BUDITE UZ NAŠE CURE / Drama u Stožicama: Kraljice šoka opravdale nadimak i za dlaku izbjegle poraz nakon velikog vodstva

Image

Utakmicu u tekstualnom prijenosu pratite na našem portalu, a naše cure možete gledati i ispred malih ekrana uz program RTL 2 ili uz platformu RTL Play

8.11.2022.
9:34
VOYO logo

Hrvatske rukometašice su izborile nastup u drugom krugu Europskog prvenstva odigravši u ljubljanskoj Areni Stožice protiv Švicarske 26-26 (14-12) u utakmici posljednjeg, 3. kola u skupini A. Ne pobijedi li Mađarska Norvešku u dvoboju koji je na rasporedu od 20.30 sati, Hrvatska će u drugi krug prenijeti dva boda. Tena Japundža je postigla šest pogodaka, Katarina Pavlović je pet puta pogodila mrežu, uz stopostotnu realizaciju, a četiri gola djelo su Stele Posavec. Ivana Kapitanović je imala šest, a Tea Pijević pet obrana.

Velika borba od početka

Hrvatske rukometašice su u dvoboj protiv Švicarki krenule rezerviranije nego što je to bilo dva dana prije protiv Mađarske. Obrana je bila poroznija, što su švicarske rukometašice koristile u prvih desetak minuta i realizirale gotovo sve napade. No, hrvatski napadi su bili efikasni pa su Kristina Prkačin i Tena Japundža sa po dva pogotka držale priključak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad im se u ulozi realizatorice priključila i Stela Posavec, a bolja obrana omogućila Tei Pijević da počne zaustavljati šuteve Švicarki, hrvatske rukometašice su u 14. minuti prvi put došle do dva pogotka prednosti (7-5). Švicarska je u tom razdoblju više od šest minuta ostala bez realizacije. Veću prednost u prvom poluvremenu izabranice Nenada Šoštarića nisu uspjele ostvariti. Kad bi se za to i ukazala prilika, Hrvatsku su "presjekla" isključenja Ane Debelić i Kristine Prkačin, što je omogućilo švicarskoj reprezentaciji da zadrži priključak.

U 22. minuti Emmenegger je s desnog krila drugim od svoja tri pogotka izjednačila na 10-10, da bi golovima Paule Posavec i Katarine Pavlović iz sedmerca Hrvatice ponovno otišle na +2 (12-10). Švicarke su odgovorile s dva pogotka u niz za 12-12, ali su Katarina Ježić i Tena Japundža donijele "kraljicama šoka" zalihu od dva pogotka (14-12) za drugih 30 minuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobro otvaranje drugog poluvremena

Nakon pogotka Katarine Ježić u 32. minuti Hrvatska je prvi put došla do tri pogotka prednosti. U igri "gol za gol" hrvatske rukometašice su držale +3 do 36. minute, a onda je Sara Šenvald iz kontranapada, nakon sjajno bačene lopte vratarice Ivane Kapitanović, donijela Hrvatskoj četiri gola viška (18-14). Švicarski izbornik Martin Albertsen bio je prisiljen zatražiti minutu odmora koja je donijela rezultat, jer su njegove izabranice zaredale s dva gola i imale napad za smanjenje na samo pogodak zaostatka.

No, Hrvatska se obranila te golima Stele Posavec i Tene Japundže ponovno došla do +4 (20-16). Šteta je što Japundža na 21-17 nije uspjela odvesti "kraljice šoka" prvi put na pet golova prednosti, jer je švicarski izbornik nakon toga odlučio napadati "7 na 6", ostavljajući nebranjena vrata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dramatična završnica

Takvom igrom Švicarke su prvo u 50. minuti smanjile zaostatak na dva pogotka (22-20), u 54. minuti prvi put izjednačile (23-23) nakon 12-12 u prvom poluvremenu, a u 55. minuti i povele (24-23). Hrvatsku obranu su s krila "bušile" sjajna Mia Emmenegger i Riner, a izvana Daphne Gautschi, dok je Manuela Bruetsch skinula dva "zicera".

Dora Krsnik je pogodila za 24-24, ali i neoprezno zaradila isključenje iz kojeg su Švicarke s dva pogotka došle do 26-24 na manje od dvije minute prije kraja. U konfuznoj završnici Hrvatska je ipak uspjela izbjeći poraz golovima Andree Šimare i Katarine Pavlović, koja je uz puno sreće postigla pogodak za 26-26 dvije sekunde prije kraja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon nepotpunog trećeg kola Hrvatska je s tri boda na drugom mjestu. Vodeća Norveška ima četiri boda i utakmicu manje, Mađarska je treća sa dva boda, a Švicarska je zadnja s jednim bodom, prvim koji su Švicarke osvojile na velikim natjecanjima.

UŽIVO

HRVATSKA - ŠVICARSKA 26:26

60' KRAAAAAJ. Kakva drama u Stožicama. Hrvatska je prokockala sve u posljednjim minutama. Švicarska je imala prednost od dva razlike pred kraj utakmice, a Katarina Pavlović golom u posljednjim minutama zabija za izjednačenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

57' Kakva drama na terenu. Krsnik je zabila za izjednačenje i zatim dobila isključenje. Švicarska je brzo otišla na dva pogotka prednosti

55' Sve su prokockale naše rukometašice. Švicarska vodi pet minuta prije kraja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

52' Dora Krsnik preuzima odgvornost i zabija jako važan pogodak. Hrvatska vodi 23:20.

50' Ulazimo u posljednjih deset minuta utakmice. Hrvatska vodi rezultatom 22:19

Tekst se nastavlja ispod oglasa

42' Ježić je bacila prema Šimari riskantnu loptu koja se odbila do Japundže. Naša najbolja igračica večeras realizira kontru i Hrvatska je ponovno na četiri razlike.

38' Kapitanović je bacila jednu riskantnu loptu prema Šnevald koja je uspjela uhvatiti loptu i zabiti za prednost od četiri razlike

Tekst se nastavlja ispod oglasa

36' Pavlović je ponovno sigurna iz sedmerca i održava prednost Hrvatske na tri razlike.

32' Švicarska je napravila probijanje u napadu, Kapitanović bacila loptu za Ježić koja sjajno realizira kontru i odvodi Hrvatsku na tri gola prednosti

Tekst se nastavlja ispod oglasa

31' Švicarska je imala prvi napad u drugom poluvremenu. Kapitanović je sjajno obranila zicer, a na drugoj strani je promašila Paula Posavec

30' Poluvrijeme u Stožicama

Tekst se nastavlja ispod oglasa

29' Kapitanović upsiuje svoju prvu obranu, a Japundža realizira šut s krila i Hrvatska na odmor odlazi s dva gola prednosti

29' Pavlović sjajno spušta loptu za Ježić koja zabija za ponovno vodstvo Hrvatske

Tekst se nastavlja ispod oglasa

25' Katarina Pavlović realizira sedmerac i vraća Hrvatskoj dva razlike.

22' Švicarska izjednačuje i rezultat je 10:10

Tekst se nastavlja ispod oglasa

17' PIJEEEEEVIĆ. Sjajno Tea brani kontru Švicarske za izjednačenje. Dora Krsnik na drugoj strani zabija i vraća Hrvatsku na dva razlike.

14' Stela Posavec pronalazi rupu u obrani i odvodi Hrvatsku na dva gola prednosti. Švicarke su pet minuta bez postignutog pogotka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

13' Razbranile su Švicarke Teu Pijević koja upisuje već treću obranu.

8' Tea Pijević sjajno zaustavlja zicer Švicarkama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

6' Prkačin je zaradila isključenje.

5' Prvo isključenje na utakmici. Švicarke su oštro startale na Doru Krsnik i Frey je zaradila dvije minute.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3' Švicarska vodi nakon dva neiskorištena napada naših igračica

1' Kristina Prkačin zabila je prvi gol na utakmici, no Kundig odmah uzvraća

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1' Počela je odlučujuća utakmica Hrvatske u grupnoj fazi natjecanja

Pred Hrvatskom je treće kolo skupine Europskog prvenstva u kojem će igrati protiv Švicarske večeras od 18 sati u Sloveniji. Naše rukometašice su otvorile ovo prvenstvo porazom protiv Norveške, no onda su slomile Mađarsku i sada sve imaju u svojim rukama pred početak drugog kruga. Švicarska je trenutno da začelju skupine uz uvodna dva poraza, a treba napomenuti kako su prvi put na nekom velikom natjecanju.

Image
BRAVO CURE /

Hrvatska nadigrala Mađarsku i uzela prve bodove: Blažević trpala, a Pijević branila nemoguće

Image
BRAVO CURE /

Hrvatska nadigrala Mađarsku i uzela prve bodove: Blažević trpala, a Pijević branila nemoguće

Imaju sve u svojim rukama

Ovo će biti jako bitna utakmica za naše cure budući da još uvijek nisu osigurale drugi krug unatoč pobjedi protiv Mađarske koja je porazom to osigurala iako Hrvatice i Mađarice imaju jednak broj bodova. Švicarska još uvijek ima teorijske šanse, u slučaju da pobjedi naše kraljice s iznimno velikom razlikom.

Skupinu prolaze tri od četiri najbolje reprezentacije iz svake od četiri grupe, a svaka momčad prenosi bodove osvojene u međusobnim utakmicama, dok najslabija završava natjecanje. Ukratko, Hrvatskoj treba bod ili dva kako bi osigurala drugi krug i prenijela dva boda iz utakmice protiv Mađarske.

Izbornik Nenad Šoštarić je ovako najavio ogled.

"U mojoj glavi je Mađarska precrtana već oko pomoći jer sam do tri ujutro vrtio snimku utakmice Norveška - Švicarska u kojoj je Švicarska igrala skoro cijelu utakmicu sedam na šest što nije bilo lako. Naravno, Norvežanke su kvalitetnija ekipa i to su iskoristile. Sjećanja na utakmicu s Mađarskom su lijepa, ali sustav natjecanja te tjera da ujutro jučer jednostavno više ne postoji. Tu je mala 17-godišnja Emmenegger na krilu, Altherr s 19 godina na desnom vanjskom, Bucher isto na srednjem vanjskom. Sve su to jako dobri proizvodi koji izlaze iz njihove tvornice", rekao je u uvodu.

Razlikuju se od ostalih reprezentacija.

"Stilski igraju brz rukomet, probavaju puno trčati, raditi brzi centar i brzo završavaju napad. Ako u tome ne uspiju, jako puno igraju na pivote i na krila. U obrani su specifični u odnosu na većinu jer u svakoj varijanti promjene akcije imaju odgovor u transformaciji zone. Igra se odvlačenje igrača, oni transformiraju zonu u 5-1, odnosno duboku 3-2-1. Utrčava li primjerice lijevo krilo, mala Emmenegger ide za njim i pretvara se opet u 5-1. Svaka akcija ima određenu priču i tu treba biti oprezan", osvrnuo se.

Njihov forte je igra sedam na šest

"Jučer su od prve minute igrale sedam na šest , a protiv Mađarske su igrale zadnjih 20 minuta, igrat će sigurno i s nama. Imaju to načina na koja to odrade, jedno je kako mi to zovemo petica da se pivot križa sa srednjim, kreće se sa strane gdje su oba pivota i onda se stane na 2-3-4-5 gdje se napada. Druga priča je da jedan od pivota izađe i igra dupli pas s vanjskim, a treća varijanta je lažna četvorka gdje utrčava lijevo krilo kao da će ići u križanje s desnim vanjskim, prima loptu od srednjeg, preda loptu i vraća se nazad. Nakon toga napadaju i pokušavaju stvoriti višak i s obje strane gurati na pivota", otkrio je.

Spoj mladosti i iskustva.

"Oni su opet kombinacija mladosti i iskustva. Njihov prvi golman Manuela Brütsch ima 38 godina, Kundig je na 30, Frey je isto vrlo blizu tome, ove ostale su mlade, imaju čak tri igračice stare 17 godina. U svoj toj njihovoj brzini normalne su greške i mi ih moramo iskoristiti. Norveška je primjerice napravila razliku već u prvom dijelu, a da je pritom i promašila 5-6 šuteva na prazan gol. Te greške treba iskorištavati i kažnjavati te ostvariti već u startu pristojnu prednost da bi kasnije sve bilo lakše", zaključio je izbornik.

Utakmicu u tekstualnom prijenosu pratite na našem portalu, a naše cure možete gledati i ispred malih ekrana uz program RTL 2 ili uz platformu RTL Play.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo