SVI PRIČAJU O NJIMA / Kako su Farski Otoci s 50 tisuća stanovnika postali sportska senzacija? Danci im drže predavanja, a noću ne zaključavaju kuću

Image
Foto: Profimedia

Nije samo njihov rukomet iznjedrio veliku senzaciju. Naime, nogometni klub Klaaskvik ovog je ljeta prvi put u povijesti kao neki klub s Farskih Otoka odigrao grupnu fazu Konferencijske lige

14.1.2024.
9:39
Profimedia
VOYO logo

Farski Otoci napravili su jednu od najvećih senzacija u povijesti europskih prvenstava remiziravši s Norveškom 26-26 u utakmici drugog kola Europskog prvenstva skupine D. U igri za drugi krug ostali su nevjerojatnom završnicom gdje su u posljednjih 100 sekundi nadoknadili tri gola zaostatka.

Image
ANKETA NET.HR-a /

Jeste li možda nakon hrvatske rapsodije promijenili mišljenje: Koliko daleko rukometaši mogu na Euru?

Image
ANKETA NET.HR-a /

Jeste li možda nakon hrvatske rapsodije promijenili mišljenje: Koliko daleko rukometaši mogu na Euru?

Norvežanima nije pomogla ni činjenica što su 11 sekundi prije kraja krenuli u posljednji napad. No, izgubili su loptu pa skrivili sedmerac koji je potom realizirao Elias Ellefsen á Skipagøtu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga moglo je početi veliki slavlje igrača s navijačima. A imali su i igrači s kime slaviti jer na tribina Mercedes-Benz Arene u Berlinu bilo je čak 5.000 njihovih navijača. Ili u prijevodu gotovo 10 posto stanovništva te države koja ima tek 52.000 stanovnika.

Pobijedili naše juniore

Mala je to otočna zemlja koja je šokirala sportsku javnost samim plasmanom na Europsko prvenstvo nakon što je u skupini s Austrijom, Rumunjskom i Ukrajinom završila na trećem mjestu što je dovoljno za plasman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kompletan raspored Europskog prvenstva pogledajte ovdje.

Dva najbolja igrača su im spomenuti Elias Ellefsen á Skipagøtu, srednji vanjski koji je suigrač našeg Domagoja Duvnjaka u Kielu, i Hakuna West av Teigum, desno krilo Füchsea iz Berlina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treba napomenuti i kako je cijela ta generacija temeljena na mladim igračima ili onima koji nisu mogli igrati za Dansku, pa su kao reprezentaciju odabrali Farske Otoke. Ta ista generacija je na Europskom prvenstvu za juniore pobijedila Hrvatsku u dvoboju za sedmo mjesto sa 31:27.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije samo njihov rukomet iznjedrio veliku senzaciju. Naime, nogometni klub Klaaskvik ovog je ljeta prvi put u povijesti kao neki klub s Farskih Otoka odigrao grupnu fazu Konferencijske lige. Izbacili su u prvom pretkolu kvalifikacija Lige prvaka Ferencvaros i time potpisali otkaz Stanislavu Čerčesovu.

Sport te omalene državice se diže u cjelini, što i ne čudi s obzirom na visoki standard života Farana zbog ribe. Stanovnici te otočke zemlje ne zaključavaju kuću i auto preko noći, a danski treneri često drže predavanja kako treba raditi s djecom i mladima u svakom sportu, a u rukometu se od Danaca može itekako naučiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudjelujte u kreativnom natječaju Uhvati loptu, osvoji Telemach prvenstvo te 29. siječnja budi ponosni vlasnik QLED televizora i 1 godine besplatne pretplate na EON TV.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo