Uskoro na terenima / Ana Konjuh za Vijesti.hr: 'Vraćam se s novim reketom, ali ne planiram igrati još dugo'

Image
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Nakon šest mjeseci stanke Ana Konjuh uskoro se vraća na "radno mjesto"

15.1.2019.
10:40
Petar Glebov/PIXSELL
VOYO logo

Prije samo 18 mjeseci bio je to posve logičan slijed karijere najbolje juniorke svijeta. Baš kako treba biti. Osmina finala najdražeg turnira Wimbledona dovela ju je do najboljih cura, lansirala sve do 20. mjesta od kojeg su među Hrvaticama bolje bile tek njih tri - Iva Majoli (4.), Karolina Šprem (17.) i Silvija Talaja (18.). Svjetski vrh samo što nije zgrabila, a onda...

Onda je krenula još jedna borba. Danas je Ana Konjuh na još jednom početku. Tko zna kojem, no ovaj je definitivno najveći "reset" karijere koja je do 21. godine istrpila svašta i zbog toga mlada ostala uskraćena za još veće titule od zasad jedine u Nottinghamu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teren pod balonom u zagrebačkom HTK-u na Trešnjevci njezino je "radno mjesto" već neko vrijeme, stvara se baza za povratak turnirima na kojima je nema već šest mjeseci, a ako ćemo iskreno, nemamo dojam da je tu skoro godinu i pol jer lanjskih šest mečeva bili su samo pokušaji i testovi tog nesretnog i dosadnog lakta koji se javljao i javljao.

Još malo vode

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom da je rekonvalescentica, kulturno je naprije upitati za zdravlje. Odnosno za, jasno, stanje s laktom.

"Zasad je dobro. Bio je plan da prekinem s igrom na pet mjeseci kako bi upala prošla. Međutim, odrađivala sam kondicijski dio, a imala sam magnetske rezonance svaki mjesec na kojima smo pratili stanje i došli smo do liječničkog zaključka kako je sve prošlo. Doduše, još uvijek ima malo vode, ali to je normalno nakon 16 godina igranja tenisa", otkrila nam je Ana prije nego je pilates-loptu zamijenila teniskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zapravo, i nije baš sve tako ispalo crno. Ana je 21. rođendan (27. prosinca) proslavila kod kuće, a ne tradicionalno u zrakoplovu za Australiju.

"I novu godinu, ha-ha. Za Božić sam inače bila u Dubrovniku, ali već dan kasnije u zrakoplovu slaveći rođendan po vremenskim zonama svakih sat vremena. Htjela bih, naravno, da je obrnuto."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bit će joj ovo šesta sezona na Touru, a samo je 2016. manje-više odradila sve što je isplanirala. Ova joj je stanka najduža dosad, pa treba li uopće pitati kako joj je posljednja dva mjeseca samog treniranja i iščekivanja igre "za nešto".

"Frustrirajuće, svaki je dan isti, tenis, kondicijski dio, pilates i eventualno, ako si ubacim, boks. Dižeš se svako jutro znajući što te čeka, uđeš u kolotečinu, ali motivira me što je turnir brzo, da je sve u redu i nadam se da će ovakvih dugačkih priprema biti što manje."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AP Images

Ana Konjuh

Još malo i Anu ćemo opet gledati kako slavi pobjede (AP Images)

Odmah smo morali tu nešto razjasniti, zašto boks s problematičnim laktom?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ma to je samo na spužvice. Ne udaram jako zbog stresa na lakat. Htjela sam čisto zbog motivacije i promjene."

Benčić kao primjer

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U redu, a kakva je uopće situacija s "glavom" nakon svega? Postoji li bojazan da će se bol opet vratiti?

"Sigurno postoji dio u meni koji se boji hoće li me zaboljeti na servisu ili forehandu, no pokušavam to izbaciti iz sebe dok ide. Kad ne bude, onda ću se početi brinuti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brine trenutno kraj Anina imena brojka 550. Taman da te zaboli trbuh. Međutim, dovoljno je primjera uspješnih povrataka nakon pauza, svježi je Anina prijateljica i najveća suparnica iz juniorskih dana Belinda Benčić. Mlada Švicarka, koja je bila sedma na svijetu prije tri godine, a lani na drugom kraju liste (312.), jedna je iz supertalentirane generacije 1997. koje su dale dvije Grand Slam pobjednice, Jelenu Ostapenko i Naomi Osaku. Daria Kasatkina već je Top 10, a Aryna Sabalenka, koja je godinu mlađa, samo što nije.

Stoga, kako je bilo iz "bolničke" perspektive gledati konkurenciju dok niže uspjehe?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije lagano znajući da si i ti bila Top 20. No sada je sve otvoreno u ženskom tenisu iako je Serena sada dosta motivirana za Australian Open. Prostora za iskočiti i napraviti rezultate ima još dosta."

S obzirom na zakašnjelo zamrzavanje renkinga (255. nakon Wimbledona, "nije nešto, ali bolje i to nego 500") Ani slijedi spuštanje na ITF razinu na kojoj će vraćati pozicije. Znamo da je nezahvalno, ali moramo pitati, to, štoviše, željno i iščekujemo; kada ćemo Anu opet gledati tamo gdje pripada, na vrhu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pravila su se promijenila i sada trebam igrati ITF turnire 25K i 60K, koje sam odigrala valjda četiri u životu. Moram skupiti bodove i vratiti se jer sada tek trebam opet stvoriti ideju o poenu nakon šest mjeseci. A koliko će mi vremena trebati, nije mi najveća briga."

Novi reket

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od prosinca 2017. u Dubrovkinjinu je stožeru kao glavni trener Antonio Veić. Trebalo bi to biti i više no dovoljno vremena za govoriti u uspješnosti suradnje, no znajući da su zajedno bili na tek četiri turnira, može se tek o viziji, metodama i ljudskim osobinama 30-godišnjeg Lošinjanina i "najboljeg tenisača svih vremena s jadranskih otoka".

"On je sve to prošao, pozitivan je što mi je vrlo bitno jer mi trenutno treba pozitive. Također, pozitivan je, kad se radi, onda se radi, a izvan terena ima i kina, večera, razgledavanja, tako da nije sve strogo profesionalno. Ja nisam taj tip. Radili smo i na nekim tehničkim stvarima, na forehandu za koji mislim da je jedan od boljih na Touru, servisu..."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ima jedna novost.

"Sada igram s Yonexom."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li to preporučila Donna Vekić?

"Ha-ha, nije. Ma, išli smo procesom eliminacije jer ne znamo još kakav je program boli, stoga smo maknuli sve s reketa, žice, utege... Babolat ima najgori indeks tvrdoće, pa su mi rekli da je možda i to razlog problema s laktom. Probala sam oko 20 reketa, ostala na Yonexu, ali još ništa nisam potpisala jer tek moram vidjeti kako će se ponašati u meču."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi sljedeći bit će joj 26. siječnja u St. Petersburgu za koji joj je izbornica hrvatske Fed Cup reprezentacije Iva Majoli (odgovara za komunikaciju s igračicama) osigurala pozivnicu za kvalifikacije. Kakav je uopće "zimski" raspored?

"Teško ga je složiti jer ako igram kvalifikacije na jednom turniru, onda moram pauzirati sljedeći tjedan. No planiram u Englesku na ITF 60K u Shrewsbury ako uđem u glavni turnir ili kvalifikacije, ako ne, onda je rezervna opcija ITF 25K u Trnavi. Iza toga možda WTA Budimešta 250K ako dobijem pozivnicu za kvalifikacije."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu četvrtfinalistica US Opena iz 2016. godine dobit će "besplatne" mečeve u Fed kupu. Hrvatska i dalje tabori u Euroafričkoj zoni iz koje se nikako maknuti jer nikako se riješiti tih Britanki kojima sada (9. veljače) idemo u goste. Pa hoćemo li onda konačno unatoč tomu što se izjalovio plan o najboljem sastavu izostankom Petre Martić?

"I ja sam iznenađena jer znam da se odazvala. Nisam se čula s izbornicom, ali tu smo Donna, Tena, Darija, Ana i ja, pet nas je što je novost i dobra stvar. Britanke nas svaki puta dobiju u poen, odu gore pa se vrate. Sada igraju doma, imat će navijače..."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do 27.

Martić i Vekić sada su predvodnice hrvatskog tenisa, obje drže renking karijere, a do pretprošle sezone to su bile Konjuh i Mirjana Lučić-Baroni koja, čini se, više neće u novi pokušaj. Kako li se vremena mijenjaju.

"Da, renking je stvar vremena, svaki je tjedan drugi. Donna i Petra imale su sreće da nisu bile ozlijeđene, držale su dobru formu i svaka im čast. Nadamo se da ćemo svi biti u Top 30 i da možemo nešto napraviti u Fed kupu."

Image
Foto: PIXSELL

Ana Konjuh

Trofeji bi opet trebali biti Anino blisko društvo (PIXSELL)

Jednom prilikom Ana je rekla kako ne planira igrati tenis iza 27. godine. Dakle, još samo šest godina. S obzirom da je zbog ozljeda već sada previše propustila, je li se ta granica malo pomaknula prema gore?

"Nije jer i dalje je takav plan ostvarim li sve što bih htjela dotad. Želim imati život poslije tenisa, ne želim biti stara mama. Svaka čast Sereni i drugima, ali moj je plan da se neću vraćati tenisu kada rodim. Samo se nadam da ću uopće moći igrati do 27. godine nakon svega i potom uživati u životu."

"Nismo odmah odlučili hoću li pauzirati pola godine, pa sam prvih mjesec-dva putovala svijetom kod liječnika. Onda smo odlučili uzeti još tri, pa sam vrijeme provela u Americi. Bila sam tamo toliko puta, a ništa nisam vidjela. U 20 dana obišli smo dosta toga. Također, gledala sam nećakinje kako odrastaju da me ne zaborave, upisala tajlandski boks da si ubijem vrijeme, pilates..." O vremenu bez tenisa

Jedna se velika karijera upravo zbog ozljeda ovih dana približila kraju. U ponedjeljak smo možda posljednji puta gledali Andyja Murrayja.

"On mi je uvijek bio najveći idol. Imao je nevjerojatnu karijeru i žalosti da se ne može oprostiti kako bi on htio. Frustrirajuće je kada se osjećaš nemoćno da nešto napraviš, da ti se tako vraća nakon toliko godina. I ja sam pustila suzu gledajući onu konferenciju, diruno je sve nas i nadam se barem da će se oprostiti na Wimbledonu."

Od Ane smo se i mi morali oprostiti jer trener i sparing-partner čekali su u redu, a dok se ona pripremala, zanimalo nas je što na sve kaže trener.

"Evo, treniramo od 15. studenog, malo nas neke sitne ozljede muče, ali, sve u svemu, Ana je skoro spremna za turnir. Još dva tjedna i bit će na 100 posto."

Malo kasnije i na usponu ka vrhu?

"Potreban je period da se vrati među 100 kroz manje turnire, ali s obzirom na njenu kvalitetu, neće joj trebati puno. Zatim napadamo Top 20 gdje je bila prije ozljede, potom Top 10, a onda je plan uzeti Grand Slam."

Ništa više nismo morali ni htjeli čuti. 

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo