TRI STRANE PRIČE / Danas je najveći derbi hrvatskog rukometa, RTL.hr u posjedu mailova koji otkrivaju zašto ga nećemo moći gledati nigdje

Image

Nakon dugo vremena Hrvatskom je zavladala pomana za jednom rukometnom utakmicom, ali najveći fanovi neće je moći gledati nigdje. Istražili smo zašto.

7.5.2022.
8:00
VOYO logo

Iako to nije ni blizu onoga što hrvatski rukomet zaslužuje, informacija kako karata nema zvuči jako optimistično. Kutija Šibica je rasprodana, a utakmicu će moći gledati samo sedamsto ljudi. Naime, prijenosa neće biti nigdje iako su oba kluba zainteresirana za organizaciju istog. RTL.hr kontaktirao je sve strane koje sudjeluju u uvome i pokušao razjasniti situaciju.

Danas se igra najveći derbi hrvatskog rukometa. Nakon teškog poraza u Našicama PPD Zagreb dočekuje nikada opasniji n Nexe u ispunjenoj Kutiji šibica. Karata za utakmicu više nema jer dugo vremena nismo imali ovakvo zanimljivo prvenstvo. Nexe je po prvi puta u povijesti u sklopu hrvatskog prvenstva pobijedio ekipu Zagreba, a sada će Zagreb morati svladati ekipu koja je ušla među četiri najbolje momčadi u nikad jačoj Europskoj ligi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nexe ima priliku u subotu nakon 30 godina osvojiti naslov

Nexe ima priliku u subotu nakon 30 godina srušiti PPD Zagreb i doći na koračić od naslova prvaka Hrvatske i tako postati jedini klub koji je od samostalnosti postao prvakom Hrvatske u rukometu. Ulaznice su razgrabljene u rekordnom roku, a iz Nexea poručuju kako su uspjeli dobiti tek šezdeset ulaznica koliko iznosi pet posto od ukupnog broja sjedećih mjesta u dvorani.

Image
SUMNJA U NAMJEŠTANJE /

Utakmica u kojoj su srpske rukometašice zabile 86 golova dobila nastavak, MUP se uključio u priču

Image
SUMNJA U NAMJEŠTANJE /

Utakmica u kojoj su srpske rukometašice zabile 86 golova dobila nastavak, MUP se uključio u priču

No, kako stvari stoje, osim onih koji će biti na tribinama Kutije šibica, veliki derbi nitko drugi neće moći gledati jer prijenosa neće biti. Naime, da bi se prenosila utakmica, morat će se ispuniti određeni zahtjevi koje ispred njih stavlja Medijska prodajna kuća d. o. o., koja je vlasnik medijskih prava za svaku utakmicu hrvatskog klupskog rukometa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Problem oko prava

Tibor Gojun, vlasnik Medijske prodajne kuće d. o. o. tvrdi kako niti PPD Zagreb nema tehničke uvjete kako bi organizirao prijenos utakmice. Naime, do sada je, kako kaže Gojun, postojala praksa u kojoj su klubovi u nedostatku medijskog prostora svoje utakmice snimali i objavljivali na službeni YouTube kanal HRS-a. Ta praksa je u sezoni 2020/2021 funkcionirala tako da su klubovi tražili zahtjev od Gojuna, a on im je, kako kaže, svaki zahtjev odobrio. Ove sezone niti jedan klub, tvrdi Gojun, nije tražio zahtjev za snimanjem utakmice, ali na YouTube kanalu HRS-a je objavljena i uživo prenošena svaka utakmica igrana u sklopu Paketa 24 Premijer lige i prve rukometne lige za žene. Čak su snimane i neke utakmice nižih liga.

"Niti u jednom trenutku nije problem da netko snima utakmicu. Ako organizator omogući tehničke uvjete za snimanje utakmice. Ovo što su klubovi radili do sada, radili su nelegalno. Klubovi su dobivali dozvolu uz uvjet da ispunjavaju uvjete. Ove godine nitko od mene nije tražio prava za snimanje utakmice. Ako klub domaćin zatraži streaming utakmice koja nije u televizijskom prijenosu on će je dobiti. Naknadno sam saznao da su oni radili bez mog odobrenja. To je kao da dođete u kino i snimate film", rekao je Gojun za RTL.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da bi klub prenosio utakmicu na YouTube kanalu HRS-a potreban im je bio digitalni ključ koji omogućava prijenos utakmice. Za ključ su se klubovi obraćali HRS-u koji je taj ključ uredno tijekom cijele sezone davao svim klubovima. Baš u trenutku našeg razgovora s gospodinom Gojunom na YouTube kanalu HRS-a prenosila se utakmica između ŽRK Lokomotive i ŽRK Slatine. Gojun je rekao kako je to nelegalno i kako je on za to saznao tek u četvrtak. Ipak, izgleda kako se nije angažirao oko zabranjivanja utakmice ŽRK Lokomotive i ŽRK Slatine kao oko utakmice između PPD Zagreba i Nexea.

Image
Foto: Screenshot YouTube HRS

Na YouTube kanalu HRS prenosi se gotovo svaka utakmica najviših liga u muškoj i ženskoj konkurenciji

Upitna kvaliteta prijenosa

"Oni misle da rade uslugu rukometu što snimaju utakmice jednom kamerom i mobitelom. Meni se čini da netko prešutno to odobrava. Ja sam za to saznao tek u četvrtak kada su me zvali iz Nexea i rekli da oni to rade svaku utakmicu i da to svi rade. Da smo u Švicarskoj ja bih uzeo odvjetnika i sve riješio. Ja vam moram priznati da sam ja osobno na gubitku jer ja moram prodati prava tih utakmica, a oni vrijednost tih prava unajmljuju. To vam je ona varijanta kada imate auto, i to je vaš auto, a netko ga drugi vozi", kazao je Gojun

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kontaktirali smo Nexe da komentiraju trenutnu situaciju. Oni su se angažirali oko prijenosa, no njima to nije omogućeno.

Nexe organizirao stream koji je nestao

"Kada smo saznali da nema prijenosa utakmice na YouTube kanalu kontaktirali smo HRS i tražili da mi odradimo snimanje utakmice. Zadovoljili bi sve tehničke uvjete i organizirali sve. Poslali smo mail na adresu s koje inače dobivamo ključ i tada smo dobili ključ. Čak je u jednom trenutku na YouTube kanalu HRS-a bilo odbrojavanje do početka utakmice i prijenosa. Kasnije smo saznali da nam je ključ ukinut, a prijenos utakmice zabranjen", kažu za RTL.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Screenshot YouTube HRS-a

U jednom trenutku na YouTube kanalu HRS-a bilo je odbrojavanje do početka prijenosa utakmice

Za Index.hr gospodin Gojun objavio je kako bi klubovima za određenu cifru od nekoliko stotina kuna omogućio prijenos utakmice.

"Klubovima je ponuđeno da uz kvalitetnu tehničku produkciju i naknadu naprave pravo strimanje. Također, kada pričam o naknadi, onda ne mislim o nekoj ozbiljnoj novčanoj cifri. Radi se o doslovce par stotina kuna. Nije za strimanje ista cijena kao za televiziju", govori Gojun za Index.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gospodin Josip Ergović, predsjednik Nexea, rekao nam je kako su oni ponudili puno veći iznos nego kojeg je tražio Gojun.

Nexe spreman platiti

"RK Nexe je ponudio višestruko veći iznos nego traži gospodin Gojun, no on ga je odbio. Odgovorio je da ne bi bilo u redu jer smo protivnički klub, da će dati samo domaćinu, ako zatraži i da se javimo njemu za buduće prijenose iz Našica i da će nam odobriti." rekao je Ergović za RTL.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PPD demantirao Gojuna

Tu dolazimo du situacije koju je demantirao PPD Zagreb. Naime, RTL.hr je u posjedu maila koji je PPD Zagreb poslao gospodinu Gojunu u kojem traže snimanje utakmice i u kojem gospodin Gojun to odbio. Mailove su nam ustupili iz PPD Zagreba.

Image
Image

"Nama su karte rasprodane, ljudi će ostati ispred dvorane, a najveću utakmicu hrvatskog rukometa neće moći nigdje gledati. Zbog obaveza prema sponzorima nam je od velike važnosti da imam bilo kakav prijenos utakmice, a to nismo u mogućnosti dobiti", tvrde iz PPD Zagreba za RTL.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo