BRAVO DONNA / Senzacionalna Vekić pala u finalu San Diega od najbolje na svijetu, ali bio je to turnir za pamćenje Osječanke koja je oduševila: 'Hvala svima, bez vas ne bi uspjela'

Image
Foto: Profimedia

Iga Šwiatek zaustavila je Donnu Vekić na putu do trofeja u San Diegu

17.10.2022.
6:03
Profimedia
VOYO logo

Najbolja tenisačica svijeta Iga Šwiatek zaustavila je Osječanku Donnu Vekić u pohodu na njen najveći trofej u karijeri pobijedivši je u finalu WTA 500 turnira u San Diegu sa 6-3, 3-6, 6-0 za jedan sat i 47 minuta borbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je to njihov drugi međusobni dvoboj i drugi trijumf Poljakinje kojoj je ovo bila 64. pobjeda u ovoj sezoni u kojoj je doživjela samo osam poraza.

Bilo je to deseto finale na WTA Touru za Donnu Vekić, u kojem je po sedmi put zaradila utješnu nagradu, a ostala je na tri naslova osvojena 2014. u Kuala Lumpuru, 2017. u Nottinghamu i 2021. u Courmayeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SVAKA ČAST /

Senzacionalna Donna Vekić plasirala se u finale San Diega! Za naslov će se boriti protiv prve igračice svijeta

Image
SVAKA ČAST /

Senzacionalna Donna Vekić plasirala se u finale San Diega! Za naslov će se boriti protiv prve igračice svijeta

13. finale karijere za Šwiatek

Iga Šwiatek je nastupila u svom 13. finalu u karijeri, a devetom u ovoj godini. Nakon što je Barbora Krejčikova prošli tjedan u Ostravi prekinula niz 21-godišnje Poljakinje od deset uzastopnih pobjeda u finalima, prva tenisačica svijeta je u San Diegu došla do svog 11. naslova u karijeri.

Prva dva seta finalnog dvoboja bila su vrlo izjednačena i na visokoj kvalitativnoj razini izvedbe od obje tenisačice. U oba seta je jedan "break" bio odlučujući. Šwiatek je do njega došla u šestom gemu i za 40 minuta je privela kraju prvu dionicu dvoboja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

Po istom scenariju, u drugom setu je Donna iskoristila svoju prvu, a ispostavilo se i jednu priliku za "break" u meču, što joj je bilo dovoljno da nakon 42 minute igre u drugoj dionici odvede meč u treći set.

Nažalost, u njemu je 26-godišnja Osječanka ostala bez odgovora za razigranu i raspucanu Poljakinju. Šwiatek joj je prepustila svega pet poena - jedan je Donna uhvatila na reternu, a četiri nakon što je pogodila prvi servis. Na svom drugom servisu je ostala na realizaciji 0/8 u odlučujućem setu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Velike čestitke Igi, ne samo za danas, nego za cijelu godinu. Bila si predobra za mene danas. Nadam se da ćemo se jednog dana ponovno sresti u nekom finalu", rekla je na dodjeli priznanja Donna Vekić nakon što je zahvalila hrvatskim navijačima koji su je bodrili tijekom svih osam dana koliko je provela igrajući u San Diegu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Hvala mojoj ekipi'

"Hvala i mojoj ekipi, ne samo za ovaj tjedan, nego za zadnjih godinu i pol. Bez vas se ne bih uspjela vratiti na ovu razinu. Ne samo ovoj dvojici koji su ovdje, nego svima onima koji su dugo ostajali budni kod kuće kako bi me gledali i navijali", poručila je Osječanka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poljakinja je Donni uzvratila komplimentima.

"Bio je napet meč, dosta dugačak. Obje smo udaračice. Željela sam biti ta koja će posljednja poslati loptu u teren. Nekoliko puta mi je to i uspjelo. U trećem setu sam željela biti opuštena na reternu, znajući kako Donna može servirati. I to mi je uspjelo. Prvi put smo igrale 2019., kad sam tek bila na početku. Drago mi je da si se vratila. Vjerujem da ćemo se još mnogo puta susresti u finalima", poručila je prva tenisačica svijeta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

Nije zanemarivo to što je Šwiatek morala za ovaj naslov odigrati samo četiri meča, odnosno tri manje nego Vekić.

Sjajan nastup na turniru za Donnu

Bez obzira na takav završetak, Donna će se s veseljem sjećati tjedna koji je provela u San Diegu, gdje je iz kvalifikacija stigla na jedan set od najvećeg uspjeha u svojoj karijeri i prve pobjede nad aktualnim "brojem 1" na pojedinačnoj WTA ljestvici. Na putu do finala pobijedila je sedmu tenisačicu svijeta, Grkinju Mariju Sakkari u prvom kolu te petu na WTA ljestvici, Bjeloruskinju Arinu Sabalenku u četvrtfinalu. U osmini finala je održala lekciju Čehinji Karolini Pliškovoj (WTA - 22.), a u polufinalu prekinutom kišom u subotu te nastavljenom u nedjelju, okrenula je zaostatak od 2-4 u odlučujućem setu protiv 19. tenisačice svijeta, Amerikanke Danielle Collins.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bodovi osvojeni u San Diegu Donni će donijeti napredak na novoj WTA ljestvici od 30 mjesta te će se ponovno naći među 50 najboljih tenisačica svijeta, na 47. poziciji.

Šwiatek je samo učvrstila svoju poziciju na teniskom prijestolju i povećala prednost u odnosu na najbližu pratiteljicu na više od 6300 bodova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Donnu Vekić odmora nema. U sljedećem tjednu čeka ju nastup na WTA 1000 turniru u meksičkoj Guadalajari, a suparnica u prvom kolu joj je Brazilka Laura Pigosi.

WTA San Diego - finale

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iga Šwiatek (Polj/1) - DONNA VEKIĆ (HRV) 6-3, 3-6, 6-0

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo