IZAZOV PIKES PEAKA / Sébastien Loeb spreman za pobjedu

Image
Foto: citroën

Nakon trodnevnih probnih vožnji u Coloradu, Sébastien Loeb i Peugeot 208 T16 Pikes Peak spremni su za suočavanje s jednim od najvećih izazova u auto-moto sportu.

23.6.2013.
9:00
citroën
VOYO logo

Deveterostruki svjetski prvak i zvijer od automobila prvi su put imali priliku u cijelosti odvoziti poznatu brdsku utrku Pikes Peak, sve do vrhunca na vrtoglavih 4300 metara nadmorske visine.

Peugeot Sport iskoristio je probne vožnje za prilagođavanje automobila jedinstvenim zahtjevima staze Pikes Peak. Tim i vozač sada su spremni za suočavanje s golemim izazovom za dva tjedna. Spremni su, koliko je to moguće, za jednu od najvećih avantura u auto-moto sportu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: citroën
Image
Foto: citroën

"Odradili smo dvije probne vožnje i osjećam da je automobil spreman”, rekao je Loeb. “No veliko je pitanje zašto su naši ozbiljni suparnici preskočili dva testiranja koja su dosad održana. Uvjeren sam da smo učinili sve što smo trebali, no nikad se ne zna što ostali skrivaju u rukavu", dodao je.

Testiranja su ograničena na samo tri sata nakon izlaska sunca kako bi planina bila otvorena za javnost tijekom dana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: citroën
Image
Foto: citroën

Peugeot 208 T16 Pikes Peak pojuri do 240 km/h zahvaljujući motoru od 875 KS, gdje je odnos snage i težine jedna konjska snaga po jednom kilogramu vozila. 

"Nikad nećete reći da je lako voziti automobil poput ovoga i zbog toga je tako uzbudljiv", rekao je Loeb nakon testiranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na kraju smo otkrili neke zaista korisne stvari. Nisam još imao priliku prijeći cijelu stazu do vrha planine, već samo neke dijelove, pa smo u petak napravili dobar posao i osjetili što nas čeka kad se staza prelazi od podnožja planine do vrha. Imali smo na raspolaganju četiri vrste guma, koje smo testirali, i odabrali smo one koje će, prema našem mišljenju, najbolje odgovarati uvjetima na stazi", dodao je.

Image
Foto: citroën
Image
Foto: citroën

Važne stavke na testiranju bile su ovjes i odbojnici. Tim Peugeot Sport isprobao je različite postavke ovjesa, kako bi pronašao najbolji kompromis za sve vrste podloga staze duge 20 kilometara sa 156 vratolomnih zavoja. U podnožju, podloga je brza, ali pri završetku, posljednja dva kilometra, je neravna i vijugava. Automobil i vozač moraju se na svakom dijelu staze zaista truditi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Službeni tjedan i natjecanja počinju 24. lipnja, dok se "Utrka do oblaka" održava u  nedjelju, 30. lipnja. 

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo