Ruska antidopinška agencija (RUSADA) objavila je da je zbog dopinga suspendirala aktualnu olimpijsku pobjednicu na 3000 metara zapreke Juliju Zaripovu i svjetsku sedmobojsku prvakinju iz 2011. Tatjanu Černovu. Zaripova je kažnjena s dvije i pol godine zabrane nastupa zbog nepravilnih vrijednosti u njezinoj biološkoj putovnici.

S obzirom da joj je početak suspenzije pomaknut na 25. srpnja 2013. godine moći će se natjecati na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru sljedeće godine, ali tamo, po svemu sudeći, neće braniti naslov. Naime, RUSADA je objavila da joj se moraju obrisati svi rezultati iz dva sporna razdoblja, od 20. lipnja do 20. kolovoza 2011., te od 3. srpnja do 3. rujna 2012. godine. Ovo drugo razdoblje obuhvaća i OI u Londonu, što znači da bi Zaripova trebala ostati bez zlata koje bi naknadno moglo završiti u vlasništvu Tunižanke Habibe Ghribi.

Černova je suspendirana na dvije godine jer je naknadnom provjerom uzorka njezina urina sa Svjetskog prvenstva 2009. godine ustanovljena prisutnost anaboličkog steroida. Ona će zasad zadržati svjetsko zlato iz Daegua 2011. i olimpijsku broncu iz Londona jer na tim natjecanjima nije bila pozitivna na doping.