NAJAVILA ŽALBU / Nekad najbolja na svijetu prekršila dva pravila pa žestoko kažnjena: Znači li to kraj bogate karijere?

Image
Foto: profimedia

Bivša pobjednica Wimbledona i Roland Garrosa je privremeno suspendirana od listopada 2022. nakon što je bila pozitivna na zabranjeni pojačivač krvi roxadustat na US Openu prošle godine.

12.9.2023.
18:54
profimedia
VOYO logo

Bivša najbolja tenisačica svijeta i dvostruka Grand Slam pobjednica Rumunjka Simona Halep (31) suspendirana je do listopada 2026. zbog dva odvojena kršenja antidopinških pravila, objavila je u utorak Međunarodna agencija za teniski integritet (ITIA).

Image
SPEKTAKL U SPLITU /

Hrvatsku čeka prvi favorit skupine: 'Nadam se da će nam Ivan dati neku 'insajdersku' informaciju'

Image
SPEKTAKL U SPLITU /

Hrvatsku čeka prvi favorit skupine: 'Nadam se da će nam Ivan dati neku 'insajdersku' informaciju'

Bivša pobjednica Wimbledona i Roland Garrosa je privremeno suspendirana od listopada 2022. nakon što je bila pozitivna na zabranjeni pojačivač krvi roxadustat na US Openu prošle godine. Nakon toga su u svibnju ove godine otkrivene nepravilnosti u njezinoj biološkoj putovnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prva optužba odnosila se na nepovoljni analitički nalaz (AAF) za zabranjenu tvar roxadustat na US Openu 2022., koja je provedena redovitim testiranjem urina tijekom natjecanja," stoji u priopćenju ITIA-e.

Halep je odlučno zanijekala da je svjesno uzimala zabranjenu tvar i rekla da ima dokaze koji pokazuju da su male količine lijeka za anemiju ušle u njezin sustav iz licenciranog suplementa koji je bio kontaminiran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ITIA je prihvatila njezin argument da je uzela kontaminirani dodatak, ali i utvrdila da količina koju je tenisačica progutala nije mogla rezultirati koncentracijom pronađenom u pozitivnom uzorku.

"Druga optužba odnosila se na nepravilnosti u njezinoj biološkoj putovnici," dodala je ITIA poručivši kako je do svog zaključka došla na temelju prikupljanja i analize 51 uzorka krvi koje je dostavila Halepova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rumunjska tenisačica je najavila žalbu Sportskom arbitražnom sudu (CAS) odbivši prihvatiti kaznu.

"Nastavljam trenirati i činim sve što je u mojoj moći da sperem svoje ime od ovih lažnih optužbi i vratim se na sud," rekla je Halep u izjavi za Reuters.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Namjeravam se žaliti na ovu odluku Sportskom arbitražnom sudu i pokrenuti sve pravne lijekove protiv ove suspenzije," dodala je.

Simona Halep je bila vodeća tenisačica svijeta ukupno 64 tjedna, izmeđi 2017. i 2019. godine. U karijeri je osvojila 24 turnira pri čemu i Roland Garros 2018. godine, te Wimbledon godinu dana kasnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

BKFC 50 iz Denvera ekskluzivno gledajte 23. rujna na streaming platformi Voyo.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo