SVAKA ČAST DEČKI / Vatreni se bore za broncu, a dva Hrvata za cijenjena priznanja: Evo tko su konkurenti našim herojima

Image
Foto: Profimedia

Hrvatski reprezentativci kući bi se mogli vratiti s broncom, ali i dva velika priznanja

15.12.2022.
12:27
Profimedia
VOYO logo

Hrvatska nogometna reprezentacija nije uspjela ponoviti uspjeh od prije četiri godine u Rusiji. Nažalost, Argentina je bila uvjerljiva i slavila s 3:0 protiv Vatrenih te će Messi i društvo u finalu igrati protiv Francuza. Naši nogometaši će u subotu od 16 sati igrati za broncu protiv opasnog Maroka.

Image
JAKO SU BLISKI /

Suigrač iz Real Madrida i veliki prijatelj našeg Modrića odgovorio na pitanje do kada će Luka igrati za Vatrene

Image
JAKO SU BLISKI /

Suigrač iz Real Madrida i veliki prijatelj našeg Modrića odgovorio na pitanje do kada će Luka igrati za Vatrene

No, nije brončana medalja jedino za što će se boriti naši nogometaši. Vatreni su u borbi za velika, prestižna priznanja i nagrade u pojedinačnoj konkurenciji. Tako je naš Joško Gvardiol jedan od prvih favorita za osvajanje nagrade u kategoriji najboljeg mladog igrača, dok je Dominik Livaković u igri da bude proglašen najboljim vratarem turnira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

FIFA-ina nagrada za najboljeg mladog igrača počela se dodjeljivati 2006. godine, kada ju je osvojio Lukas Podolski, 2010. godine nagrada je išla u ruke još jednom Nijemcu, Thomasu Mulleru, 2014. godine osvojio ju je Paul Pogba, a u Rusiji je ta nagrada išla Kylianu Mbappéu.

Image
Foto: Profimedia

Veliko priznanje

Prema pisanjima Telegrapha i Sportskeede, najveći favoriti za ovu nagradu u Kataru su naš Joško i Argentinac Enzo Fernandez. Gvardiol je proveo svaku minutu na terenu u Kataru, a pritom je bio naš ponajbolji, a možda i najbolji pojedinac. Prema SofaScoreu, na SP-u ima prosječnu ocjenu 7,12, a pritom je minimalno griješio u dodavanjima. Ima čak 90% točnih dodavanja, 58% osvojenih duela i 5,5 otklonjenih opasnosti po susretu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fernandez nije proveo toliko minuta na terenu kao Joško, ali je također bio važan kotačić u njihovom putu do finala. Svakako mu ide u prilog činjenica da su u borbi za zlatnu medalju, ali ruku na srce, Gvardiol je bio puno bitniji faktor za Hrvate nego što je to bio Fernandez za Argentinu. Ne umanjujemo njegovu važnost, dapače, Gaučosi su proigrali kada je mladi veznjak Benfice počeo igrati u prvoj momčadi, ali nekako smo dojma da je Joško ipak imao bolje prvenstvo. Fernandezu pak ide u prilog činjenica da je Joško odigrao najlošiju utakmicu na prvenstvu upravo protiv Argentinaca…

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia

U kontekstu te nagrade spominju se još engleski reprezentativci Jude Bellingham i Bukayo Saka.

Nagradu za najboljeg vratara FIFA dodjeljuje od 1994. godine, a osvajali su ju velikani poput Michela Preud‘hommea, Fabiena Bartheza, Olivera Kahna, Gianluigija Buffona, Ikera Casillasa, Manuela Neuera i Thibauta Courtoisa. Ove godine su pak najveći favoriti Yassine Bono iz Maroka, Emiliano Martinez iz Argentine, Hugo Lloris iz Francuske te naš Dominik. Riječ je o vratarima svih četiri reprezentacija koje su došle do polufinala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naš Livi je primio šest pogodaka na prvenstvu, od toga tri protiv Argentine, ali mu ide u prilog što ima čak 24 obrane, daleko najviše od ostalih kandidata. Sjajan je bio i kada su utakmice išle na penale, pogotovo protiv Japana gdje je obranio čak tri jedanaesterca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo