istražili smo / Svi ga obožavaju i često ga koriste: Znate li kako je nastao nadimak reprezentacije 'Vatreni'?

Image
Foto: Youtube

Od početka Svjetskog prvenstva ime Vatreni iskače, kako bi se ono reklo, iz paštete. Ulaskom u četvrtfinale to će se ime izgovarati još češće i glasnije

3.7.2018.
22:38
Youtube
VOYO logo

Oni su Vatreni od sredine 90-ih i Europskog prvenstva u Engleskoj, kada je izraz Vatreni u nogometnoj euforiji ušetao u riječnik novinara, a ubrzo ga je zavoljela cijela nacija.

Ali Vatreni imaju vlasnika. Naziv je osmislio Samoborac, umirovljeni profesor hrvatskog jezika. Radio je u reklamnoj industriji pa ga je jedna pivovara angažirala da im osmisli slogan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da bi htjeli navijačko ime za nogmetnu vrstu i ja sam sjedio i razmišljao i čak sam imao na popisu kockasti, ali sam rekao - pa nisu ljudi kockasti tako da su ostali vatreni."

Prije nego što je pivovara potvrdila taj naziv, Josip ga je testirao u kafiću među navijačima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vatreni su dobili najviše pluseva."

Ali gospodinu Josipu nije se svidjelo što su se Vatreni počeli komercijalizirati. Zaštitio je ime u zavodu za intelektualno vlasništvo i tu počinje 20-godišnja pravosudna zavrzlama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No prije nekoliko godina Josip je sva prava prenio na HNS

"Dogovorili smo se Vatreni su moji, a to je ono što nitko ne zna Vatreni su moji, sad ih neka koristi svi kako tko hoće."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A koriste ga i obožavaju svi.

Najbolji hrvatski brand su crveno-bijeli dresovi i prepoznatljivi kvadratići, ali protiv Danske u njima nismo mogli igrati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zaista je šteta sto nemamo ništa što aludira na hrvatski kvadrat. To nas zaista čini prepoznatljivama u svijetu imamo jedan suvereni vizualni identitet", komentira Davor Bruketa, kretaivni direktor i suvlasnik reklamne agencije

Identitet i brand koji donose i zaradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Materijalno se nije obogatio tvorac imena Vatreni. Ostaju mu priznanja i tone sudskih papira te brojni "vatreni" novinski članci, video kazete, knjige i časopisi koje čuva.

"Jesam, ponosan sam jer je ime dobro. mora biti zvučno, mora biti kratko, pozitivno i afirmativno", kaže Josip Prudeus, profesor hrvatskog jezika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I taj naziv i nogometaše zavoljela je cijela nacija. Čeka ih okršaj s Zbornajom komandom. 

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo