pet krovnih športskih udruženja te predstavnicima najvećih športskih saveza u Republici Hrvatskoj preporučio odgodu svih sportskih natjecanja do 1. travnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za šport Tomislav Družak danas je održao sastanak s čelnicima pet krovnih športskih udruženja te predstavnicima najvećih športskih saveza u Republici Hrvatskoj na temu postupanja i djelovanja u području športa za vrijeme trajanja epidemije koronavirusa.

Preporučuje se otkazivanje svih međunarodnih natjecanja kojima je domaćin Republika Hrvatska kao i nacionalna športska natjecanja svih razina do 1. travnja 2020. za što se zadužuju nacionalni športski savezi i krovna športska udruženja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preporučuje se svim nacionalnim športskim savezima i krovnim športskim udruženjima planiranje rezervnih termina za odigravanje natjecanja odnosno planiranje scenarije kraću sezonu ili manjeg broja susreta.

Za treninge se daje preporuka pridržavanja svih higijenskih i sigurnosnih uputa Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu kako bi se odvijali u što sigurnijim uvjetima po zdravlje športaša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preporučuje se i otkazivanje svih putovanja na međunarodna natjecanja, a posebno u područja koja su definirana kao područja ugroze.

Središnji državni ured za šport u suradnji s Nacionalnim stožerom za civilnu zaštitu pratit će sva događanja te sukladno tome donositi daljnje preporuke.

Nema sporta u Hrvatskoj

18:40 Središnji državni ured za šport (SDUŠ) je nakon današnjeg sastanka s čelnicima pet krovnih športskih udruženja te predstavnicima najvećih športskih saveza u Republici Hrvatskoj preporučio odgodu svih sportskih natjecanja do 1. travnja.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za šport Tomislav Družak danas je održao sastanak s čelnicima pet krovnih športskih udruženja te predstavnicima najvećih športskih saveza u Republici Hrvatskoj na temu postupanja i djelovanja u području športa za vrijeme trajanja epidemije koronavirusa.

Preporučuje se otkazivanje svih međunarodnih natjecanja kojima je domaćin Republika Hrvatska kao i nacionalna športska natjecanja svih razina do 1. travnja 2020. za što se zadužuju nacionalni športski savezi i krovna športska udruženja.

Preporučuje se svim nacionalnim športskim savezima i krovnim športskim udruženjima planiranje rezervnih termina za odigravanje natjecanja odnosno planiranje scenarije kraću sezonu ili manjeg broja susreta.

Za treninge se daje preporuka pridržavanja svih higijenskih i sigurnosnih uputa Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu kako bi se odvijali u što sigurnijim uvjetima po zdravlje športaša.

Preporučuje se i otkazivanje svih putovanja na međunarodna natjecanja, a posebno u područja koja su definirana kao područja ugroze.

Središnji državni ured za šport u suradnji s Nacionalnim stožerom za civilnu zaštitu pratit će sva događanja te sukladno tome donositi daljnje preporuke.

Ništa od Eura

18:20 Ugledni francuski L'Equipe tvrdi kako će se Euro gotovo sigurno odgoditi za sljedeću godinu.

Prema njihovim navodima, Euro će se odigrati na ljeto 2021. godine jer ove sezone neće biti više termina, pošto će sva nogometna prvenstva u Europi završiti puno kasnije nego što je predviđeno baš zbog odgoda prouzrokovanih epidemijom koronavirusa.

Problem je i to što se još uvijek ne znaju svi sudionici Eura jer se dodatne kvalifikacije održavaju koncem ovog mjeseca, a Slovačka i BiH su već tražike odgodu tih utakmica.

Nadalje, neće baš glatko proći niti to prebacivanje na 2021. godinu jer takvu promjenu mora odobriti FIFA, koja je pak za to ljeto predvidjela održavanje Svjetskog klupskog prvenstva.

Međutim, treće se rješenje za sada ne nazire jer su prvenstva u većini zemalja u Europi prekinuta i teško da će se nadoknaditi u nekom razumnom terminu do datuma predviđenog za Euro.

Ogođena derbi Lige prvaka

17:30 Bilo je i za očekivati. Otkazana je utakmica osmine finala Lige prvaka između Manchester Cityja i Real Madrida koja se trebala igrati u utorak. Odgođena je zbog toga što je momčad Real Madrida u karanteni, a u prvom je ogledu City slabio s 2:1 na Bernabeuu.

Ranije je otkazana i utakmica Lyona i Juventusa zbog toga što je nogometaš talijanske ekipe Daniele Rugani pokupio koronu.

Trump se oglasio

17:20 Američki predsjednik Donald Trump predložio je da se Olimpijske igre u Tokiju pomaknu na 2021. godinu uslijed globalne epidemije koronavirusa.

Olimpijske igre bi se trebale održati od 24. srpnja do 9. kolovoza ove godine u Tokiju.

Međutim, Trump smatra kako bi dužnosnici trebali razmotriti odgodu Olimpijskih igara na godinu dana rekavši kako taj događaj nema smisla bez gledatelja.

Trenutačno se razmatraju tri moguća scenarija. Prema prvom OI bi se održale po planu, prema drugom slijedi odgoda za kraj ove godine ili do 2021. godine, a po trećem OI bi se održale u zadanom terminu ali bez gledatelja.

Otkazani svi teniski turniri

17:10 Međunarodna teniska federacija (ITF) donijela je u četvrtak odluku da se zbog širenja bolesti izazvanih koronavirusom odgađaju svi turniri pod njezinom ingerencijom koji su trebali biti održani do 20. travnja, a to uključuje turnire za tenisačice i tenisače u seniorskoj, juniorskoj i veteranskoj konkurenciji, turniri za tenisačice i tenisače u kolicima te turniru u tenisu na pijesku.

"Ova odluka će biti podložna reviziji na tjednoj bazi, ali nijedan turnir pod ingerencijom ITF-a neće biti odigran sve do 20. travnja. Surađivat ćemo usko s našim partnerima, regionalnim i nacionalnim savezima, kako bismo utvrdili prikladne termine s ciljem da nastavimo s igranjem u svim kategorijama čim situacija to dopusti", stoji u priopćenju ITF-a.

Nažalost, u tom terminu su trebali biti odigrani tuniri 48. izdanja Istarske rivijere u Poreču, Rovinju i Opatiji te juniorski turnir prve kategorije u Vrsaru.

"Profesionalni tenis je suradnja između ITF-a, ATP-ja i WTA. Naše će organizacije naporno raditi kako bi oni koji su pogođeni ovom odlukom bili pravodobno informirani i kako bi se minimalizirali utjecaji na kalendar i rang-liste", stoji u priopćenju ITF-a.

Eksplozija virusa u Leicesteru

16:40 Trojica nogometaša Leicestera imaju simptome koronavirusa, objavio je Telegraph. Trenutno se ti igrači nalaze u samoizolaciji, potvrdio je Brendan Rodgers. U petak se očekuju rezultati na test za korona virus cijele momčadi. Budu li pozitivni, sigurno će doći do odgode utakmice.

Legendarni Talijan pokupio virus

16:30 Napadač talijanskog nogometnog prvoligaša Sampdorije Manolo Gabbiadini bio je pozitivan na testu i time postao drugi igrač talijanske Serie A kod kojega je potvrđeno prisustvo koronavirusa, objavio je njegov klub.

U srijedu je Juventus objavio kako je i njegov branič Daniele Rugani bio pozitivan na virus kojim je dosada zaraženo preko 12,000 osoba, a od kojega je preminulo njih više od 800 u Italiji.

Talijansko nogometno prvenstvo prekinuto je najranije do 3. travnja.

Prekinuto prvenstvo u BiH

16:10 Nogometni savez Bosne i Hercegovine (NSBiH) odlučio je u četvrtak prekinuti prvenstvo zbog pandemije koronavirusa pa se nogomet u toj susjednoj državi neće igrati najmanje sljedeća dva tjedna.

Prema tamošnjim medijima, odluka je donesena na telefonskoj sjednici sukladno s preporukama i odlukama nadležnih zdravstvenih ustanova, kao i vladinih institucija u BiH, vezanih za zabranu održavanja javnih skupova, a u cilju prevencije širenja virusa COVID-19. Krovna nogometna kuća BiH je prvobitno donijela odluku da se utakmice Premijer lige BiH igraju pred praznim tribinama, a sada je prvenstvo i privremeno prekinuto.

Oglasila se Uefa

15.50 Međunarodni skijaški savez (FIS) u četvrtak je donio odluku kako se Svjetsko prvenstvo u skijaškim letovima koje se trebalo održati na Planici od 19. do 22. ožujka odgađa za sljedeću sezonu, dok je direktor natjecanja Svjetskog kupa u skijaškim skokovima Walter Hofer u Trondheimu izjavio kako je sezona gotova.

"S obzirom na daljnje širenje koronavirusa i dodatnih ograničenja vezanih za putovanja, Svjetsko prvenstvo u skijaškim letovima odgađa se za sezonu 2020/21. Novi datumi održavanja bit će određeni kasnije", objavio je FIS.

Do kraja sezone Svjetskog kupa trebala su se održati još dva pojedinačna natjecanja, jedno na skakaonici u Trondheimu u četvrtak i jedno na letaonici u Vikersundu u nedjelju, ali oba su otkazana.

Stoga je ukupni pobjednik Svjetskog kupa po drugi put u karijeri postao Austrijanac Stefan Kraft koji je osvojio 1659 bodova, 150 više od drugog Nijemca Karla Geigera, jedinog koji je prije ove odluke imao izglede preskočiti Krafta. Kraft je osvojio Veliki kristalni globus i prije tri godine.

15.27 Gradonačelnik Miamija Carlos Gimenez u četvrtak je donio odluku kako se zbog epidemije koronavirusa otkazuju veliki ATP i WTA teniski turniri u tom gradu koji su se trebali održati od 24. ožujka do 5. travnja.

"Iako se do ovog trenutka virus nije proširio i našim područjem, želimo donijeti mjere kako bi takva situacija i ostala", objavio je Gimenez koji je izvanredno stanje na svom teritoriju.

U nedjelju su zbog epidemije koronavirusa otkazani i turniri u Indian Wellsu koji su trebali početi u četvrtak te trajati do sljedeće nedjelje, tako da će najbolji tenisači i tenisačice svijeta biti bez nastupa najmanje mjesec dana.

Turniri u Indian Wellsu i Miamiju najveći su u teniskom kalendaru nakon četiri "grand slama".

14:17 - Europski nogometni savez (UEFA) najavio je kako će se sljedećeg utorka održati velika video konferencija s rukovodstvima svih 55 zemalja članica te predstavnicima ECA-e, FIFPro-a i europskih liga kako bi se razgovaralo o daljnjim koracima koje će europski nogomet poduzeti u kontekstu pandemije novog koronavirusa, a na temu domaćih i europskih klupskih natjecanja, kao i EURA 2020.

Usto je krovna europska nogometna organizacija u utorak donijela odluku kako do daljnjega odgađa sve predstojeće turnire elitnih kola kvalifikacija za europska prvenstva u uzrastima do 17 i do 19 godina, a koji su se trebali održavati tijekom idućih mjesec dana.

Odluka je donesena preventivno kako bi se izbjegla situacija da igrači i igračice - među kojima je puno maloljetnika - budu izolirani u karantene bez svojih obitelji, ovisno o odlukama lokalnih vlasti.

Ova odluka utječe i na četiri hrvatske reprezentacije koje su izborile nastup u elitnim kolima, pa tako hrvatske U-17 i U-19 muške i ženske selekcije čekaju novi termin za nastavak kvalifikacija za Europsko prvenstvo, a koji će UEFA odrediti naknadno.

Odgođene sve aktivnosti hrvatske vaterpolske reprezentacije

13:54 - Hrvatski vaterpolski savez (HVS) objavio je kako su odgođene sve aktivnosti reprezentacije koja je u utorak trebala u Podgorici igrati četvrtfinalni susret Svjetske lige protiv Crne Gore, a od 22. do 29. ožujka nastupiti u Rotterdamu na kvalifikacijskom turniru za odlazak na Olimpijske igre.

Neposredno uoči odlaska reprezentacije u Podgoricu u Hrvatski vaterpolski savez došla je još uvijek neslužbena informacija o odgodi svih utakmica Svjetske lige i turnira u Rotterdamu. Prvotni plan rbio je odlazak u Crnu Goru nakon čega su u Srbiji imali dogovorene dvije pripremne sparing utakmice s reprezentacijom Srbije, a potom se po planu 20. ožujka iz Beograda uputiti na turnir u Rotterdam.

"Odgođena je četvrtfinalna utakmice Svjetske lige koju smo trebali igrati s Crnom Gorom. To nam maksimalno remeti sve planove, međutim nažalost u ovakvoj situaciji ćemo nakon večerašnjeg treninga raspustiti reprezentaciju. Još do jučer smo radili normalno. Imali smo razgovore sa psihologinjom, video analize, taktičko - tehničke treninge, plivanje, teretanu. No evo od jutros i gotovo formalnih informacija sve to otišlo je u drugi plan, a uvuklo se iščekivanje onoga što nam donosi budućnost. Sada trebamo preuzeti odgovornost i tako se i ponašati. Sport prelazi u drugi plan te zajednički moramo pokušati pomoći da se ovaj period prebrodi na najbolji mogući način. I mi sportaši moramo dati svoj obol", rekao je izbornik Ivica Tucak.

Po neslužbenim informacijama nagađa se da bi novi datum predolimpijskog kvalifikacijskog turnira u Rotterdamu trebao biti 31. svibnja.

"Mi smo se do jučer potajno nadali da će se taj turnir ipak održati i da ćemo skinuti to breme kvalifikacija reprezentacije na Olimpijske igre. Hoćemo li moći dalje trenirati i što će se dešavati, vidjet ćemo. Svi moramo pripaziti, proglašava se pandemija po cijelom svijetu i zaista se treba pridržavati uputa koje nam sugeriraju stručne osobe. Naše zdravstveno povjerenstvo na čelu s prof. dr. sc. Borisom Labarom i doc. dr. sc. Dinkom Pivalicom svima je dalo stručan savjet i upute kako se odgovorno ponašati", zaključio je Ivica Tucak.

Prekinuta ABA liga

13:47 - Regionalna košarkaška ABA liga u kojoj nastupaju i dva najbolja hrvatska kluba Cibona i Zadar u četvrtak je na svojoj internetskoj stranici (aba-liga.com) objavila kako se zbog širenja zaraze koronavirusom COVID-19 trenutačno prekidaju sva natjecanja pod njezinom ingerencijom.

"Uzimajući u obzir trenutačnu situaciju s koronavirusom COVID-19, a kako bismo zaštitili zdravlje i sigurnost svih naših igrača, trenera, sudaca i navijača odlučili smo kako su sva natjecanja pod ABA-inim kišobranom (ABA liga, ABA druga liga i U19 ABA liga) trenutačno suspendirana do daljnjeg.

ABA liga će nastaviti promatrati situaciju na dnevnoj bazi te će u dogovoru s klubovima i ovisno o razvoju situacije donositi sljedeće odluke", stoji u priopćenju ABA-e.

Od petka do nedjelje se trebalo odigrati posljednje 22. kolo ligaškog dijela natjecanja u ABA ligi, Cibona je u petak u KC "Dražen Petrović" trebala ug

Prekinuta sezona i u Euroligi

13:46 - Vodstvo Eurolige objavilo je kako se zbog epidemije koronavirusa do daljnjega prekida najjače klupsko košarkaško natjecanje u Europi.

"Kako bismo sačuvali zdravlje i sigurnost natjecatelja i navijača, u dogovoru s klubovima donijeli smo odluku kako privremeno prekidamo sezonu 2019/20", stoji u priopćenju Eurolige.

Ranije u četvrtak je i Međunarodni košarkaški savez (FIBA), pod čijom ingerencijom nije i Euroliga, objavio kako se privremeno prekidaju sva njezina natjecanja.

Nakon što je otkriveno kako je i igrač NBA momčadi Utah Jazza, za koju nastupa i hrvatski reprezentativac Bojan Bogdanović, Rudy Gobert pozitivan na kronavirus i najjača košarkaška liga na svijetu prekinula je svoju sezonu do daljnjega.

Prekida se LP i EL

13.39 - Španjolski sportski list Marca u 13 sati je objavila da je UEFA donijela odluku da se odmah prekida Liga prvaka i Europska liga te da bi službena potvrda trebala biti objavljana kroz nekoliko sati.

Prekinuta sezona i u Euroligi

13:38 - Vodstvo Eurolige objavilo je kako se zbog epidemije koronavirusa do daljnjega prekida najjače klupsko košarkaško natjecanje u Europi.

"Kako bismo sačuvali zdravlje i sigurnost natjecatelja i navijača, u dogovoru s klubovima donijeli smo odluku kako privremeno prekidamo sezonu 2019/20", stoji u priopćenju Eurolige.

Ranije u četvrtak je i Međunarodni košarkaški savez (FIBA), pod čijom ingerencijom nije i Euroliga, objavio kako se privremeno prekidaju sva njezina natjecanja.

Nakon što je otkriveno kako je i igrač NBA momčadi Utah Jazza, za koju nastupa i hrvatski reprezentativac Bojan Bogdanović, Rudy Gobert pozitivan na kronavirus i najjača košarkaška liga na svijetu prekinula je svoju sezonu do daljnjega.

McLaren odustao od nastupa u Australiji

13:15 - Formula 1 momčad McLaren objavila je u četvrtak kako je odustala od nastupa na prvoj ovosezonskoj utrci Svjetskog prvenstva, nedjeljnoj Velikoj nagradi Australije u Melbourneu nakon što je jedan njezin član bio pozitivan na koronavirus.

"Član naše momčadi je testiran i u samoizolaciji je od trenutka kada je počeo pokazivati simptome. Brigu o njemu preuzet će lokalna liječnička služba. Momčad se pripremila za ovakav slučaj i daje punu podršku svom zaposleniku. Surađujemo s relevantnim službama kako bismo pomogli njihovoj istrazi", objavio je McLaren.

Osim jednog člana McLarena, i četiri člana druge britanske momčadi Haas bila su pozitivna na koronavirus.

Svjetski prvak Lewis Hamilton izjavio je kako je "šokiran" jer će se utrka za VN Australije ipak održati usprkos prijetnji od širenja zaraze.

Dosada je odgođena samo utrka za VN Kine koja se trebala voziti u t

Košarkaš Reala pozitivan, prekinuto španjolsko nogometno i košarkaško prvenstvo

12.41 - Real Madrid u četvrtak je aktivirao protokol vezan za koronavirus u svojoj nogometnoj i košarkaškoj ekipi nakon što je jedan njegov košarkaš bio pozitivan na testiranju, izvijestio je organizator prvenstva La Liga.

Nakon što je potvrđena vijest, članovi kluba su žurno napustili sportski centar u predgrađu Valdebebas na sjeveru Madrida. Nogometaši, među kojima i kapetan hrvatske reprezentacije LukaModrić, nisu trenirali u 11 sati kako je bilo predviđeno nego su napustili kamp.

U tamošnjoj rezidenciji zajedno žive nogometaši i košarkaši koje dijeli jedan kat u zgradi. Jedu u istom restoranu, a košarkaška dvorana nalazi se pored nogometnog stadiona.

Glavna osoba u Real Madridu u ovoj situaciji je hrvatski liječnik NikoMihić, šef liječničke službe. Među košarkašima se nalazi 18-godišnji hrvatski igrač BorisTišma, koji povremeno trenira s prvom momčadi i koji je ove godine debitirao za nju. Real Madrid se do objave ove vijesti nije oglasio o slučaju.

Nakon što je u 12 sati u Madridu održan sastanak organizatora nogometnog prvenstva La Lige, Španjolskog nogometnog saveza i sindikata nogometaša donesena je odluka o otkazivanju prve i druge lige na dva tjedna. La Liga je u utorak odlučila da će se utakmice igrati bez publike no nakon što je sindikat igrača zatražio otkazivanje kako se igrači ne bi zarazili na putovanjima i hotelima, natjecanje je zaustavljeno.

"S obzirom na situaciju nastalu jutros, vezanu za karantenu u Real Madridu te mogućnosti da su još neki igrači pozitivni na koronavirus u drugim klubovima, La Liga smatra da je došlo vrijeme za iduću fazu protokola vezanog za koronavirus", priopćila je La Liga.

"Bit će suspendirane utakmice, barem u iduća dva kola. Ova odluka bit će razmotrena nanovo nakon što završi karantena pogođenih klubova", dodala je La Liga.

Košarkaško prvenstvo također je prekinuto na dva tjedna. Sa 2.277 zabilježenih slučajeva koronavirusa Španjolska je nakon Italije zemlja s najviše oboljelih u Europi. Od tog broja polovica se nalazi u Madridu i okolici. U glavnom gradu i okolici je umrla 31 osoba od ukupno 55 u Španjolskoj.

Dinamovi juniori ipak neće igrati na Maksimiru

11:04 - "Dinamo ovim putem obavještava javnost o odluci da se utakmica Lige prvaka mladih GNK Dinamo – SL Benfica, koja je na rasporedu u srijedu 18. ožujka 2020., premjesti na stadion Hitrec – Kacijan s početkom u 14:00 sati.

Unatoč velikim naporima da utakmica bude odigrana na glavnom travnjaku stadiona Maksimir te da se na taj način još jednom oda priznanje mladim igračima na velikim uspjesima, činjenica je da ne možemo ignorirati najnovija događanja oko širenja bolesti COVID-19, uzrokovane novim koronavirusom (SARS-CoV-2) te uputstva nadležnih državnih institucija.

GNK Dinamo je u stalnom kontaktu s nadležnim tijelima Republike Hrvatske, UEFA-om, HNS-om i Benficom te u ovom trenutku nije donesena odluka o otkazivanju utakmice ili igranju pred praznim tribinama.

U slučaju bilo kakvih promjena, GNK Dinamo će na vrijeme obavijestiti javnost putem službenih komunikacijskih kanala kluba", priopćio je klub s Maksimira.

Koronavirus zaustavio sva natjecanja pod ingerencijom FIBA-e

11:03 - Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) u četvrtak je izdala priopćenje u kojem navodi da se privremeno prekidaju sva natjecanja pod njezinom ingerencijom, počevši od petka, 13. ožujka.

"S obzirom na sadašnju situaciju širenja bolesti izazvanih koronavirusom i kako bismo zaštitili zdravlje i sigurnost igrača, trenera, sudaca i gledatelja, FIBA je odlučila prekinuti sva natjecanja počevši od sutra, 13. ožujka 2020. FIBA će nastaviti pratiti situaciju na dnevnoj bazi i donositi odluke postoji li mogućnost za nastavak pojedinih natjecanja, kada i ako t

Loša vijest za Zubčića

11:00 - Međunarodni skijaški savez (FIS) objavio je kako su zbog epidemije koronavirusa otkazane utrke veleslaloma i slaloma za Svjetski kup skijaša koje su se trebale održati u subotu i nedjelju u Kranjskoj Gori te kako je stoga sezona 2019/20. i službeno završena.

"Zdravlje i dobrobit sportaša i svih ostalih sudionika, kao i gledatelja su naš prioritet. FIS u potpunosti poštuje odluke nacionalnih i regionalnih vlada kao i njihovih zdravstvenih stručnjaka kada su u pitanju javna okupljanja", objavio je FIS.

Ranije u četvrtak su organizatori utrka u Kranjskoj Gori objavili kako su kod troje članova karavane Svjetskog kupa otkriveni simptomi bolesti COVID-19, a jedna od njih je bila i pozitivna na testu.

Još prošloga tjedna otkazana je završnica Svjetskog kupa koja se trebala održati u Cortini d'Ampezzo od 18. do 22. ožujka.

Nakon što je otkazano posljednjih šest utrka iz kalendara, ukupnim pobjednikom Svjetskog kupa postao je Norvežanin AleksanderAamodtKilde sa 1202 boda, 54 više od drugog Francuza AlexisaPinturaulta, odnosno 161 više od trećeg sunarodnjaka Henrika Krostoffersena.

Otkazivanjem utrke u Kranjskoj Gori osvajač malog Kristalnog globusa u veleslalomu postao je Kristoffersen sa 394 boda, šest više od drugog Pinturaulta, dok je najbolji hrvatski skijaš FilipZubčić sezonu okončao na trećoj poziciji u toj disciplini sa 368 bodova.

Kristoffersenu je pripao i mali Kristalni globus u slalomu, on je osvojio 552 boda, dva više od drugog Francuza Clementa Noela, a 57 v

Kauboji za sada po planu

10:46 - Hoće li biti odgođen kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre na kojem će Kauboji tražiti plasman za odlazak u Tokio jedno je od pitanja koje je također došlo pod povećalo. Hrvatska rukometna reprezentacija prema rasporedu bi trebala od 17.-19. travnja 2020. u Parizu igrati skupini s Francuskom, Portugalom i Tunisom. Međutim, pojavila se priča da bi i taj turnir mogao biti otkazan, no iz Hrvatskog rukometnog saveza poručuju da o tome za sada nema govora.

"Pripremamo se kao da će sve biti u redu. Takva je obavijest iz IHF-a", odgovorili su nam na naš upit.

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

26.01.2020., Tele 2 Arena, Stockholm - Europsko rukometno prvenstvo, finale, Spanjolska - Hrvatska. Izbornik Hrvatske Rukometne Reprezentacije Lino Cervar. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

NSBiH zatražio od UEFA-e odgodu utakmice protiv Sjeverne Irske

10:45 - Nogometni savez Bosne i Hercegovine (NSBiH) u četvrtak je i službeno uputio dopis Europskom nogometnom savezu (UEFA) u kojem traži odgodu utakmice polufinala dodatnih kvalifikacija za odlazak na EURO između reprezentacija BiH i Sjeverne Irske koja bi se trebala igrati 26. ožujka u Zenici.

Prije nekoliko dana je i službeno potvrđen jedan slučaj zaraze koronavirusom i u Zenici.

Kako prenose mediji u susjednoj zemlji, u dopisu se, između ostaloga, upozorava kako situacija sa širenjem koronavirusa u BIH ima tendenciju da postane mnogo ozbiljnija te da su relevantne institucije na državnoj razini već poduzele odgovarajuće mjere.

"Te mjere znače zabranu javnih okupljanja, održavanje sportskih događaja, kao i zabranu ulaska u zemlju za građane Italije, Njemačke, Francuske, Španjolke, Irana, Koreje i Kine".

Nogometni savez BiH dalje obavještava UEFA-u da svi državljani BiH koji dolaze iz navedenih područja, moraju biti u obveznoj 14-dnevnom karanteni, kao i u samoizolaciji ako dolaze iz drugih područja u kojima se pojavio COVID-19.

"To znači da većina naših igrača ne bi mogla igrati utakmicu doigravanja protiv Sjeverne Irske pa molimo da se još jednom razmotre svi rizici koji bi nastali u slučaju odigravanja ovog susreta", navode iz krovne nogometne kuće BiH. U dopisu se na kraju naglašava da je Savez u stalnom kontaktu s odgovarajućim državnim institucijama te da su sve aktivnosti u skladu s preporukama i odlukama ovih institucija.

Real Madrid zatvorio muzej, otkazano košarkaško prvenstvo

10:44 - Neuobičajena tišina vlada u četvrtak pored stadiona Santiago Bernabéu gdje je Real Madrid zbog širenja koronavirusa zatvorio svoj muzej i zabranio posjet stadionu.

Na parkiralištu u ulici Castellana gdje svakodnevno pristižu deseci autobusa s turistima, često onima iz Azije, sada nema nikoga. Oko glomaznog zadnja starog 73 godine uzdižu se dizalice i prolaze rijetki radnici. Obnova vanjskog prstena stadiona, gdje će niknuti nove trgovine i restorani, nastavlja se no na ulici nema žamora.

"Danas smo privremeno odlučili zatvoriti Tour Bernabéu. Klub je donio ovu odluku u skladu s mjerom koju je uvelo ministarstvo kulture u suradnji s ministarstvom zdravstva", priopćio je Real Madrid. Njegov muzej jedan je od najposjećenijih u Španjolskoj.

U četvrtak su svi muzeji u Madridu, uključujući najpoznatije Museo del Prado i Reina Sofía, zatvorili vrata publici zbog epidemije koronavirusa koja je odnijela 31 život u glavnom gradu i okolici, od ukupno 55 u čitavoj Španjolskoj.

Real Madrid se "blindirao" zbog pošasti koja je na dva tjedna zatvorila vrata svih stadiona u zemlji. Desni bek Dani Carvajal u srijedu je javno poručio kako zatvaranje stadiona za publiku nije dovoljno već da je potrebno suspendirati utakmice prve i druge lige.

U Madridu će tijekom dana biti održan sastanak organizatora natjecanja La Lige, Španjolskog nogometnog saveza i sindikata nogometaša oko nastvka prvenstva.

Real Madrid bi sutra na praznom Santiago Bernabéu trebao igrati protiv Eibara. Osim publici ulaz je zabranjen i novinarima, osim jednoj televiziji s kupljenim pravom za prenošenje utakmice. Klub je otkazao današnju novinsku konferenciju trenera Zinedine Zidana, a također je zabranio novinarima i fotografima gledanje prvih 15 minuta treninga, što u normalnim okolnostima uvijek dopušta.

Kamp Real Madrida u sjevernom predgrađu Valdebebas zatvorio je prilaze i ondje se nalaze samo igrači, treneri i osoblje. Kapetan hrvatske reprezentacije Luka Modrić normalno je trenirao sa suigračima.

Utakmice svih mlađih kategorija su otkazane na dva tjedna odlukom Madridskog nogometnog saveza a također i košarkaške. Košarkaška prva momčad, prvak Španjolske, iduća dva kola neće igrati. U četvrtak je, naime, otkazano španjolsko prvenstvo pa će dvoboje s Fuenlabradom i Barcelonom igrati u travnju.

Današnju utakmicu Eurolige s Crvenom zvezdom odrigrat će bez publike u dvorani Palača sportova u širem centru Madrida.

Sve to će utjecati na prihode Real Madrida, 13 puta prvaka Europe u nogometu i 10 puta u košarci, no u klubu zasad ne žele procjenjivati štetu. Nitko ne zna koliko će potrajati ova situacija.

"Zasad uvedene mjere imat će učinak na idućih deset dana, samo kako bi se zaustavilo širenje koronavirusa. No njegov prijenos i kraj ove epidemije neće doći. U najboljem slučaju potrajat će još mjesec i pol ili dva mjeseca. Ne budu li se stvari odvijale dobro, trajat će između tri ili četiri mjeseca", izjavio je Fernando Simón, dužnosnik centra za praćenje situacije s koronavirusom pri španjolskom ministarstvu zdravstva. On je u srijedu izašao na konferenciju za medije u Madridu nakon što od nedjelje ubzano raste broj zaraženih osoba.

S 2.277 zabilježenih slučajeva koronavirusa Španjolska je nakon Italije zemlja s najviše oboljelih u Europi. Od tog broja polovica se nalazi u Madridu i okolici.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo