SVE JE MOGUĆE / Ugledni stručnjak objasnio kako Hrvatska može do zlata: 'Za to trebaju ispuniti dva uvjeta, ali nedostaje im jedna stvar'

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Govori i kako su takvi rezultati nevjerojatni za zemlju koja ima manje od četiri milijuna stanovnika, odnosno dvostruko manje od Londona

12.12.2022.
9:28
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska u subotu od 20 sati igra polufinale Svjetskog prvenstva. Mnogi nisu vjerovali da ova Hrvatska može pobijediti favorizirani Brazil, ali je uspjela i sada je sljedeća prepreka također favorizirana Argentina.

"Teško je pronaći nekoga, osim možda onih u susjednim državama, tko osjeća išta osim iznimnog poštovanja prema Hrvatskoj kao nogometnoj naciji. Njihov debi na Svjetskom prvenstvu bio je tek 1998., a ipak su na tih sedam turnira tri puta stigli do polufinala", piše Michael Cox u kolumni za The Athletic.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govori i kako su takvi rezultati nevjerojatni za zemlju koja ima manje od četiri milijuna stanovnika, odnosno dvostruko manje od Londona.

Image
IMPRESIVNO I PREDIVNO /

Modrić uoči polufinala SP-a: 'Nevjerojatno je što radi naša reprezentacija, ali ja sam vjerovao da možemo nešto napraviti'

Image
IMPRESIVNO I PREDIVNO /

Modrić uoči polufinala SP-a: 'Nevjerojatno je što radi naša reprezentacija, ali ja sam vjerovao da možemo nešto napraviti'

'Je li Hrvatska zapravo dobra?'

"Rezultati Hrvatske su još izuzetniji kad se uzme u obzir da joj je uvijek bila namjera igrati pozitivan nogomet temeljen na posjedu lopte, s veznim redom baziranim na razigravačima, a ne na razaračima. Ipak, i dalje je opravdano postaviti pitanje koje bi se moglo činiti pretjerano oštrim, s obzirom na njihove rezultate na ovom i prethodnom Svjetskom prvenstvu, je li Hrvatska zapravo dobra?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je da je u posljednjih šest nokaut utakmica na svjetskim prvenstvima Hrvatska u 90 ili 120 minuta ostvarila jednu pobjedu, četiri remija i jedan poraz, ali i da je sva četiri neodlučena ishoda pretvorila u prolaz zahvaljujući jedanaestercima.

"Možda je razumnije pitanje je li Hrvatska danas bolja ili lošija od one koja je prije četiri godine izgubila finale od Francuske", nastavlja kolumnist.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Hrvatska može biti prvak ako...'

Analizirao je i hrvatsku reprezentaciju po pozicijama i nahvalio Livakovićeve obrane, ali istaknuo da je nervozan s loptom u nogama. Za Gvardiola kaže da je Hrvatskoj osigurao više brzine i sposobnosti igre s loptom, za Sosu da ofenzivno nudi znatno više nego nekada Strinić, a za Juranovića da je vjerojatno bio najbolji hrvatski igrač protiv Brazila. Kaže i da Modrić s 37 godina više ne može uvijek pretrčati istu količinu kilometara kao prije, ali ostaje utjecajan u smislu kontrole igre.

"Ono gdje je ova hrvatska momčad očito slabija je napad. Ivan Perišić ostaje prijetnja, ali Hrvatskoj nedostaje kvaliteta na dvije pozicije: u vrhu i na desnoj strani napada. Konkretno, na tim pozicijama nema brzinu što je gubitak kad imate vjerojatno tehnički najdarovitiji vezni red među momčadima koje su ostale u konkurenciji. Na devet pozicija Zlatko Dalić nema nepoznanica, ali baš i ne zna što bi s preostale dvije", piše komentator.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako Hrvatska može dominirati u posjedu lopte u svoje sljedeće dvije utakmice i nastavi biti čvrsta u obrani, mogla bi završiti jedno mjesto bolja nego prije četiri godine."

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo