LIBERALIZIRANO TRŽIŠTE / Stiže li napokon pojeftinjenje obveznog auto osiguranja?

Od ulaska u Europsku uniju - osiguravatelji više ne moraju tražiti odobrenje cijena od Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga, čime je tržište liberalizirano. Ušlo je 21 strano osiguranje - a cijene obveznog auto osiguranja još uvijek ne padaju. To bi se uskoro moglo promijeniti.

29.9.2013.
18:45
VOYO logo

Stiže li napokon pojeftinjenje obveznog auto osiguranja? Ulaskom u EU Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga više ne daje odobrenje za cijene pa svaki osiguravatelj sada ima vlastite uvjete i premijski sustav. Jedna osiguravajuća kuća već je napravila iskorak ponudivši popust do 23 posto. Na prosječnu cijenu osiguranja od 1500, to je ušteda od 345 kuna.

"Ja pretpostavljam da će konkurencija isto reagirati. Što smo čuli do tada, oni nisu sretni, ali mislim da moraju reagirati", kaže GeorgEngl, predsjednik Uprave jedne osiguravajuće kuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

One su ipak za sada suzdržane. Jedni se pravdaju poslovnom tajnom, dok drugi tvrde da su spremni odgovoriti konkurenciji.

"Više je primjera gdje nakon liberalizacije nije dolazilo do pada premije, a u nekim slučajevima je čak dolazilo i do povećanja, ali nije isključeno da cijene mogu pasti", priopćili su iz Allianz Zagreb d.d.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjaci pak tvrde - cijene će sigurno padati.

"Osiguratelji će biti prisiljeni usklađivati svoje tarife s kretanjima na tržištu. Čekalo se samo tko će to prvi početi", smatra stručnjak za osiguranja MarijanĆurković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosječna cijena obveznog autoosiguranja u Hrvatskoj je 200 eura. Jeftinije osiguranje imaju Mađari, Poljaci, Slovaci, a skuplje Austrijanci. Pozitivna iskustva s deregulacijom ima Slovenija. Ulaskom u EU, u tu zemlju, samo u prvom valu, ušla su 582 osiguravatelja.

Prema podacima HANFA-e od 1. srpnja u Hrvatskoj je registrirano više od 20 novih stranih društava. Očito je da je pojeftinjenje osiguranja iza ugla, no koliko će ono biti, još je nepoznanica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike