Sportsko-zabavna fešta / Priča o turniru Dugave kup: Najveća sportska fešta u Zagrebu zbog koje se odgađaju prvoligaške utakmice

Image

Prvi Dugave kup održao se 2017. godine. Niti organizatori, niti sudionici nisu mogli niti zamisliti do koje će razine ovaj događaj narasti.

1.6.2022.
13:37
VOYO logo

Rukometni entuzijasti iz gotovo cijele Hrvatske, ali i šire već u travnju znaju kada će iskoristiti dio svog godišnjeg odmora. Nije to zbog odlaska na more s obitelji ili imanja nekih obaveza. Godišnji se tako rano uzima zbog jednog turnira u najrukometnijem kvartu na svijetu.

Image
VELIKA REPORTAŽA /

FOTO/VIDEO Rukometni spektakl na tribinama i terenu: Lisabon pripremio nikad viđenu atmosferu

Image
VELIKA REPORTAŽA /

FOTO/VIDEO Rukometni spektakl na tribinama i terenu: Lisabon pripremio nikad viđenu atmosferu

Dugave kup turnir je koji je počeo isključivo kao rukometni turnir u jednom zagrebačkom kvartu. Od tog prvog izdanja više niša nije bilo isto. Turnir je rastao iz godine u godinu i prerastao turnir i postao jedan veliki sportski događaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Kvart Filipa Ivića i Lovre Jotića

"Ideja se rodila u proljeće 2017., a do nje je došlo od strane rukometnih entuzijasta kojih u Dugavama ima puno. Dugave su jedan od rijetkih, vjerojatno i jedini pravi rukometni kvart gdje se godinama vani na betonu ne igra nogomet, nego baš ovaj najljepši sport. Odlučili smo zato pokušati napraviti od toga priču, na igralištu na kojem smo svi odrasli, a i koje je odgojilo neke poznate igrače poput reprezentativaca Filipa Ivića i Lovre Jotića" rekao je za RTL.hr organizator Dugave kupa Hrvoje Grobelšek.

Nakon samo dvije godine održavanja ovog turnira, dogodio se možda i najzanmiljiviji događaj vezan za Dugave kup. Naime utakmica prve hrvatske rukometne lige između Rudara i Gorice pomaknuta je s subote na srijedu kako bi igrači mogli nastupiti na Dugave kupu. Tim događajem turnir je stekao kultni status u rukometnim krugovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


"Prve godine imali smo mala očekivanja koja su na kraju debelo premašena jer je turnir bio odlično posjećen, ali igrao se i solidan rukomet.
U drugom izdanju uspjeli smo posuditi ozbiljniju podlogu koju montiramo na betonsko igralište kako bi se spriječile ozljede, pa smo i turnir preselili na veće igralište pored. To je ujedno bio i prvi turnir u organizaciji Građanske udruge Dugave koja je i danas iza ove manifestacije, a čiji sam ponosni predsjednik." rekao je Grobelšek pa nastavio

"Na trećem izdanju 2019. dogodila se najveća promjena po pitanju kvalitete, prvi puta je nastupio jedan reprezentativac Kević, a i dosta prvoligaških imena. Tada su Rudar i Gorica pomaknuli zadnje kolo Premijer lige sa subote na srijedu jer se termin preklapao s Dugave kupom koji je kroz godine dobio kultni status."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od turnira do manifestacije

Turnir je prerastao u manifestaciju na svojem trećem izdanju. Dugave su dobile pravi zabavni sadržaj koji traje nekoliko dana. Program sportova i zabavnih aktivnosti se proširio, a svake godine nastupaju poznata imena.

"Zadržali smo sličnu razinu rukometne kvalitete i 2020. kada smo krenuli u ozbiljnija ulaganja po pitanju marketinga i zabavnog sadržaja – koncerata i slično. Odaziv je to popratio i tada smo shvatili da je ova rukometna priča spremna za nadogradnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Prvu veliku manifestaciju Dani Dugava napravili smo lani, rukometni turnir je odigran i peti put, ali su sada nastupile i seniorke, te dvije mlađe generacije U11 i U13. Osim toga, održali smo i prvi nogometni turnir na kojem je nastupilo čak 39 ekipa, turnir u beli igrala su 32 para, a turnir u šahu 24 igrača te desetak osnovnoškolaca. Posjeta na centralnom događaju zabavnog programa - koncertu Slavonskih Lola nas je ostavila bez teksta, kao i broj gledatelja sportskog dijela pa smo odlučili još proširiti manifestaciju na oba polja."

Rukometni dio turnira je i dalje centralno događanje u Dugavama. Svake godine pojavljuju se sve ozbiljniji igrači i razina rukometa raste iz godine u godinu. Tako se i neki igrači za Europsko prvenstvo pripremaju u Dugavama

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pripreme za Europsko u Dugavama

"Osim Kevića kojeg sam spomenuo lani je nastupio i srspki U20 reprezentativac Miloš Kos te bosanskohercegovački reprezentativac Milan Vukšić koji je nastupio na nedavno Europskom prvenstvu u siječnju. Bilo je tu mnoštvo prvoligaških imena iz klubova poput Rudara, Zameta, Dubrovnika, Gorice, Moslavine te čitav niz igrača iz drugog ranga hrvatskog rukometa. Od 'kvartovskog hakla' smo došli na razinu da praktički ne možete proći grupu ako nemate barem par 'profesionalaca' u ekipi."

Image

Dani Dugava u čijem se sklopu nalazi i Dugave kup ove godine traje gotovo deset dana. Biti će tu svega, od predstava za mlađe dobne kategorije do prave "starozagrebačke" fešte za one starije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstava za najmlađe, vol na ražnju za starije

"Od zabavnog dijela programa novosti su dječji dan 22.06. gdje će vrtićki uzrast imati priliku besplatno pogledati predstavu, sudjelovati u likovnim i sportskim radionicama te jahati na ponijima. Sada umjesto jednog imamo dva velika koncerta na kojima nastupaju Gazde 21.06. te Giuliano & Diktatori 25.06., a u subotu će sve biti začinjeno pečenim volom s ražnja, kao na starozagrebačkim feštama. To na kraju krajeva i je naša poanta – najveća sportska fešta u Zagrebu, ali i šire."

Image

Dugave kup su pravi primjer kada iz entuzijazma nastane nešto prekrasno. Od haklanja rukometa na kvartu preko organizacije tunrira pa sve do najveće sportsko zabavne manifestacije u Zagrebu. Osim sporta na vrhunskoj razini možete dobro pojesti, popiti i poslušati odličnu glazbu. Ekipe se već skupljaju, oraganiziraju se i treninzi, kalukliraju se grupe. Nogometaši i košarkaši neće biti u prvom planu. Neće biti niti Gazde ni Gulianno. Rukomet je ono za što se živi u Dugavama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo