U JUGOSLAVIJI JE IMAO PROBLEMA ZBOG VJERE, A OTKRIO JE I ZAŠTO NIJE HTIO BITI PRVI STRANAC U NBA LIGI: / 'Na sve sam ponude odgovarao na isti način'

Image
Foto: Screenshot/Twitter

Jedan od najvećih misterija bio je prelazak Ćosića na momronsku vjeru dok je živio u američkoj saveznoj državi Utah.

25.5.2020.
11:55
Screenshot/Twitter
VOYO logo

Na današnji dan prije 25 godina je od posljedica zloćudne bolesti, u 47. godini preminuo velikan hrvatske košarke Krešimir Ćosić. Rođen u Zagrebu, neraskidivo je vezan uz uspjehe zadarske košarke, kasnije i Cibone, neizostavni član reprezentacije koja je 70-ih godina bila najbolja na svijetu, a 1980. postala olimpijski pobjednik u Moskvi.

Krešimir Ćosić karijeru je počeo 1964. godine u Zadru, gdje je s istoimenom momčadi pet puta osvajao nacionalno prvenstvo. Nakon osvajanja srebrne medalje na Olimpijskim igrama u Ciudad de Mexicu, Ćosić odlazi studirati na američko sveučilište Brigham Young u Provu. Ondje je s momčadi BYU dvaput osvojio naslov prvaka u Western Athletic Conference (WAC) sveučilišne košarkaške lige, srušio rekorde sveučilišta u broju koševa i skokova te je izabran u nacionalnu All Star momčad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odbio NBA ponude

Odbivši ponude profesionalnih NBA momčadi LA Lakersa i Carolina Cougarsa Ćosić se, nakon petogodišnjeg boravka u Sjedinjenim Državama, 1973. godine vraća u Zadar. Nakon tri sezone odlazi u ljubljansku Brest Olimpiju, a zatim u talijanski Virtus iz Bologne, s kojim dva puta osvaja talijansko prvenstvo.

Nakon Bologne, Ćosić se 1980. godine vraća u Hrvatsku, u zagrebačku Cibonu s kojom je osvojio Kup pobjednika kupova 1982. Godinu dana kasnije prestaje s aktivnim igranjem košarke. Nakon toga, bio je izbornik reprezentacije koja je osvojila brončane medalje na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj 1986. godine i Europskom prvenstvu 1987. u Grčkoj, promovirajući u sastavu mlade igrače, poput Tonija Kukoča i Dina Rađe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije godinu dana objavljena je autobiografija u kojoj je sam Ćosić objasnio zbog čega je odbio igrati u NBA ligi. Ćosića je, naime, "draftirao" Portland, ali on nije htio da novac određuje gdje će igrati košarku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da sam to prihvatio, postao bih prvi stranac koji nastupa u NBA ligi, no budući da me profesionalna košarka nije zanimala odlučio sam ostati na fakultetu i završiti studij. Zamisli, potpišem ugovor, kupim ranč, oženim se, zaradim novac, dobijem djecu Johna i Juliettu... a ako ću po mormonskom, onda bih ih imao sedam do trinaest... pa onda moram kupiti još veću kuću i preseliti se na vrh neke planine. Na sve ponude profesionalaca odgovarao sam na isti način - sve sam odbio. Nisam mogao prihvatiti da isključivo novac upravlja mojim životom i bićem. Nisam se htio podrediti košarci i da samo budem košarkaš. Bilo mi je jasno da je život mnogo širi, a da je čar igra u pravom, a ne kupljenom natjecanju. Tako sam rano odlučio da mi novac i slava ne smiju značiti ništa. Igram, živim i u tome ću uspjeti", napisao je Ćosić u svojoj biografiji.

Jedan od najvećih misterija bio je prelazak Ćosića na momronsku vjeru dok je živio u američkoj saveznoj državi Utah. Ćosić zbog toga nije najbolje prihvaćen u Jugoslaviji, gdje javno isticanje religioznosti nije bilo poželjno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mormoni su dosljedni u samosvladavanju, a žive u čvrstim, homogenim obiteljima s mnogo djece. Odbijanje droge, alkohola, cigareta, kave pa čak i čaja, kao i visoki stupanj higijene i smisao za organizaciju društvenog, proizvodnog, prosvjetnog i sportskog života učinio ih je otpornima na mnoga zla društva. Smirenost koja je zračila s njihovih lica i discipliniranost na koju sam nailazio na svakom koraku pokrenuli su u meni, dotad sklonom svojeglavosti i pomalo anarhičnom avanturizmu, pa i drskoj prkosnosti i silovitosti, niz pitanja", napisao je Ćosić.

Image
AMERIKANCI SNIMILI DOKUMENTARAC O DRAŽENOVOJ MOMČADI, ALI NJEGA SU 'ZABORAVILI': /

Hrvatski Amadeus uopće se ne pojavljuje u najavi

Image
AMERIKANCI SNIMILI DOKUMENTARAC O DRAŽENOVOJ MOMČADI, ALI NJEGA SU 'ZABORAVILI': /

Hrvatski Amadeus uopće se ne pojavljuje u najavi

Osvojio 14 odličja s velikih natjecanja

Ćosić je kao igrač osvojio 14 odličja sa svjetskih i europskih prvenstava te Olimpijskih igara, što uključuje dva zlatna odličja sa SP-a, tri s EP-a i olimpijsko zlato s Igara u Moskvi 1980. Sedam godina zaredom je biran u prvu petorku Europe, dugo godina sloveći kao najbolji europski igrač na poziciji centra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi je Hrvat uvršten u Kuću slavnih u Springfieldu, 1996. godine. Nakon njega, tu čast dobili su Dražen Petrović i Mirko Novosel te Dino Rađa koji je ušao 2018. godine.

U Hrvatskoj se nacionalno kup-natjecanje zove Kup Krešimira Ćosića, dok je Trg sportova u Zagreb preimenovan u trg Krešimira Ćosića. Njegovo ime nosi i zadarska dvorana na Višnjiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo