KAKO BI TEK IGRALI DA VIDE / SP u nogometu za slijepe osobe

U Engleskoj je počelo Svjetsko nogometno prvenstvo za slijepe osobe na kojem sudjeluje devet reprezentacija.

19.8.2010.
15:22
VOYO logo

U engleskom gradu Herefordu počelo je Svjetsko nogometno prvenstvo za slijepe osobe. Na prvenstvu sudjeluju reprezentacije Engleske, Kine, Japana, Francuske, Južne Koreje, Kolumbije, Brazila, Grčke i aktualnih prvaka Argentine.

Budući je zvuk bitan aspekt ove igre, gledatelji moraju šutjeti tijekom igre kako bi se igrači mogli u potpunosti koncentrirati na igru. Još jedno vrlo važno pravilo je da ekipa koja kreće u napadu mora viknuti: "Voy!".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za svaku ekipu nastupa pet igrača, a igralište je omeđeno matinelama koja osigurava da lopta ostane u polju te igračima pomaže da zadrže orijentaciju. Vrlo važna je i uloga trenera koji cijelo vrijeme stoji iza gola i daje uputstva svojim igračima.  

Neki od sudionika nisu potpuno slijepe osobe već mogu razaznati nijanse svijetla. Kako bi se omogućila potpuno ravnopravnost, svi igrači na očima nose tkaninu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možda vam se čini da slijepe osobe igraju slab nogomet, ali u prilogu možete pogledati i uvjeriti se da bi mnogi od njih bez problema mogli igrati u 1. Hrvatskoj nogometnoj ligi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo