NIJE GOTOVO / Sve je sad u rukama jednog čovjeka: Kontroverze oko slučaja su duboke; 'Ulozi su sada porasli, a ne se povukli'

Image
Foto: Profimedia

Kontroverze oko odbijanja ulaska Novaka Đokovića mnogo su dublje od odbijene vize. Njegov se spor poklapa s porastom slučajeva covida-19 u Australiji, jer se broj slučajeva za cijelu pandemiju brzo približava milijunu

10.1.2022.
8:48
Profimedia
VOYO logo

Čini se da još nije sve gotovo oko Novaka Đokovića, još uvijek mu prijeti deportacija, dosta je tu nelogičnosti, pravnih zakulisnih igara i pravnog tumačenja. Prema pisanju uglednog britanskog Guardiana, savjetnik australske vlade Christopher Tran izjavio je da Đokovićevu ponovno mogu oduzeti vizu.

Image
ALI, I DALJE MU PRIJETI DEPORTACIJA? /

Novak Đoković je pobijedio! Australski sudac odlučio da mu nisu trebali oduzeti vizu, puštaju ga iz pritvora

Image
ALI, I DALJE MU PRIJETI DEPORTACIJA? /

Novak Đoković je pobijedio! Australski sudac odlučio da mu nisu trebali oduzeti vizu, puštaju ga iz pritvora

Hawke bi mogao osobno odlučiti

U prijevodu, ministar nadležan za imigracije Alex Hawke bi mogao osobno odlučiti o oduzimanju vize Đokoviću, kako je to australska vlada već ranije izjavljivala. Sudac Anthony Kelly, u kojeg su uperene oči čitavog svijeta, rekao je tijekom sjednice suda kako mu ne bi bilo drago da vlada odluči ići protiv njegove odluke, ali da se Đoković, u slučaju da ministar odluči ponovno mu oduzeti vizu, neće moći vratiti u Australiju naredne tri godine. U tom slučaju, Đoković bi se ponovno mogao naći na sudu zbog žalbe na takvu odluku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Đoković je, nakon što je ranije u ponedjeljak privremeno pušten iz imigracijskog pritvora kako bi nazočio saslušanju na daljinu, bio prisutan preko monitora, dok je Kelly naredio da se odluka o poništenju vize poništi i da se troškovi dodijele u njegovu korist.

Nakon ukidanja odluke, Đoković je morao biti pušten iz pritvora u roku od 30 minuta s putovnicom i morali su mu biti vraćeni osobni predmeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudac Kelly obrazložio odluku

Kelly je rekao da je "nerazumno" da službenici australskih graničnih snaga intervjuiraju Đokovića u četvrtak ujutro i ponište mu vizu u okolnostima u kojima su mu pristali dati rok do 8.30 ujutro da razgovara s dužnosnicima i odgovori na predloženo ukidanje vize.

"Ulozi su sada porasli, a ne se povukli", rekao je sudac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne mogu tvrditi da zadirem u obnašanje ministra izvršne vlasti, to je na njemu."

Kelly je istaknuo da se na osobno otkazivanje može uložiti žalba i upozorio da očekuje kako će biti "unaprijed obaviješten" ako se takva odluka donese.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema pisanju CNN-a, kontroverze oko odbijanja ulaska Novaka Đokovića mnogo su dublje od odbijene vize.

Njegov se spor poklapa s porastom slučajeva covida-19 u Australiji, jer se broj približava milijunu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Može se činiti da ukazuje na to da Đoković ne predstavlja veliki zdravstveni rizik za australsku javnost. No, za mnoge Australce, sjećanja na bolna zatvaranja granica i druga ograničenja pandemije ostaju svježa.

Australska vlada i njene odluke oko covida-19

Dvije godine deseci tisuća Australaca nisu se mogli vratiti kući, nakon što su avioprijevoznici smanjili broj letova kako bi udovoljili vladinim ograničenjima o broju građana koji se vraćaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvedena je zabrana da bilo tko napušta zemlju bez valjanog izuzeća, što je bilo teško dobiti, a svi novopridošli su odvedeni u hotele koje je vodila vlada u dvotjednu karantenu.

Ne samo da su zatvorene međunarodne granice, već su i državne granice zatvorene, sprječavajući obitelji da viđaju svoje voljene bez razloga koji je odobrila vlada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Melbourne i Sydney bili su zaključani mjesecima, sve dok konačno potkraj prošle godine vlada nije priznala da se epidemija ne može obuzdati i da će se zemlja prebaciti sa svog stava bez covida na život s virusom.

Vlada: 'Cijepljenje je izlaz iz pandemije'

Vlada je poručila da je cijepljenje izlaz iz pandemije. Australija ima jednu od najvećih svjetskih stopa cijepljenja - 92% osoba starijih od 16 godina koje ispunjavaju uvjete potpuno je cijepljeno, prema vladinim statistikama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, iako je Đoković možda u Australiji kako bi igrao tenis, prijedlog da bi mogao doći u zemlju bez cijepljenja kako bi se natjecao ne odgovara mnogim Australcima.

I mjesecima prije nacionalnih izbora, čini se da je vlada zabilježila nelagodu i sada djeluje u skladu s tim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo