HRVATSKA - ŠPANJOLSKA 20:22: / Nismo uspjeli! Španjolci su obranili naslov prvaka Europe, propustili smo veliku priliku

Image
Foto: PIXSELL

Hrvatska nije uspjela, Španjolci su imali više koncetracije i obranili naslov prvaka Europe. Utakmicu ste mogli gledati UŽIVO na RTL televiziji i RTLplayu te na tekstualno pratiti portalu Net.hr.

26.1.2020.
18:04
PIXSELL
VOYO logo

ON JE MORAO BITI S REPREZENTACIJOM NA EURU: Bi li s njim uzeli zlato? ‘Držim se svog mišljenja, pa makar bilo i posljedica’

Image
ON JE MORAO BITI S REPREZENTACIJOM NA EURU: /

Bi li s njim uzeli zlato? 'Držim se svog mišljenja, pa makar bilo i posljedica'

Image
ON JE MORAO BITI S REPREZENTACIJOM NA EURU: /

Bi li s njim uzeli zlato? 'Držim se svog mišljenja, pa makar bilo i posljedica'

HRVATSKA - ŠPANJOLSKA 20:22

Pred 20.000 gledatelja u Tele2 Areni sude Makedonci Načevski i Nikolov

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HRVATSKA: Šego (4 obrane), Ašanin; Musa, Horvat 2, Mandić 1, Stepančić 3, Duvnjak 5, Karačić 4, Matanović, Šipić, Brozović 1, Marić 3, Mamić 1, Šarac, Hrstić, Cindrić

ŠPANJOLSKA: Vargas (8 obrana), Coralles: Aguinagalde 2, Abello 5, Sole 1, Canellas 2, Dušebajev 2, Entrerrios 2, Maqueda 3, Fernandez 1, Sarmiento 2, Goni 1, Figueras 1, Morros, Arino, Guardiola

Tekst se nastavlja ispod oglasa


U nedjeljnom finalu europskog rukometnog prvenstva u Stockholmu hrvatska reprezentacija je izgubila od Španjolske sa 20:22 upisavši treći poraz u finalima europskih prvenstava. Nažalost, hrvatski rukometaši niti u svom trećem finalu na europskim prvenstvima nisu uspjeli osvojiti zlato, jedinu veliku medalju koja im nedostaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dva puta smo do ove utakmice igrali u finalima Eura

Do sada smo dva puta igrali u finalima, 2008. i 2010. ali smo oba puta poraženi. U Norveškoj smo izgubili od Danske, a dvije godine kasnije u Austriji od Francuske. Ovoga puta presudili su nam Španjolci koji su tako postali prvi koji su obranili europsko zlato nakon Šveđana koji jedini imaju tri krune u nizu (1998, 2000, 2002).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostaje utjeha kako su "Kauboji" osvojili šestu medalju na europskim prvenstvima, pri čemu treće srebro (2020, 2010, 2008) uz tri bronce (2016, 2012, 1994).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostali smo bez direktne vize za OI

Ostavši bez europska zlata, hrvatska reprezentacija je ostala i bez direktne vize za olimpijske igre u Tokiju pa će morati u kvalifikacije. Od 17. do 19. travnja, igrati se tri olimpijska kvalifikacijska turnira za koje su već određeni domaćini - Francuska, Norveška i Njemačka. Hrvatska je smještena na turnir s Francuskom i Portugalom i još jednom afričkom ekipom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U finalu smo gledali još jednu dramatičnu utakmica, no nažalost ovoga puta pobjeda je otišla na suparničku stranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slabi vratari Hrvatske u prvom poluvremenu

Hrvatska je odlično otvorila utakmicu, povela je 3:1, pa 8:6 i 9:7. U 19. minuti Kauboji su imali i tri gola viška (10:7), međutim u posljednjih 10 minuta upali smo u krizu i do kraja poluvremena zabili smo samo jedan pogodak, a primili pet za španjolskih 12:11 na poluvremenu. U prvom poluvremenu hrvatski vratari Marin Šego i Matej Ašanin imali su kombinirano svega dvije obrane, dok je njihov kolega na suparničkoj strani Gonzalo Perez de Vargas sakupio šest obrana.

U prvih pet minuta nastavka Španjolska je pobjegla na +4 (16:12), međutim, Hrvatska se uspjela vratiti. U 49. minuti je uspjela izjednačiti na 18:18, a šest minuta prije kraja i povesti 19:18. Španjolska je minutu i pol povela 21:20, a kada je Dušebajev zabio za 22:20 25 sekundi prije kraja bilo je gotovo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aleix Gomez Abello zabio pet golova, Gonzalo Perez de Vargas imao osam obrana

Španjolsku su do zlata predvodili Aleix Gomez Abello s pet i Jorge Paqueda s tri gola, dok je Gonzalo Perez de Vargas imao osam obrana i ponio je titulu najboljeg igrača finala. Kod Hrvatske najefikasniji su bili MVP prvenstva, naš hrabri kapetan Domagoj Duvnjak s pet i virtuoz s loptom Igor Karačić s četiri gola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U susretu za broncu Norveška je u subotu pobijedila Sloveniju sa 28-20 osvojivši svoju prvu medalju na europskim prvenstvima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iduće europsko prvenstvo igrat će se od 14. do 30. siječnja 2022. u Slovačkoj i Mađarskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


GOTOVA JE UTAKMICA. ŠPANJOLSKA JE OBRANILA NASLOV PRVAKA EUROPE!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

60' - Gotovo je, Španjolci su zabili za 20:22.

59' - Aguinagalde iznuđuje sedam metara. I zabijaju Španjolci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

55' - Ašanin je ušao za sedmerac, ali ništa od obrane.

53' - Lukaaaa topnik Stepančić zabija za prvo vodstvo u cdrugom dijelu; 19:18 za našu momčad. Idmeo sad...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

51' - Ostali smo bez lopte. Napad je za Španjolsku. I evo šanse, evo... Luka, Lukaaaaa, nije iskoristio čisti napad, nalet, ne vraćanje u obranu Španjolaca. Probijanje...

49'- Maaaarinooo! Maaaarić! Hrvatska je stigla do izjednačenja u Stockholmu deset minuta prije kraja. Iako je napad izgledao dug i pogubljen, jedan pametan pas vratio nas je u život i imamo šansu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

43' - Perez de Vargas je sad pokazao klasu i skinuo zicer Mandiću. Na nestvarnih je 62 %.

38' - Kakva bomba Duvnjaka, sad mi uzvraćamo s dva vezana gola: 14:16 za Španjolsku. Branimo se u obrani, imamo napad, imamo priliku. Ali, Mamić staje, čekamo dugi napad.

36' - I tri razlike za Španjolsku. Opet smo izgubili na 7-6 obranu. Canellas dodaje još jedan gol i Španjolska ima velikih četiri razlike Igramo loše sad... Time-out zove Lino Červar.

35' - Španjolci prvi put na dva razlike. Dobili smo gol na prazan naš gol. Iskusni su Španjolci. Stepančić pogađa vratnicu, Gomez prihvaća loptu i pogađa prazan gol za vodstvo od dva razlike. Izigrali su nas...

33' - Luka Stepančić zabio je gol za 12:12. Odličan šut s devet metara, visok skok nakon što mue lopta poskakivala u rukama. Ne, dvije minute za Horvata. Evo i gol iz sedmerca za Španjolsku. 12:13 za Španjolsku.

31' - Počelo je drugo poluvrijeme. Vargas ima 4 obrane, Šego i Ašanin kombinirano dvije. Napad imaju Španjolci. Brani Šego, odličan početak za Šegu u drugom poluvremenu. Bio je i odličan blok Stepančića, skokom je zatvorio lijevu stranu Šeginog gola i Marin je mogao biti fokusiran na desnu stranu. Tek druga obrana Šege na susretu, ali jako bitna. Hrvatska može do izjednačenja i prvoga gola u nastavku. Stepančić pada pod faulom, nastavlja se hrvatski napad i na kraju opet Makedonci sude faul, ali u napadu. Srećom, na drugoj strani su se spetljali Španjolci. Opet je naš napad.

Poluvrijeme u Stockholmu: Bili smo 11 minuta bez gola nakon sjajnog prvog dijela u prvom poluvremenu. Španjolci su dva puta gubili s tri razlike, ali smo nakon toga pali, jednostavno se ugasili, razbranio se i Vargas na golu Furije i Španjolci nažalost imaju prednost. Španjolska je preokrenula utakmicu ii prvi puta je na prvenstvu u vodstvu. No, sve nam je nadohvat ruke još. Imat ćemo priliku za ponovno vodstvo: "Vargas nam je obranio nekoliko teških šuteva. Moramo biti puno brži u napadu. Preuzeti inicijativu. Zabili smo nešto laganih golova iz tranzicije, ali to nije dovoljno", kazao je RTL-ovoj Ines Godi pomoćni trener Hrvoje Horvat.

30' - Presjekli smo, Mandić se sletio u kontru i zabio za 11:11. 11 minuta smo bili bez gola. Ali, Španjolci nam uzvraćaju i odlaze s minimalnom prednošću 11:12. De Vargas zaista sjajno izgleda na golu, a Hrvatska pogubljeno izgleda u napadu i to nije dobro. Zabili smo iz kontre, vratili se u egal, ali je na drugoj strani precizan Entrerrios s vanjske linije za miran odlazak Španjolske na odmor s plus jedan i morat ćemo u drugom dijelu zapeti da to vratimo. Brzi golovi, tranzicija, to nam nedostaje, to smo izgubili u drugom dijelu prvog poluvremena.

27' - Stala je ta lopta Hrvatske na crtu, slabo se krećemo u napadu. Ali evo Šege, evo nam obrane. Kontra Kauboja, lopta je kod Zlaje i prekršaj. Sedmerac i isključenje. Šego je tgo obranio nosom, nevjerojatno... Vargas skida Duvnjaku sedmerac za svoje petu obranu u utakmici.

Bez gola smo deset minuta sad. Ovo nije dobro. Opet brani Perez de Vargas.

23' - "To su iskusni igrači, nije ovo cipa capa. Probudite se!", kazao je na poluvremenu Lino Červar. Više od 6 minuta smo bez gola, Marko Mamić ulazi u igru. On je naše tajno oružje, još prije je Španjolcima zabio 9 golova.

21' - Imamo napad. Suci oduzimaju loptu Španjolcima. Maqueda je bio u naletu, ali nakon što nismo uspijeli povećati na +3, baš nam on zabija. To mu je drugi gol. Vraćaju se Španjolci: 10:9.

20' - Karačić je propustio priliku za povratak na plus tri. Napad je Španjolaca.

16' - Ašanin je prvotno obranio pokušaj, ali Aguinagalde je dobio loptu u ruke iz odbijanca kao ćorava koka, i mirno zabio, ni kriv, ni dužan.

15' - Imamo +2 (8:6). Mandić je odlično iznudio sedam metara, a Dule zabija svoj treći sedmerac na susretu.

13' - Kakva finta Igora Karačića, kakav gol... 7:6 za nas.

11' - Vječni Aguinagalde izjednačuje na 5:5.

9' - Sarmiento je zabio za 4:4. Horvat se vraća na poziciju desnog vanjskog, na svoju neprirodnu poziciju. Jer, on je krilo... Evo nam sedmerca, opet ga je iznudio Marino Marić i opet Dule kapetan uspijeva nadmudriti vratara Španjolske. 5:4 za nas.

8' - Marino Marić iznudio je sedam metara, a Domagoj Duvnjak je realizirao sedmerac u 4:3. Imamo vodstvo. Nakon što je Dušebajev pogriješio u napadu, imali smo kontru koju nismo iskoristili, prejako je bilo dodavanje prema Horvatu u kontri. Šteta...

7' - Fernandez je iskoristio nepažnju Stepančića i zabio za izjednačenje 3:3.

5' - Luka Stepančić, nakon što je Duvnjak umalo izgubio loptu kod dodavanja,, zabio je za 3:1 Hrvatske, a nakon toga Goni za 3:2.

4' - Nakon tri i pol minute Sole s krila zabija prvi gol Španjolske na susretu.

3' - Entrerrios promašuje, a Duvnjak iz naleta zabija za 2:0. Odličan početak.

1' - Počela je utakmica. Sretno Kauboji, bacite nas u trans. Idemo po to zlato. Imamo prvi napad, oni kreću s 5-1 obranom. Dušebajev je na tom prednjem to je prilika za Marića na crti. Karačić je dodao upravo Mariću za 1:0. Karačić je arhitekt napada, a Marić realizator.

16.26 - Grmi s tribina. Ovakvu podršku nema nitko. Ovo je strašno... Nitko nema što Hrvatska ima...

16.26 - Ustanite dame i gospodo, na redu je Lijepa naša.

16.26 - Prva se svira himna Španjolske.

16.24 - U Tele 2 Areni u Stockholmu je, prema RTL-u, i do 12 000 hrvatskih navijača. Iz zagrebačke zračne luke u nedjelju rano ujutro poletjeli su čarteri za Stockholm gdje će na tribinama Hrvati dominirati, a to pokazuju i trenuci prije utakmice u kojima se vide kockice koje dominiraju Arenom, a brojni Hrvati diljem svijeta u dresovima najdraže nam Hrvatske prate ovu spektakularnu utakmicu.

16.22 - Prisjetimo se još jednom idealne momčadi prvenstva u kojoj su i dva Hrvata, MVP kapetan Domagoj Duvnjak i najbolji srednji vanjski Igor Karačić.

16.21 - Evo nešto malo za nabrijavanje...

16.13 - Evo malo i komparacije Hrvatske i Španjolske uoči početka finala.

15.57 - "Hrvatska danas igra finale. Veliki je ovo dan za hrvatski sport. Dosta su naši navijači patili s nama ovih dana, ovo je sad vrijeme za slavlje. Veseli to što je Duvnjak izabran za najkorisnijeg igrača prvenstva. No, i on i Igor Karačić bi svoja priznanja dali za zlato", kazao je pomoćnik Line Červara, pomoćni trener Hrvoje Horvat u kratkom razgovoru s RTL-ovomInes Godom.

15:50 - Nikša Kaleb javio se uoči utakmice.

14:34 - Damir Kajba objavio je video iz svlačionice, a pisao je i mukotrpan put Kauboja do finala.

IZABRANA IDEALNA MOMČAD RUKOMETNOG PRVENSTVA: Karačić najbolji srednji vanjski, Duvnjak najbolji obrambeni igrač Eura!

12.05 EHF je objavio najbolju momčad Eura, a svoje mjesto u njoj imaju dva Kauboja! Domagoj Duvnjak je najkorisniji igrač prvenstva (MVP), a Igor Karačić najbolji srednji vanjski. Svaka čast, momci!

Galerija

11.00 Kauboji će u Stockholmu imati glasnu podršku, navijači od ranog jutra pristižu u zagrebačku zračnu luku.


Ova nedjelja je još jedan veliki dan za hrvatski sport. Rukometna reprezentacija u finalu je Europskog prvenstva i protiv Španjolske od 16.30 je očekuje teška borba za jedino zlato koje joj nedostaje. Već sat vremena kasnije počinje utakmica za treće mjesto na Europskom prvenstvu u vaterpolu u kojoj će Barakude protiv Crne Gore igrati utakmicu za treće mjesto.

Hrvatska rukometna reprezentacija nedjelju igra finale Eura u Stockholmu protiv Španjolske. Bit će to osmo finale Hrvatske na velikim natjecanjima. Dvaput je Hrvatska bila u finalu Olimpijskih igara i oba puta je otišla do kraja. Tri puta su hrvatski rukometaši igrali finale Svjetskih prvenstva, a zlato su osvojili samo iz prvoga 2003. godine u Portugalu. Ovo je treće finale na europskim prvenstvima. Jednom je kobna bila Danska 2008. godine u Lillehameru 20-24, drugi put Francuska u Beču 2010. godine, 21-25, a sada se hrvatski rukometaši nadaju da će biti ‘treća sreća’

Povijesna prilika

“Naravno da smo svjesni da smo ispisali povijest. Svjesni smo tog trenutka. Svjesni smo da imamo veliku priliku za ispisati povijest hrvatskog rukometa“, rekao je dan prije finala Ilija Brozović za RTL.

“Sigurno da smo svi uzbuđeni. Ne mislim da je na nekom već toliki pritisak. Moramo ući mirno u tu utakmicu jer samo tako se može pobijediti“, dodao je. Hrvatske ja izborila finala nakon velike drame protiv Norveške i četiri produžetka.

Španjolskoj će ovo biti treće finale europskih prvenstva zaredom nakon turnira u Poljskoj 2016. i Hrvatskoj 2018. godine. Prije četiri godine izgubila je od Njemačke sa 17-24, a prije dvije godine pobijedila je Švedsku 29-23 i aktualni je prvak.

Hrvatska muška vaterpolska reprezentacija u nedjelju će u Budimpešti od 17.30 sati igrati za brončanu medalju protiv Crne Gore. Nakon što je u prvom polufinalu Hrvatska izgubila od Španjolske sa 8-9 (1-0, 3-4, 2-2, 2-3), u drugom je polufinalu Crna Gora izgubila od domaćina Mađarske sa 8-10 (2-1, 1-3, 2-4, 3-2).

Gdje gledati

Finalni susret između Hrvatske i Španjolske na rasporedu je u nedjelju u 16.30 sati uz prijenos na RTL televiziji, a u 15.30 pratite emisiju Vrijeme je za rukomet u kojoj će Marko Vargek utakmicu pratiti s legendarnim rukometašima Petrom Metličićem i Dragom Vukovićem.

Utakmica za treće mjesto na vaterpolskom Euru između Hrvatske i Crne Gore počinje u 17.30, a prijenos je na HRT2.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo