iznenađenje prvenstva / Kako su Islanđani u nekoliko dana od otpisane reprezentacije postali konkurenti za polufinale

Image

Islanđani su prije utakmice s Danskom saznali da im nedostaje čak 8 igrača. Nije ih to puno omelo.

24.1.2022.
12:54
VOYO logo

Islanđani su protiv Francuske napravili jedan od najvećih pothvata na velikim natjecanjima i došli na prag polufinala Europskog prvenstva u rukometu. Protiv Hrvatske love ključne bodove za povijesni plasman. No, plasman u polufinale nije ono što je najzanimljivije u Islandskoj priči.

Naime nekoliko sati prije utakmice s Dancima saznali su da im pravo nastupa zbog korona virusa nema nekoliko najboljih igrača. Legendarni vratar Bjorving Gustavsson, kapetan Aron Palmarsson i ponajbolji strijelac Bjarki Elísson ostali su u hotelu i nisu mogli pomoći svojoj momčadi u lovu na polufinale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No na pravi skandinavski način, hladno i staloženo ušli su u utakmicu protiv Danske, te uz Hrvatsku bili najbliže iznenađenju protiv prvog favorita turnira. Ostali su kratki za tri gola razlike. Zatim je sljedila utakmica s Francuzima. Francuzi su također nekoliko sati prije te utakmice ostali bez nekoliko zaraženih igrača, no i dalje se očekivala apsolutna dominacija olimpijskih prvaka.

Islanđani nisu tako mislili. Odigrali su jednu od najboljih utakmica koju je jedna reprezentacija odigrala na ovom Europskom prvenstvu i apsolutno pregazili Francuze. Omar Ingi Magnusson i Viggo Kristjansson odigrali su maestralno i postigli svaki po devet golova, a sve je pratio sjajni mladi vratar Victor Hallgrimsson koji je skupio čak 15 obrana i bio na više od 45 posto obrana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brzi rukomet

Njihova igra je klasična skandinavska. Dobra obrana, i brza tranzicija. Sjajni Magnusson preuzeo je ulogu vođe mlađim dečkima. U napadu je zaista dominantan i ponekad izgleda kao da ga je nemoguće obraniti.

Uz jednog tako dominantnog napadača igraju vrlo timski i stvaraju situacije za pojedinca koji tu utakmicu iskače. Hrvatska će morati biti vrlo pametna u obrani te najbrže moguće raditi tranziciju iz napada u obranu kako se ne bi desili lagani golovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Island mora pobijediti sve utakmice do kraja, odnosno nas i Crnu Goru te navijati za Dansku u obračunu s Francuzima. Iako ne uspiju, a nadamo se će im Hrvatska malo odmoći na tom putu, napravili su zaista odličan rezultat.

Ovo prvenstvo vidjeli smo puno lijepih priča. Crna Gora i Nizozemska napravile su povijesne rezultate i zaista postali miljenici publike. No ipak, dogodio se taj Island. Bez najboljih igrača, podcijenjeni, zaboravljeni. Kao da im je odgovaralo to što nitko od njih ne očekuje ništa. Srušili su najbolje i Hrvatska im stoji na putu prema povijesnom rezultatu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo