Među najboljima / Švedska je najuspješnija nacija u povijesti Eura, a evo kako na vječnoj listi stoji Hrvatska

Image

Slijedeće Europsko prvenstvo u rukometu se igra 2024. godine, a domaćin je Njemačka

31.1.2022.
9:31
VOYO logo

Spustio se zastor na još jedan rukometni Euro. Švedska je pogotkom u posljednjim trenucima porazila Španjolsku u finalu i okitila se svojim rekordnim petim naslovom prvaka Europe. Danci su u fantastičnoj utakmici pobijedili Francuze te došli do svoje četvrte bronce i čak sedme medalje ukupno na kontinentalnim smotrama. Hrvatska je završila svoj nastup u drugom krugu upisavši tri pobjede, tri poraza i remi te su Kauboji ovog puta završili na osmom mjestu u Europi.

Nakon što su odigrane sve utakmice na Euru vrijeme je da provjerimo kako izgleda vječna lista osvajača medalja na prvenstvima Europe. Nova zlatna generacija Švedske nastavila je tradiciju legendarnih Bengan Boysa koji su 90-ih tri puta uzastopce bili na tronu te su s petim naslovom odmakli konkurenciji. Prvi je ovo naslov za Šveđane nakon dvadeset godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon njih najviše zlata imaju Francuzi koji su tri puta osvajali titulu kontinentalnog prvaka, a iza njih su se smjestili Španjolci, Danci i Nijemci s po dva naslova. Titulu prvaka Europe još su osvojili samo Rusi i to davne 1996. godine pobjedom protiv Španjolske.

Hrvatska najuspješnija od onih bez titule

Španjolci su pak reprezentacija koja je najviše puta gubila finala. Furija je uz dva naslova u finalima poražena pet puta, a imaju i dvije bronce što ih čini nacijom s ukupno najvećim brojem medalja jer su ih uzeli čak devet. Najviše medalja ukupno, bez obzira na sjaj, nakon Španjolaca imaju Danci sa sedam te Hrvatska koja je sa šest medalja izjednačena sa Šveđanima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Najveći ikad /

Rukometne legende: Balić predstavio Bengan Boyse, najuspješniju momčad u povijesti Eura

Image
Najveći ikad /

Rukometne legende: Balić predstavio Bengan Boyse, najuspješniju momčad u povijesti Eura

Hrvatska je u proteklih 28 godina tri puta gubila u finalima. Danci su bili kobni 2008., Francuzi dvije godine kasnije, a posljednji poraz u finalu smo doživjeli od Španjolaca 2020. kad je Furija ubila san o osvajanju jedinog zlata koje nedostaje u trofejnim vitrinama naše reprezentacije. Brončane medalje smo osvajali, također, tri puta. Već na prvom Euru smo pobjedom protiv Danske došli do medalje, a onda to ponovili 2012. i 2016. Hrvatska je ostala najtrofejnija reprezentacija Starog kontinenta koja nikad nije osvojila europski naslov.

Image

Slijedeće Europsko prvenstvo u rukometu se igra 2024. godine, a domaćin je Njemačka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo