[FOTO] HRVATSKA - RUMUNJSKA 25:20: / Čudesne hrvatske rukometašice na korak do povijesnog rezultata; Nastavlja se rukometna bajka u Danskoj

Image
Foto: Profimedia

Hrvatska ženska rukometna bajka u Koldingu se nastavlja

10.12.2020.
19:40
Profimedia
VOYO logo

1. kolo drugog kruga natjecanja u Koldingu u skupini 2

HRVATSKA - RUMUNJSKA 25:20 (14:10)

HRVATSKA: Bešen, Pijević; P. Posavec, Krsnik 2, S. Posavec, Mićijević 4, L. Kalaus 4, D. Kalaus, Ježić 4, Japundža, Šimara 1, Debelić 1, Mamić 2, Vidak, Blažević 7 (2), Prkačin

RUMUNJSKA: Mazareanu, Dedu, Dumanska; Dinca, Subtirica, Buceschi 5, Neagu 6, Laslo 1, A. Popa, L. Popa, Polocoser 2, Ostase 3, Seraficeanu 2, Iuganu 1, Savu, Dindiligan

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SUTKINJE: Alpaidze i Berezkina (obje Rusija)

SEDMERCI: Hrvatska 2/3, Rumunjska 4/5

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ISKLJUČENJA: Hrvatska 8 minuta, Rumunjska 4 minute

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Četvrti nastup na Euru, četvrta pobjeda, šest bodova naše djevojke imaju i pred vratima su raja, polufinala natjecanja. U četvrtak navečer pale su i Rumunjke, koje su dominirale većim dijelom prvog poluvremena, vodile i+4 u jednom trenutku, ali nakon toga, nakon što je u prvih 15. minuta jedini strijelac s tri gola za Hrvatsku bila Ćamila Mičijević, hrvatska ženska rukometna briljantnost probudila se, eksplodirala i zavladala parketom Sydbank Arene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po prvi put pobijedile Rumunjke

Ovo je važna pobjeda za naše djevojke i zbog toga što su hrvatske ženske rukometne reprezentativke, tek iz petog pokušaja na Euru, pobijedile Rumunjsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svaka utakmica iznjedri novu junakinju, a ovaj put je to bila Valentina Blažević koja je zabijala kako je htjela. Utrpala je sedam golova i bila je nerješiva enigma za Rumunjke, koje su na kraju dvoboja morale priznati da su izabranice Nenada Šoštarića bile bolje večeras. Hrvatska je ovaj put bila posebno raspucana pa su po četiri gola zabile Ćamila Mičijević, kapetan ekipe i vođa ove generacije Katarina Ježić i LarissaKalaus, koja na turniru igra životni rukomet, uostalom kao i sve naše veličanstvene djevojke, vratarka Tea Pijević je sakupila sedam obrana. Kod Rumunjske najefikasnije su bile Cristina Neagu sa šest i Eliza Buceschi s pet pogodaka. No, idemo redom...

Hrvatska nije dobro krenula u susret

Hrvatska nije dobro krenula u susret, u prvih 15 minuta postigla je samo tri pogotka, a sva tri bila su djelo Ćamile Mićijević, dok je rumunjska vratarica Denisa Dedu upisala tri obrane. S tri gola Neagu i dva Ostase Rumunjska se odvojila na četiri pogotka prednosti (3:7). No, nakon "time-outa" kojega je zatražio izbornik Nenad Šoštarić te sedmerca kojega je iskoristila Valentina Blažević za 4:7, "proradio" je napad Hrvatske, a i Tea Pijević je uspjela zaustaviti nekoliko lopti Rumunjki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 18. do 25. minute Hrvatska je ostvarila seriju od 7-0 uz tri gola Katarine Ježić te po dva Blažević i Larisse Kalaus kojom je u potpunosti preokrenula rezultat i stigla do vodstva 11:8. Rumunjskoj nije pomogao niti "time-out" kojega je izbornik Burcea pozvao nakon dva brza pogotka Ježić za smanjenje na 7-8.

Galerija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

[FOTO] LETE, LETE PARKETOM U KOLDINGU NAŠE SUPER DJEVOJKE: Ovako su otpuhale Rumunjke

Image

[FOTO] LETE, LETE PARKETOM U KOLDINGU NAŠE SUPER DJEVOJKE: Ovako su otpuhale Rumunjke

U odličan drugi dio prvog poluvrrmena Hrvatske uključila se i pričuvna vratarica Lucija Bešen obranom sedmerca Neagu, pa je prednost narasla čak i na pet razlike (14-9) prije no što je Neagu svojim četvrtim golom smanjila na 14:10 što je bio rezultat s kojim se otišlo na odmor.

Imale su naše cure krizno razdoblje od šest minuta

Hrvatska je u prvih 10-ak minuta drugog poluvremenu mirno držala prednost stečenu u završnici prvog dijela, čak je povisila i na pet razlike (18-13), a onda je uslijedilo krizno razdoblje od šest minuta tijekom kojeg je Rumunjska serijom 4-1 smanjila na 19:17. Tada je ponovno pravovremeno reagirao izbornik Šoštarić, pozvao "tieme-out" nakon kojega je Josipa Mamić poentirala za 20:17. S druge strane najbolja rumunjska igračica Neagu natjerana je na tri uzastopne pogreške u napadu, dva puta je izgubila loptu, a jednom promašila vrata, pa je pogotkom Mićijević Hrvatska pobjegla na 21-17 osam minuta prije kraja. Do kraja susreta Rumunjke više nisu zaprijetile velikoj pobjedi Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovim uspjehom Hrvatska je stigla nadomak svog prvog plasmana u polufinale u povijesti europskih prvenstava. Trenutačno je vodeća u skupini sa šest bodova, dva više uz utakmicu više od druge Norveške, koja od 20.30 sati igra protiv Nizozemske, četiri više od Nizozemske i Njemačke, a čak šest više od Mađarske i Rumunjske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sljedeći nastup Hrvatska će imati u subotu kada će od 18.15 sati igrati protiv prvog favorita natjecanja Norveške, a do kraja natjecanja u drugom krugu očekuje ju još i dvoboj protiv Njemačke 15. prosinca koji bi mogao biti odlučujući za prolazak u polufinale.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

60' - Hrvatske rukometašice ostvarile su i novu, 4 uzastopnu pobjedu na turniru i došle na korak do polufinala natjecanja, povijesnog rezltata.

51' - Ćamila Mičijević zabija važan gol. Zabila je naša Mostarka prvi put nakon prvog poluvremena i odvela nas na plus četiri devet minuta prije kraja utakmice, imamo +4. 21:17.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

50' - Tako je, Josipa! Protiv Srbije je Josipa Mamić zabijala kada je trebalo, a i sada je zabila naša dva posljednja gola i to u jako važnom trenutku. Rezultat je 20:17 za Hrvatsku.

49' - Moramo se kretati, primamo golove nakon pogrešaka i neoprezni smo. Izbornik Nenad Šoštarić smiruje svoje djevojke, govori da igraju mirnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

46' - Rumunjke zabijaju dva uzastopna gola i sad su na -2 (19:17).

43' Josipa Mamić vraća Hrvatsku na +4, kako je ovo važan pogodak bio da se malo razbije ta rumunjska serija!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

41' Mini serija Rumunjki od 4-1, nadajmo se da ovo nije ulaz Hrvatica u onu notornu "crnu rupu".

37' Idu Hrvatice i do šest razlike golovima Ježić i Blažević (7m), ali vraća Neagu to na +5 za naše. Sjajno su cure ušle u drugo poluvrijeme, to je ona igra koju smo gledali cijelo ovo prvenstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

31' Krenulo je drugo poluvrijeme, Valentina Blažević otvara pogotkom za Hrvatsku, to je njen peti gol u ovoj utakmici.

HT Gotovo je prvo poluvrijeme. Hrvatice su bile u velikom deficitu, ali su se furiozno vratile. Imat će o čemu Rumunjke pričati na poluvremenu, otpuhale su ih s parketa. Četiri gola zabila je Blažević, tri gola imaju Mičijević, Ježići Kalaus, jedan je zabila Krsnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

26' Izgleda da ćemo na poluvrijeme s vodstvom, naše cure su okrenule rezultat i trenutno vode 12:9. Po tri gola za Mičijević, Blažević i Ježić.

25' - Evo nam i vodstva 9:8.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

24' - TOOOO, konačno smo ih uhvatili. 8:8.

22' - Vraćamo se, naše su cure na samo golu zaostatka 7:8. Kapetanica ekipe Katarina Ježić zabila je dva gola zaredom i vratila nas na minus 1. U napadu smo sve bolji, ali fali nijasna čvrstoće više u obrani. Napravili smo 3-0 i vratili se u igru, ovo sad puno bolje izgleda.

21' - Zabili smo dva gola u nizu, Rumunjke su uzvratile i sad je 5:8 za Rumunjsku.

19' - Rumunjke imaju +4 (3:7). Ovo je najveća njihova prednost u ovoj utakmici. 4/12 je šut naših djevojaka, 7/11 Rumunjke su gađale do sad.

13' - Naše promašuju sve živo u ovom otvaranju susreta, a Denisa Dedu ih je izludila svojim obranama. Sve se kod Rumunjki vrti oko nevjerojatne Cristine Neagu koja zabija, asistira i vuče Rumunjsku, dok je sva tri gola u našej reprezentaciji zabila Ćamila Mičijević. Uz neefikasan napad, naše djevojke su loše i u obrani.

10' - Odmah uzvraća Hrvatska, koristi Mičijević još jednu svoju priliku, ide van na dvije minute Laura Popa. Uzbudljivo je, zahuhtava se priča.

10' - Rumunjke su povele s 4:2, nakon gola Mičijević koja vodi bitku s Neague na terenu.

8' - Rumunjska vodi s 1:3. Nije dobro počelo, ali nema veze, vjerujemo da će se naše rukometašice probuditi. Još jednom Neagu zabija.

6' - Rumunjska s dva uzastopna gola dolazi do prvog vodstva na utakmici od 2:1. Trenutno smo na jednom golu iz četiri pokušaja, Rumunjke imaju 2/6. Po jedan žuti karton na obje strane.

3' - Evo i prvog pogotka Hrvatske, Mičijević, naša ponajbolja igračica na turniru, zabija za 1:0.

2' - Prva prilika Rumunjki je propala, ni naše igračice nisu realizirale svoju priliku i na početku je 1:1 u nerealiziranim pokušajima.

1' - Počela je utakmica. Sretno Hrvatska!

18.05 - Drugi susret u našoj hrvatskoj skupini igraju Nizozemska i Norveška od 20.30. Pobjedom nas i Norvežanki već bi puno toga bilo jasno u ovoj grupi 2 u Koldingu.

18.00 - Petnaest je minuta do početka ove zanimljive utakmice. Podsjetimo, današnjom pobjedom bi hrvatske rukometašice odškrinule vrata drugog kruga Eura, a u slučaju poraza još uvijek su u igri.


Hrvatska ženska rukometna reprezentacija se s tri pobjede u isto toliko nastupa u prvom krugu natjecanja po prvi put nakon deset godina plasirala u drugi krug natjecanja na Europskom prvenstvu, a u četvrtak bi pobjedom protiv Rumunjske (18.15 sati) u prvom kolu drugog kruga natjecanja stigla nadomak plasmana u polufinale.

Rumunjska je reprezentacija s izuzeno bogatom tradicijom, osvojila je tri naslova svjetskih prvakinja, doduše dosta davno (1956, 1960, 1962), usto ima i dva srebra (1973, 2005) te broncu otprije pet godina baš iz Danske. Na ovom EP Rumunjska je prvo izgubila od Njemačke (19-22), zatim je pobijedila Poljsku (28-24) te na kraju izgubila od Norveške (20-28) pa je u drugi krug ušla bez bodova za razliku od Hrvatske koja je prenijela maksimalna četiri.

Prva zvijezda reprezentacije je Cristina Neagu koja je čak četiri puta irana za najbolju igračicu svijeta. Danas je članica jednog od vodećih rumunjskih klubova CSM Bukurešta u kojemu brani naša Jelena Grubišić. Na ovom prvenstvu se muči jer nema pravu suigračicu u sredini pa je njezina realizacija daleko ispod očekivanja. Do sada je postigla samo 16 pogodaka iz 46 udaraca, što daje skroman učinak od 36 posto. Na vanjskim pozicijama drušvo joj najčešće rade Eliza Buceschi (šut 8/20, 40 posto) i Cristina Laszlo (šut 11/15, 73 posto). Iznimno važna snaga Rumunjske je Lorena Ostase na crti. Ima samo 23 godine i sjajno je zamijenila Krinu Pinteu koju je zaustavio koronavirus. U tri susreta ima sjajnu realizaciju - 15 pogodaka iz 20 pokušaja ili 75 posto. I po tome je na listi strijelaca prvi pivot EP.

Rumunjska ima i odlične vratarke. Prva je članica Podravke Julija Dumanska koja je obranila 24 od 70 udaraca, odnosno 35 posto, no odlično ju mijenja i Denisa Dedu (14/39, 36 posto).

Loš skor

Hrvatska još nikada nije pobijedila Rumunjsku na europskim prvenstvima. Dosada su igrale četiri susreta i u sva četiri bolja je bila Rumunjska.

"Mi još nismo ni svjesni gdje smo i što smo. Nakon Srbije svi smo se doslovno emotivno ispraznili. Uvjeravam vas da nema euforije, sretni smo, ali idemo dalje. Malo nas je poremetio EHF promjenom rasporeda, ali kako nama, tako je i svima. Uspjeli smo dobiti dopuštenje da izađemo iz hotela i odemo prošetati negdje na zrak, da ga malo udahnemo uz neke vježbe. Moram curama izbiti rukomet iz glave, a ja ću za to vrijeme gledati video Rumunjske koja ima sjajne igračice. Vanjska linija s Neagu, Laslo i Buceschi strašno je jaka. Imaju mladu i visoku ljevakinja Lauru Popu, Ostase je sličnih predispozicija kao i Pintea, dvije odlične golmanice, Dumansku koja igra u Podravki i Dedu koja nije mogla braniti protiv Njemačke. One su došle po medalju, jake su pucačice, surađuju s pivotima, trče u kontru. Mi idemo dalje, kao i dosad, utakmicu po utakmicu", rekao je izbornik Nenad Šoštarić u najavi susreta.

"Presretne smo i prezadovoljne, i dalje ne možemo vjerovati što smo napravile. Čitamo portale, novine i još uvijek ne vjerujemo da smo to stvarno mi napravile. Nismo mogle ovo sanjati, ali očito je da je sve moguće. Malo su se slegnuli dojmovi danas, idemo dalje, dat ćemo sve od sebe kako bi postigle što bolji rezultat", dodala je srednja vanjska igračica Valentina Blažević.

Bellator Dublin
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo