CRNO NA BIJELO / Proslavljeni rukometaš podvlači crtu za Net.hr nakon dvije uvodne utakmice novog izbornika Perkovca: 'Veseli mladost, ali moraju znati jednu bitnu stvar'

Image
Foto: Pixsell

Vedran Zrnić za Net.hr komentira hrvatsku rukometnu reprezentaciju

12.3.2023.
23:14
Pixsell
VOYO logo

Bilo je bolje nego u Eindhovenu, ali nismo uspjeli ostvariti pobjedu i Goran Perkovac, novi izbornik naših rukometaša, nakon prve dvije utakmice na klupi Hrvatske nije osjetio slast pobjede. U susretu četvrtog kola skupine 5 kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2024. godine, hrvatska rukometna reprezentacija je u nedjelju u Osijeku odigrala 25-25 protiv Nizozemske.

Bart Ravensbergen imao 15 obrana

Prije četiri dana na premijeri novoga hrvatskog izbornika naši rukometaši su izgubili sa 27-32, a u uzvratu u Osijeku odigrali su neriješeno. Naši su rukometaši imali zadnji napad, pucao je Domagoj Duvnjak, ali je najbolji igrač u nizozemskim redovima vratar Bart Ravensbergen upisao svoju 15. obranu. Za komentar viđenog u dvorani u Gradskom vrtu okrenuli smo broj Vedrana Zrnića, koji je pratio utakmicu na licu mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'NISMO IGRALI DOBRO' /

Perkovac: 'Srce mi je ogromno zbog ovih mladih momaka, ova mladost me oduševila, presretan sam'

Image
'NISMO IGRALI DOBRO' /

Perkovac: 'Srce mi je ogromno zbog ovih mladih momaka, ova mladost me oduševila, presretan sam'

"Inače se u sportu tako događa kad si kvalitetnija reprezentacija a mi to jesmo, pa ti se dogodi da prvu utakmicu odigraš tako loše a drugu svim silama želiš dobiti. Na kraju krajeva, najviše mi je žao što uz nekako dobro drugo poluvrijeme, prvo malo lošije, tražili smo se, ali nismo pobijedili. Da, žao mi je što na kraju Hrvatska nije pobijedila Nizozemsku jer se tu vidjelo dosta dobrih stvari, osobito u drugom dijelu. Izbornik Goran Perkovac je tražio idealnu postavu, čak je puno igrača izmjenio i u prvom i u drugom dijelu. Praktički su svi igrali osim Srne. Jedino je možda Josip Šarac bio dosta spor u napadu i mislim da bi tu uz Karpa Sirotića i Klaricu i Srnu, mislim da bi mogao pomoći u utakmici. Međutim, u prvom dijelu njihov golman Bart Ravensbergen je bio jako dobar a mi smo imali dvije obrane. U jednom trenutku, Bart Ravensbergen je imao 6. Bilo je tad 5 razlike za njih i onda nam se priključio Dominik Kuzmanović i on je vratio tu nadu uz malog Matea Maraša - njemu svaka čast. Zabio je do jednog trenutka 5 golova iz šest pokušaja. Prvi pokušaj je samo promašio. On nam je dao taj vjetar u leđa da se vratimo i igramo egal utakmicu do posljednje sekunde. Znači, drugo poluvrijeme smo igrali gol za gol", kazao nam je u uvodu Vedran Zrnić i nastavio:

"Tada smo svi u dvorani, svi gledatelji ispred malih ekrana, očekivali da će Hrvatska preokrenuti, da će se naša igra preokrenuti do te mjere da dobijemo ali nije. No, ono što mi je OK je da su utakmicu iznijeli mladi igrači koji trebaju nositi ovu reprezentaciju. Žao mi je što nismo dobili. Izbornik Goran Perkovac dobro je ubacio Duvnjaka da riješi utakmicu. Imao je zadnji šut. Nesreća je što nije ušlo i baš mi je žao što nismo dobili".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL
Image
Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL

'Mladi su bili dobri ali mora to generalno biti bolje'

Kad se podvuča crta nakon ove dvije utakmice, prvih utakmica Gorana Perkovca na klupi Hrvatske, kakav je vaš dojam?

"Morate znati da je izborniku jako teško - s malo treninga - nešto napraviti. Nizozemska, koliko god zvuči egzotično u svijetu rukometa, ona to nije sigurno 5 godina i to svatko tko prati rukome zna. Oni užasno dobro igraju u napadu. Imaju toliko dobro pogođene napade uz tog malog Steinsa koji stvarno hvata igrače u raskoraku. Jako su teški za braniti a uz to imali su raspoloženog vratara. Nije bilo našima lagano. Moj neki osobni dojam da smo išak nešto vidjeli od hrvatske rukometne reprezentacije, neke smo igrače dobili i idemo dalje. Ako budemo drugi u grupi imat ćemo težeg suparnika. Ta mladost koja je danas igrala mora znati jedno, a to je da se ovakve utakmice moraju dobiti. Mladi su bili dobri, međutim za nekakve dobre rezultate, a tome težimo, to mora biti puno bolje. Mladi moraju preuzimati rješenja i odgovornost u svoje ruke kao što su preuzimali neki mladi igrači danas. No, to nije dovoljno za svjetski vrh kojem mi težimo i mislimo da moramo biti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imamo li se pravo nadati tom pozitivnom - ispravnom kolosjeku nakon viđenog? Opet nismo dobili a govorimo da smo bolji, da imamo kvalitetniji roster....

"Imamo kvalitetniji roster ali nije još uigran. Nizozemci su uigrani i dirigent im je taj mali Steins, dosta godina igraju zajedno. Hrvatska rukometna reprezentacija još nije uigrana i mislim da ćemo se vratiti na naš kolosjek samo za to treba vremena. To se neće dogoditi sutra, na EP-u ali ako se ovi mladi naši lavovi tako budu borili uz starije, mislim da imamo svjetlu budućnost. Imamo Martinovića, Klaricu, Maraša, Srnu, Karpa Sirotića... Tu još nedostaje Luka Cindrić, tu je Igor Karačić, Dule je uvijek tu. Mali Nančinović je pokazao da je u obrani jako dobar i stabilan međutim protiv Steinsa nitko ne može igrati. Grahovac je malo loše igrao napad. ispale su mu jedno tri-četiri lopte. Krila su nam dobra tako da je to dobro sve."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U početku smo igrali u grču a onda smo eksplodirali i vratili se u igru. To je dobar znak, to je znak karaktera...

"Da, žao mi je zato da nismo dobili. Karpo Sirotić je odigrao isto dao i promijenio ritam u tom drugom dijelu. Igrali su svi sve, tu sad treba izbornik naći pravu postavu, pobjedničku, onu koja će nositi u pravom vremenu reprezentaciju do pobjeda."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Steins je fenomenalan'

Steins je zvijer od igrača - ubojica.

"Fenomenalan je. Ima takav osjećaj, kad ga gledaš uživo, takav osjećaj za prostor da hvata visoke igrače, divove, a on ima 170 cm i 20 kilograma valjda... Mislim, bori se protiv divova sa svojim gabaritima od 203 cm i 120 kg. I kad god ga se pokuša zaustaviti on se nekako izmigolji a kad ga uhvatiš, zaustaviš, ti si mi u vratu i dobiješ dvije minute. Jako je teško. I mali kuži igru. On čitavu reprezentaciju vodi, kad povuče kontru točne zna tko je ostao od igrača i točno raspodjeli polukontru. Makar ga mi nismo danas toliko loše branili kao u prvoj utakmici. Prilagodili smo se. Moram pohvaliti i Kuzmanovića koji je pametno branio, 4 -5 šuteva im je skinuo na račun kroz glavu. Oni su mislili da će popustiti jer dosta toga pada na gu***u no toliko je inteligentan da im je ostao gore i pametno uzeo jako važne šuteve. I taj zadnji pokušaj Duleta... Uf, već sam vam dosadan time ali to nije ušlo zbog sreće. Čestitam dečkima bez obzira što nije bilo najbolje i želim im svu sreću".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SKUPINA 5
HRVATSKA - Nizozemska 25-25 (14-15)
Grčka - Belgija 26-24 (13-12)

LJESTVICA:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  1. Grčka 4 3 0 1 109-109 6
  2. HRVATSKA 4 2 1 1 115-109 5
  3. Nizozemska 4 2 1 1 110-108 5
  4. Belgija 4 0 0 4 99-107 0
  5. kolo - 26. travnja
    Grčka - Hrvatska
    Belgija - Nizozemska
  6. kolo - 30. travnja:
    Hrvatska - Belgija
    Nizozemska - Grčka
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo