'CRNE RUPE SU NEDOPUSTIVE' / Dalića je jedno pitanje posebno iživciralo, a o kanadskom izborniku je rekao: 'To sam samo dva puta doživio'

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Izbornik Zlatko Dalić najavio je susret Hrvatske i Belgije te se osvrnuo na pobjedu nad Kanadom

28.11.2022.
8:06
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska nogometna reprezentacija je nakon razočaravajuće predstave protiv Maroka odigrala sjajnu utakmicu protiv Kanade. Vatreni su se sastali s Kanadom u sklopu drugog kola skupine F te su na kraju slavili 4:1.

Image
PRAVE POSLASTICE /

Što danas gledati na Svjetskom prvenstvu: Srbi i Brazilci ponovno u akciji, težak ispit za Ronaldov Portugal

Image
PRAVE POSLASTICE /

Što danas gledati na Svjetskom prvenstvu: Srbi i Brazilci ponovno u akciji, težak ispit za Ronaldov Portugal

Susret je počeo katastrofalno za naše Vatrene. Nakon briljantne akcije Alphonso Davies je nadskočio Juranovića i pogodio za 1:0 već nakon 68 sekundi utakmice. Ubrzo je sjajno raspoloženi Andrej Kramarić zabio gol koji mu je poništen zbog zaleđa, da bi u 36. krasno zabio lijevom nogom nakon proigravanja Perišića. U 44. minuti je Marko Livaja prekrasno pogodio s vrha šesnaesterca za 2:1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogodak za 3:1 postigao je Kramarić svojim drugim pogotkom, ponovno lijevom nogom i ponovno nakon razigravanja Perišića. Krasno je izbacio svog protivnika i pogodio neobranjivo za 3:1. Konačnih 4:1 je postavio Lovro Majer, nakon što je Petković proigrao Oršića, a ovaj nesebično produžio za Majera koji nije imao težak zadatak.

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

'Samo respekt za Belgiju'

Vatreni u posljednjem kolu trebaju pobijediti ili remizirati s Belgijom kako bi izborili daljnji krug natjecanja. Izbornik Zlatko Dalić je izašao pred novinare i odmah se dotaknuo ključne utakmice protiv Belgije. Prokomentirao je pomalo razočaravajuće igre Belgijaca u dosadašnjem dijelu prvenstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja mislim da je Belgija veliki tim. Oni su reprezentacija koja je bila pet godina prva na FIFA-inim ljestvicama. Imaju sjajnog izbornika, možda im nije bio intenzitet na nivou, ali s time se mi nećemo zamarati. Odlučujuća je utakmica, ja ne bih pričao o njihovu intenzitetu, ne želim se uvući u to. Ako imaš De Bruynea i Lukakua u momčadi sigurno si sjajan".

Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

Belgijske novinare je zanimalo je li iznenađen njihovim dosadašnjim izdanjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iskreno, je, igra Belgije na SP-u me iznenadila. Protiv Kanade su loše krenuli, ali su pobijedili, što su odlike velikih momčadi. Protiv Maroka su bili dominantni, imali su nekoliko prigoda i kada su se otvorili su primili drugi pogodak. Sigurno nisu zadovoljni svojim predstavama i žele se iskazati protiv nas.

Meni je nezgodno komentirati situaciju u Belgiji. Ja ih cijenim i ekipu koja je bila 2018. Oni su stariji nego u Rusiji, istrošeniji, ali tako je i kod nas. Možda je mala razlika što je u Hrvatskoj došlo nekoliko mladih igrača koji nose novu energiju. Belgija ima predobru reprezentaciju koja može igrati na najvišem nivou. Ne bih previše pričao o tome kakvi su sada, a kakvi su bili 2018. godine. Veliki respekt prema Martinezu i reprezentaciji Belgije."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stres jede za doručak

Upitan je i je li susret s Kanadom bio njegov najstresniji moment na klupi Hrvatske pa se Dalić našalio.

"Pa sad kad bih nabrajao sve stresne momente, ne znam gdje bi mi bio kraj. Ali to je tako, ja s tim nemam problema. Igrali sa Saudijskom Arabijom ili bilo kime, meni je 'jesi ili nisi'. Ovo je samo mali korak, moramo sve potvrditi protiv Belgije. Ne zanosimo se, malo smo se veselili, ali se ne smijemo opustiti. Već smo krenuli s pripremama za Belgiju. Sjajna utakmica i jedan podatak; istrčali smo 122 kilometra što je fascinantno, Kanada je manje od nas pretrčala, a oni slove za trkačku ekipu. Mi smo ih nadtrčali, nadigrali… Dugo nismo bili ovako dobri u svim segmentima igre".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Novinare je zanimalo kako je s Kramarićem riješio problem njegove pozicije, što je pomalo iživciralo izbornika.

"Tu dramu nam pravite vi mediji. Imate li neka bolja pitanja? Andrej, kako si igrao, što si igra, kako si dao gol, a ne je li ti se sviđa pozicija. Mi smo to riješili prije dvije godine, Andrej je sve shvatio i šuti i radi. To ste vi započeli. Nije važno je li igra metar lijevo ili metar desno. Ovo je reprezentacija, a ne Hoffenheim. Opet su ga pitali je li to tvoja pozicija!", a potom je komentirao razliku u našem veznom redu sada i prije četiri godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovaj vezni red je nekoliko godina igrao zajedno. Sada je samo Kovačić umjesto Rakitića. Njega je teško nadomjestiti. Nama treba Kova kakav je jučer bio. Njegovo okomito osvajanje terena, kad krene s loptom možda je najbolji. On razdvoji protivnika vrlo lako, dok su se drugi mučili, on je jučer vladao utakmicom. Najvažnije nam je bilo da probijemo prvi blok, što smo i radili gdje nam se otvarala širina, i tu je Mateo bio neupitan. Tu su on i Krama bili najbolji iako su svi bili dobri."

Tko napada Belgiju?

Sve je zanimalo ima li izbornik, napokon, spremnih prvih 11.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vidjet ćemo kakva je situacija s igračima danas na treningu. Svatko tko je ušao je opravdao svoju ulogu. Bio je plan da ćemo početi s Livajom, ali smo znali da će maksimalno igrati sat vremena zbog ozljede. Nismo znali hoće li ući Petković ili Budimir. Petković je kvalitetniji u čuvanju lopte, dok Budimir donosi agresivnost. Ostali su bili agresivni pa smo se odlučili za Petkovića da sve primiri. Veseli me činjenica da imamo dečke na klupi koji mogu uvijek ući i nastaviti u svojem ritmu."

Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

Osvrnuo se na Gvardiola koji još uvijek nosi zaštitnu masku. Sve je zanimalo hoće li je uskoro skinuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gvardiol ne smije skidati masku. Dobio je udarac neki dan na treningu, bilo je nezgodno. On je stao na nekoliko sekundi, obrisao krv i nastavio. Njemu ništa ne smeta"…

Otkrio je i što može bolje protiv Belgije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi moramo zaboraviti Kanadu. Ako ne potvrdimo protiv Belgije, nismo ništa napravili. To je presudna utakmica, bitno je da se odmorimo do Belgije, jučer smo se istrčali. Moramo ponoviti isti pristup i istu energiju. Imamo tu rezervi, imamo na bočnim pozicijama još više centaršuta, moramo biti još opasniji kad napadamo okomito. Vezni red nam mora biti na dobrom nivou. U defenzivnom dijelu ne smijemo raditi male greške, neće biti brzo kao Kanada ili Maroko, ali će imati napad u kontinuitetu. Mi ćemo stajati u bloku i otvarati se. Ne smijemo se dopustiti crne rupe u igri, kao jučer prvih desetak minuta. Moramo biti koncentrirani jer nas oni mogu kazniti", a potom se osvrnuo na ostale reprezentacije na prvenstvu.

Brazil ga je očarao

"Pratimo sve utakmice, ono što je prvi dojam je da je Brazil zaista sjajan, moćan, pun dobrih igrača… Španjolska i dalje igra na svoj način, ali Nijemci su odgovorili agresijom. Francuzima fali nekoliko igrača, ali koliko god im fali oni imaju još bolju momčad. Nizozemska me malo razočarala do sada. Bit će neizvjesno, dobre su utakmice, samo što je problem vrijeme i ti rani termini".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

Komentirao je i Livajine uspjehe u reprezentaciji.

"Livaja je imao problem jer je došao s ozljedom pa ga nije bilo šest, sedam dana. Nije bio najspremniji. On je igrama u Hajdukom pokazao da ima kvalitetu, da može zabiti iz svake situacije. Neupitna je njegova kvaliteta, on nam može puno pomoći. Zabio je važan gol u Austriji i sada. Mi i u Petkoviću imamo napadača kojeg ja još uvijek čekam, on može još bolje. Budimir nam može dati drugačiji pristup".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se i na veliko iznenađenje naših navijača uoči susreta s Kanadom.

"Vi znate kolika je sinergija nas i navijača. Nakon prve utakmice smo se osjećali kao da nas nema, što je razumljivo. Daleko je i skupo, ali jučer su osjetili da nam je potrebna njihova pomoć i ja sam njima zahvalio na tome. Ti ljudi ne štede ni vrijeme ni novac ni zdravlje dok prate Hrvatsku. Drago mi je zbog njih, pogotovo Hrvata iz Kanade jer bi s porazom bilo teže vratiti se kući".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
Image
Foto: Goran Stanzl/Pixsell

Za kraj su ga novinari pitali - Španjolska ili Njemačka, pa je izbornik hladno ispalio: "Japan!".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo