ČILIĆ IZGUBIO FINALE AUSTRALIAN OPENA: / Najbolji tenisač svih vremena svladao Marina nakon borbe u pet setova!

Image
Foto: Screenshot

Marin Čilić nije uspio osvojiti svoj drugi Grand Slam naslov

28.1.2018.
12:45
Screenshot
VOYO logo

Roger Federer trebao je tri sata i tri minute kako bi u svom 30. Grand Slam finalu stigao do 20 trofeja pobjedom nad najboljim hrvatskim tenisačem Marinom Čilićem sa 6-2, 6-7 (5), 6-3, 3-6, 6-1 u završnom dvoboju ovogodišnjeg Australian Opena u Melbourne Parku, gdje je 36-godišnji Švicarac trijumfirao po šesti put u karijeri.

Nedjeljno finale bilo je 145. u Federerovoj karijeri, a u Melbourneu je stigao do svog 96. naslova, dok je Marin Čilić ostao na 17 pobjedničkih trofeja iz 31 nastupa u finalima ATP i Grand Slam turnira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Loš početak Čilića

Federer je bolje započeo finalni dvoboj i s dva 'breaka' poveo sa 4-0. Izgubivši svega dva poena na servisu 36-godišnji Švicarac je za 24 minute osvojio prvi set sa 6-2.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U drugom setu je hrvatski tenisač počeo prijetiti Federerovom servisu. Već u drugom gemu imao 15-40, ali se Federer izvukao, baš kao i u desetom gemu, kad je spasio set-loptu zahvaljujući Čilićevom promašenom bekhendu. I Švicarac je propustio po jednu priliku za 'break' u trećem, petom i devetom gemu. Odluka je pala u 'tie-breaku'. Prvi je do prednosti stigao Federer i poveo 3-2, ali je već u sljedećem poenu Čilić odličnim reternom vratio izgubljeno. Agresivnom igrom Marin je došao do novog mini-breaka za 6-4 te iskoristio drugu set-loptu za osvajanje druge dionice meča i izjednačenje na 1-1 u setovima.

Marinov preokret

'Break' u šestom gemu trećeg seta, kad je Čilić imao problema sa prvim servisom, odveo je Švicarca do prednosti 2-1 u setovima, a kad je došao do novog 'breaka' na početku četvrtog seta, činilo se da je slomio otpor najboljeg hrvatskog tenisača. No, Marin je kod 0-2 spasio još jednu 'break-loptu' i započeo neočekivan preokret. Od 2-3 u četvrtom setu Čilić je iskoristio Švicarčevu krizu na prvom servisu, nanizao četiri gema, dvaput slomio Federerov početni udarac i odveo finale u peti set.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Federer poput Đokovića i Emersona

Čilić je i u prvom gemu odlučujućeg seta došao do dvije prilike za 'break', ali je ostao bez realizacije. Nažalost, već u sljedećem gemu Federer je stvorio prednost 'breaka' zahvaljujući i dvjema dvostrukim pogreškama našeg tenisača. Nažalost, još jednim 'breakom' Federer je otišao do vodstva 5-1 i u sljedećem gemu, nakon tri sata i dvije minute igre postao prvi tenisač u povijesti sa 20 Grand Slam naslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Deveta pobjeda nad Čilićem u njihovom desetom dvoboju Federeru je donijela 20. Grand Slam trofej u 30 finala na najvećim turnirima. Švicarac je osvojio šesti na Australian Openu, čime se izjednačio s Novakom Đokovićem i legendarnim Australcem Royom Emersonom, koji su do sada bili najuspješniji tenisači u povijesti Australian Opena sa po šest naslova svaki.

Federer je uz 2000 ATP bodova osvojio i novčanu nagradu od 4 milijuna australskih dolara, dok je Marin Čilić ostao na 2 milijuna australskih dolara i 1200 bodova zarađenih plasmanom u finale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Australian Open, finale:

Roger Federer (Švi/2) - MARIN ČILIĆ (HRV/6) 6-2, 6-7 (5), 6-3, 3-6, 6-1

ČILIĆ - FEDERER 2-6, 7-6(5), 3-6, 6-3, 1-6

1-6 - KRAJ! Federer je pobjednik Australian Opena. Rezultat je 6-2, 6-7(5), 6-3, 3-6, 6-1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1-5 - BREAK! Nije dobro, Federer je napravio novi break u završnom setu i servirat će za 20. GS naslov i šesti u Australiji.

1-4 - Ni blizu. Federer uzvraća na jednak način, osvaja svoju igru nakon 40-0.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1-3 - Dobar, zapravo odličan servis-gem hrvatskog tenisača. Bez izgubljenog poena stiže do prve igre završnog seta. Sad mora zaprijetiti Federeru i vratiti izgubljeno.

0-3 - Izjednačen gem odlazi na stranu Federera. Dojam je da Marin ovo može okrenuti, Roger pokazuje ranjivost, no...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

0-2 - BREAK! Federer ima prednost u odlučujućem setu. Prava šteta, Čilić uopće nije igrao loše, no one mrvice koje je ponudio švicarski majstor znao je iskoristiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

0-1 - Šteta! Dvije break-lopte imao je Čilić u ovome gemu, no Federer je taj koji nakon pogađanja crta vodi 1-0. Nema veze, s ovakvom igrom Marin može do uspjeha, najbolji svih vremena pokazuje ranjivost. Treba to iskoristiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Započine peti set.

6-3 - Dominacija! Igrat će se peti set.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

5-3 - BREAK! Čilić vodi 5-3! Dvije vezane lopte za 5-3 imao je Čilić na servis Federera. Od 15-40 Federer je stigao do prednosti, Čilić ju poništio, uslijedio je 20. as Federera u ovom meču za novu prednost, potom vrhunski return Čilića za novu 'nulu', Federerov aut i nova prednost hrvatskog tenisača. Riješio je to Marin sjajnim udarcem za drugi break u ovom meču! Idemo!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4-3 - Malo drame, ali sve je dobro. Imao je Federer break-loptu, Marin ipak u prednosti.

3-3 - BREAK! Evo odgovora! Čilić se vraća! Vratio je break osvojivši igru na Federerov početni udarac bez da mu je prepustio ijedan poen!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2-3 - Čilić neobranjivim servisom kod 40-15 zaključuje ovu igru. Ipak, pitanje koje i dalje brine je - kako napraviti break protiv Federera? Na cijelom turniru ove godine početni je udarac izgubio samo četiri puta...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1-3 - Vrlo su kratki gemovi na Federerov početni udarac. Niti ovaj nije bio iznimka, Federer ga je uzeo bez izgubljenog poena sjajno skrativši loptu kod 40-0.

1-2 - Spasio je Čilić sad situaciju. Forehand 'bombom' anulirao je break-loptu, potom asom poveo i novim snažnim udarcem smanjio prednost na 1-2.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

0-2 - U ovim trenucima Federer podsjeća zašto je favorit ovog meča i najbolji tenisač svih vremena. Lako je potvrdio break i stavio ruku na 20. Grand Slam trofej superuspješne karijere. Ajmooooo Marine, nema predaje.

0-1 BREAK! Najbolji hrvatski reket odmah se našao u problemima. Pogodivši mrežu dozvolio je Federeru prednost od 30-40, a potom novom pogreškom i break u uvodnom gemu četvrtog seta.

Marin će servisima otvoriti četvrti set.

3-6 - Ni blizu! Federer je osvojio treći set i poveo 2-1 nakon igre u kojoj je Čilić ostao bez poena.

3-5 - Bez izgubljenog poena Čilić osvaja igru na svoj početni udarac. Sad mora vratiti izgubljeno...

2-5 - 'Čarolijom' je Federer stigao do 30-15, potom pogodio as na crtu i kod 40-30 dočekao još jedan Čilićev promašaj za prednost 5-2.

2-4 BREAK! Federer je uzeo prva tri poena, stigao do 0-40. Čilić je na drugom servisu spasio prvu break-loptu, ali onda kod 15-40 poslao loptu u aut.

2-3 - Federer vodi u trećem setu, no dojam je, zapravo i više od samog dojma, da ne djeluje neranjivo kao s početka meča.

2-2 - Čilić djeluje puno agresivnije na svom početnom udarcu.

1-2 - Federer osvaja svoj servis-gem. Čilić je osvojio dva poena u njemu.

1-1 - Nema brige, unatoč manjim problemima. Čilić ide dalje!

0-1 - Federer siguran na početnom udarcu u otvaranju trećeg seta. Gem je trajao 61 sekundu.

7-6 - ČILIĆ OSVAJA SET I IZJEDNAČUJE NA 1-1. IDEMOOOOO!

Čilić u trinaestoj igri ima dvije vezane set-lopte pri rezultatu 6-4, Prvu je Federer spasio, ali ne i onu na Marinov servis.

6-6 - Ipak tie-break.

6-5 - Sad usredotočeni Čilić stiže do šestog gema u setu. Tie-break je osigurao, no sigurno će probati izbjeći rulet drugog seta. Idemoooo, malo prije je imao break-loptu, nadamo se da može do nove i njene realizacije.

5-5 - ČILIĆ IMAO SET-LOPTU ! Čilić je imao break-loptu čijim bi osvajanjem osvojio i set. Stigao je do nje nakon dvostruke servis-pogreške Federera pri rezultatu 30-30. Od svega ništa, rezultat je 5-5.

5-4 - Pri rezultatu 30-30 Federer je pokazao dio svoje magije i stigao do break-lopte. Čilić ju je spasio osmim asom (na drugi servis) i stigao do novog vodstva.

Malo statistike koja će pokazati kako stoje stvari na početnom udarcu dvojice - Čilić prosječno na svoj servis igra gem dug 3 minute i 47 sekundi, na Federerov on puno kraće traje. Točnije minutu i 38 sekundi.

4-4 - Lijepa izmjena udaraca u ovom gemu. Odlazi on na stranu vlasnika 19 naslova s turnira Grand Slam kategorije.

4-3 - Marin sada siguran.

3-3 - Novo ekspresno izdanje Federera na početni udarac.

3-2 - Čilić je u igri. Premda ne djeluje tako, činjenica je da je nakon 0-4 u prvom setu osvojio pet od posljednjih devet gemova finala Australian Opena. No, čekamo i dalje na break kojim bi pokazao da se Federer može uzdrmati. Usput, Švicarac je ponovno imao break-loptu.

2-2 - Federer nastavlja bez ikakvog problema. Igre na njegov servis su kratke, ne gubi poene na početnom udarcu i ostavlja u ovom trenutku Čilića bez šansi.

2-1 - Dug, naporan servis-gem za najboljeg hrvatskog tenisača. Trajao je 9 minuta i 23 sekunde. Srećom, spasio je loptu za obrat i prednost 2-1 u drugom setu je na njegovoj strani.

1-1 - Šteta! Čilić je imao 15-40, no dvije vezane break-lopte, potom i sljedeća dva poena Federer je prisvojio dobrim servisima i preciznim udarcima. No, Marin se budi...

1-0 - Ok, ovo je bolje izgledalo, obećavajuće. Čilić je osvojio prve gem drugog seta prepustivši Federeru tek jedan poen.

Idemo u drugi set, Marin mora daleko bolje od ovoga!

2-6 - Prvi set je gotov nakon samo 25 minuta igre. Federer je u njemu izgubio samo dva poena na početni udarac.

2-5 - Napokon jedan siguran servis-gem za Čilić. Odličan na početnom udarcu, osvaja ga bez izgubljenog poena.No, čini se da je prvi set izgubljen...

1-5 - Kao što to kažu u Australiji, Federer u ovom trenutku izgleda kao da trenira u dvorištu svoje kuće u Švicarskoj.

1-4 - Čilić osvaja prvi gem! Prepustio je Federeru dva poena na svoj početni udarac u ovoj igri.

0-4 - Švicarski majstor zasad ima samo jedan izgubljeni poen na početni udarac.

0-3 - Čilić djeluje prilično nervozno. Odmah je dopustio Federeru tri vezane break lopte, potom kod 15-40 novom pogreškom darovao suparniku dvostruki break.

0-2 - Federer potvrđuje break bez izgubljenog poena.

0-1 - Marin je prvi gem otvorio s 30-0, Federer nanizao tri poena i stigao do break-lopte. Čilić puca u aut, ali provjerom snimke dokazuje da je lopta itekako bila na crti. Poen se ponavlja, a Čilić pogreškom kod smasha prepušta uvodno vodstvo švicarskom tenisaču.

9:33 - Krećemo! Prvi set servisom otvara Marin Čilić.

9:30 - Idemoooooo Marine! Meč će se odigrati sa zatvorenim krovom Rod Laver Arene. Razlog - u Melbourneu je vrućina nepodnošljiva.

9:25 - Tenisači su na terenu, još nas minute dijele od finala Australian Opena.

9:15 - Povijesna prilika je pred Čilićem!

9:10 - Zagrijavanje je u tijeku. Zagrijavanje za meč protiv vlasnika 19 Grand Slam naslova Rogera Federera.

Image
SENZACIONALNI MATE PAVIĆ OSVOJIO SVOJ DRUGI GRAND SLAM NASLOV U 16 SATI: /

Splićanin postao prva priča Australian Opena

Image
SENZACIONALNI MATE PAVIĆ OSVOJIO SVOJ DRUGI GRAND SLAM NASLOV U 16 SATI: /

Splićanin postao prva priča Australian Opena

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo